HerNews.gr
NEWS

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα

Η Πρωταπριλιά είναι η μέρα κατά την οποία τα ψέματα και οι φάρσες δικαιολογούνται, καθώς είναι ένα διαχρονικό έθιμο..
Πολλοί είναι εκείνοι που κάθε χρόνο «την πατάνε» και πιστεύουν ιστορίες βγαλμένες από τη φαντασία. Η Πρωταπριλιά είναι αγαπημένη ημέρα των  παιδιών, καθώς σκαρώνουν διάφορα ψέματα για να πειράξουν τους γονείς και τους φίλους..


Το πως ξεκίνησε το έθιμο της Πρωταπριλιάς δεν είναι σίγουρο..

Ιστορικοί και λαογράφοι διαφωνούν για το πότε και ποιοι καθιέρωσαν τα ψέματα κι έτσι οι εκδοχές είναι οι εξής:

  • Η γαλλική πρωτοχρονιά:
    Η πιο διαδεδομένη εκδοχή για την καθιέρωση της Πρωτοχρονιάς μας γυρνάει στον 16ο  αιώνα στη Γαλλία. Έως το 1564, οι Γάλλοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά, κάθε 1η του Απρίλη, ώστε να είναι κοντά στο Πάσχα, αλλά και να ταυτίζεται με την αναγέννηση της φύσης, την άνοιξη. Εκείνη τη χρονιά, ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέφερε την Πρωτοχρονιά, την 1η Ιανουαρίου. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να δεχτούν αυτή την αλλαγή και συνέχισαν να κάνουν πρωτοχρονιά τον Απρίλιο, όπως είχαν συνηθίσει. Οι υπόλοιποι άρχισαν να τους κοροϊδεύουν, να τους κάνουν πλάκες και να τους στέλνουν ψεύτικα δώρα και έτσι από πρωτοχρονιά, μετατράπηκε σε ημέρα κοροϊδίας.

  • Οι ψαράδες:
    Η δεύτερη εκδοχή για την Πρωταπριλιά σχετίζεται με τους Κέλτες ψαράδες οι οποίοι ξεκινούσαν τη θερινή τους περίοδο ψαρέματος, την πρώτη του Απρίλη, όταν ο χειμώνας είχε τελειώσει και ο καιρός άρχιζε να καλυτερεύει. Οι συνθήκες όμως, τις περισσότερες φορές δεν ήταν ιδανικές και η ψαριά ήταν από μικρή έως ανύπαρκτη. Οι ψαράδες για να μην ντροπιαστούν έλεγαν διάφορα ψέματα και φανταστικές ιστορίες που δικαιολογούσαν την αποτυχία τους και έτσι η 1η του Απρίλη ταυτίστηκε με το ψέμα και την υπερβολή.
  • Οι γελωτοποιοί βασιλιάδες:
    Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για την Πρωταπριλιά που έρχεται από τα βυζαντινά χρόνια και την περίοδο της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ομάδα γελωτοποιών του βασιλιά τόλμησε να ισχυριστεί ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει καλύτερα από τον Κωνσταντίνο.
    Ο βασιλιάς διασκέδασε πολύ με αυτή τη δήλωση και προκάλεσε έναν από τους γελωτοποιούς, τον Κούγκελ, να πάρει τη θέση του για μια ημέρα. Ο Κούγκελ την ημέρα της διακυβέρνησης του, επέβαλε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, η 1η Απριλίου καθιερωνόταν ως ημέρα αφιερωμένη στο γελοίο και το υπερβολικό.
Η συνήθεια μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με λαογράφους, τα ψέματα ξορκίζουν το κακό και τις βλαπτικές δυνάμεις.

Πολλοί πιστεύουν ότι εκείνος που θα σκαρώσει μια επιτυχημένη φάρσα την Πρωταπριλιά θα είναι τυχερός για τον υπόλοιπο χρόνο, ενώ αντίθετα, όποιος πέσει θύμα, θα συνοδεύεται από γρουσουζιά….

Καλό Μήνα!

Νεότερα Άρθρα

Γιορτή του Πατέρα: Πότε πέφτει για το 2021

Her News b

Μonica Bellucci: Aποκάλυψε την πόλη που ζει μόνιμα με τις κόρες της!

HerNewskl

H Ιωάννα Τούνη χώρισε από τον Γιάννη Σιδεράκη

Her News b