Η Μαρία Νίτσα από την Μεσοποταμία Καστοριάς, που πάσχει από σύνδρομο Down αλλά και διαβήτη, το 2017 πραγματοποίησε την εγγραφή της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας, όπου πέρασε, έπειτα από 12 χρόνια μελέτης. Πλέον ολοκλήρωσε τις σπουδές της και ετοιμάζεται σε ένα μήνα να πάρει το πτυχίο της, όπου θα γίνει και η πρώτη Νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down.
Το 2016 η Noelia Garella από την Αργεντινή είχε γίνει η πρώτη δασκάλα νηπιαγωγός με Σύνδρομο Down σε χώρα της Λατινικής Αμερικής και συνάμα από τα λίγα άτομα παγκοσμίως. Η Noelia Garella είχε ξεκινήσει ως βοηθός από το 2012 και εκφράζοντας το πάθος και την αφοσίωσή της στη δουλειά της κατάφερε να γίνει η πρώτη δασκάλα νηπιαγωγείου με Σύνδρομο Down στη Λατινική Αμερική έχοντας και ένα παιδί με το ίδιο σύνδρομο στην τάξη της.
Άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα πτυχιούχου Παιδαγωγικής Σχολής αποτελεί και ο Ισπανός Πάμπλο Πινέδα
Είναι ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχει σύνδρομο Down. Ο Πινέδα μάλιστα είχε μιλήσει στον Jan Marot της Welt Online, για μια κοινωνία “καθυστερημένη”, δίνοντας μας ένα τεράστιο μάθημα ζωής.
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει σύνδρομο Down το έμαθε από τον δάσκαλό του: «Ήμουν περίπου εφτά χρονών, όταν με ρώτησε αν ήξερα τι είναι το σύνδρομο Down. Φυσικά, απάντησα ναι. Με κοίταξε έντονα και μου εξήγησε τη γενετική του συνδρόμου Down. Στην ηλικία αυτή ήταν πραγματικά πολύ σκληρό. Για μένα αυτό ακουγόταν σαν αραμαϊκά. Ήταν πολύ βαρύ. Του έθεσα μόνο δύο ερωτήσεις: «Είμαι χαζός;».
Απάντησε «Όχι». «Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο με τους φίλους μου;». Απάντησε «Κανένα πρόβλημα». Τα υπόλοιπα μου ήταν παντελώς αδιάφορα».
Ήταν ο πρώτος μαθητής στη Ισπανία, με σύνδρομο Down που πήγε σε δημόσιο σχολείο
Όπως ο ίδιος αναφέρει ήθελε να γίνει δικηγόρος, κατόπιν δημοσιογράφος και ένας καθηγητής- μέντοράς του τον συμβούλεψε να γίνει δάσκαλος, γιατί τα παιδαγωγικά προσφέρουν περισσότερες επιλογές. Ο Πάμπλο Πινέδα, είναι ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος, ο πρώτος πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down! Ταλαντούχος και αγωνιστής γιατί κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να γίνει δάσκαλος με πτυχίο στην Ψυχολογία της Εκπαίδευσης!
Σε συνεντεύξεις του δηλώνει ότι θεωρεί τον εαυτό του ευλογημένο και ότι έχει μετατρέψει το μειονέκτημά του σε πλεονέκτημα! Ταξιδεύει σ΄όλο τον κόσμο, μιλώντας για τις αξίες της ζωής, παροτρύνοντας τους γονείς, να μην απομονώνουν τα παιδιά τους. Μάλιστα δεν είναι πρωταγωνιστής μόνο στη Ζωή αλλά και στην ταινία ” Και εγω επίσης” – (Yo Tambien), η οποία είναι εμπνευσμένη απ΄την ζωή του.
Τι διαφορές συναντάμε στα παιδιά με σύνδρομο Down
Τα παιδιά με σύνδρομο Down αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τα
συνομήλικα τους καταφέρνουν όμως να αποκτήσουν αρκετές δεξιότητες σε όλους τους τομείς αρκεί να υπάρχει ορθή παρακολούθηση, εκπαίδευση και καθοδήγηση.. Γίνονται ανεκτικότεροι και πιο αλληλέγγυοι. Δεν είναι καλό να επιλέγεις ένα παιδί «a la carte». Σε τελική ανάλυση επιλέγουμε το τέλειο. Και όταν όλοι είναι ίδιοι, τότε είμαστε σε πολλά φτωχότεροι. Ακόμη και τα λουλούδια διαφέρουν, αλλά όλα είναι όμορφα». Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του ο Πάμπλο Πινέδα.
Τα άτομα με σύνδρομο Down γεννιούνται με τρία, αντί για δύο, αντίγραφα του χρωμοσώματος 21. Δεν είναι γνωστό ποια είναι η ακριβής αιτία που προκαλεί το σύνδρομο Down. Φαίνεται πως η ηλικία της μητέρας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, ο κίνδυνος να αποκτήσει ένα μωρό με σύνδρομο Down αυξάνεται σταθερά. Η ηλικία του πατέρα δεν έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τη γέννηση παιδιού με χρωμοσωμική ανωμαλία.
Οι πιθανότητες να έρθει στον κόσμο ένα παιδί με σύνδρομο Down
Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος μια γυναίκα να γεννήσει ένα παιδί με σύνδρομο Down είναι μεγαλύτερος όταν υπάρχει στενός συγγενής με το σύνδρομο. Ωστόσο, έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια δολάρια για περαιτέρω έρευνες γύρω από το σύνδρομο Down. Ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη θεραπεία, οι έρευνες για το σύνδρομο Down έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο που τα παιδιά ζουν περισσότερο και να απολαμβάνουν τη ζωή τους περισσότερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σύνδρομο Down μπορεί να διαγνωσθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου. Η ανίχνευση του συνδρόμου σήμερα επιτρέπει την πρώιμη παρέμβαση και τη δυναμική
αντιμετώπιση των συγγενών προβλημάτων υγείας. Εάν δε διαγνωστεί κατά τον προγεννητικό έλεγχο, ο παιδίατρος υποψιάζεται τη διάγνωση με βάση την εμφάνιση του νεογέννητου (τα χαρακτηριστικά στοιχεία) και επιβεβαιώνει τη διάγνωση με εξέταση αίματος που ελέγχει τα χρωμοσώματα του παιδιού (καρυότυπος).
Τα παιδιά με σύνδρομο Down όταν έχουν τη σωστή και συνεπή παρακολούθηση μπορεί να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Μπορούν να χαρούν τις απολαύσεις της ζωής, να μοιραστούν αγάπη, να κάνουν φιλίες, να μορφωθούν, να καλλιεργήσουν ταλέντα όπως η ζωγραφική, η γυμναστική, η μουσική και η ποίηση!
Στην πραγματικότητα τα άτομα με σύνδρομο Down είναι σαν τη Μαρία Νίτσα , τη Noelia Garella , τον Πάμπλο Πινέδα… άτομα δηλαδή ευτυχισμένα που αγαπούν τη ζωή, χαρούμενα που θέλουν να δημιουργήσουν!
Νικολέτα Γατζούδη
Ειδική Παιδαγωγός-Θεατρολόγος-Δημιοσιογράφος
MSc., Med