Η πυγμαχία στην αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε ως ένα πολύ σκληρό άθλημα, πολύ πιο δύσκολο από την επαγγελματική πυγμαχία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Υπάρχουν αρχαιολογικές ανακαλύψεις που δείχνουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες διεξήγαγαν αγώνες πυγμαχίας ήδη από τη Μινωική και τη Μυκηναϊκή περίοδο. Υπάρχουν πολλοί θρύλοι που σχετίζονται με την προέλευση της πυγμαχίας στην Ελλάδα.
Μια από τις πιο παράξενες ιστορίες υποστηρίζει ότι ο ηρωικός ηγεμόνας, ο Θησέας, επινόησε μια μορφή πυγμαχίας στην οποία δύο άντρες κάθονταν πρόσωπο με πρόσωπο και χτυπούσαν ο ένας τον άλλον με τις γροθιές τους μέχρι να σκοτωθεί ένας από αυτούς. Με τον καιρό, ωστόσο, οι πυγμάχοι άρχισαν να αγωνίζονται σε όρθια θέση, καθώς τόσο συχνά τους βλέπουμε να απεικονίζονται σε αρχαία ελληνικά αγγεία.
Οι σκληροί κανόνες της πυγμαχίας στην Αρχαία Ελλάδα
Δεν υπήρχαν κατηγορίες βάρους, ούτε γύροι με ενδιάμεσα διαλείμματα, ούτε πόντοι ή νίκη ή ήττα στα σημεία, ούτε διακοπή όταν οι μαχητές άρχισαν να αιμορραγούν. Ούτε φυσικά υπήρχαν γάντια.
Νικητής ήταν απλώς ο πυγμάχος που έριξε νοκ άουτ τον αντίπαλό του ή τον ανάγκασε να φύγει από τον αγώνα. Στην περίπτωση ενός αγώνα ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας χωρίς ξεκάθαρο νικητή, ο βάναυσος κανόνας της «κλίμακας» ίσχυε με τη συμφωνία και των δύο αντιπάλων.
Η «κλίμακα» ήταν κατά κάποιο τρόπο παρόμοια με τη σύγχρονη διαδικασία των πέναλτι στο ποδόσφαιρο. Καθένας από τους δύο αντιπάλους παρέμεινε εντελώς ακίνητος και δεχόταν μια γροθιά στο πρόσωπο χωρίς να κάνει καμία κίνηση για να το αποφύγει.
Η σειρά αυτών των χτυπημάτων καθοριζόταν με κλήρωση και νικητής ήταν αυτός που θα έμενε όρθιος. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες πυγμάχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της «κλίμακας» μετά από θανατηφόρα γροθιά.
Επίσης, δεν υπήρχαν γάντια για προστασία. Οι πυγμάχοι τύλιγαν τα δάχτυλά τους και τους καρπούς τους για να κάνουν τις αρθρώσεις τους πιο σταθερές – όχι για να μειώσουν τη δύναμη των χτυπημάτων στον αντίπαλο.
Με τα χρόνια, όμως, η πυγμαχία έγινε πιο πολιτισμένη και περισσότερο άθλημα. Στην πραγματικότητα, έγινε άθλημα Ολυμπιακών Αγώνων ήδη από το 688 π.Χ. Ο Ονόμαστος Σμύρνης ήταν ο πρώτος νικητής στην ολυμπιακή πυγμαχία.
Εκείνη την εποχή, ο θεός Απόλλωνας θεωρούνταν ο εφευρέτης και ο θεματοφύλακας του αθλήματος της πυγμαχίας.
Aκολουθήστε μας στo Google News