Το ριζότο είναι ένα πιάτο που προέρχεται από την ιταλική κουζίνα, αλλά έχει κλέψει καρδιές σε όλο τον πλανήτη. Ιδανικό για ένα κυριακάτικο τραπέζι με τους φίλους ή την οικογένεια μας. Το αυθεντικό ιταλικό ριζότο, απαιτεί έναν ιδιαίτερο τρόπο μαγειρέματος και προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο τύπο ρυζιού, το arborio. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι τύπου round grain που είναι οικονομικό και εξίσου γευστικό.
Υλικά Συνταγής για Ιταλικό ριζότο
- 3/4 ποτηριού ρύζι τύπου arborio ή round grain
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 πράσο
- 2 πράσινες πιπεριές
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 λίτρο ζεστό νερό, που έχουμε μέσα διαλύσει ένα κύβο κοτόσουπας
- 1 μπολάκι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
Εκτέλεση Συνταγής για Ιταλικό ριζότο
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το πράσο. Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το ρύζι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς για 4-5 λεπτά. Όταν τα υγρά του ρυζιού εξατμιστούν, «σβήνουμε» με το κρασί συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Μόλις και πάλι εξατμιστούν τα υγρά, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό που έχουμε μέσα διαλύσει τον κύβο, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά και ρίχνουμε το τριμμένο τυρί ανακατεύοντας συνεχώς.
Extra tip: Μπορείτε να ρίξουμε από πάνω από το ριζότο με λίγο δεντρολίβανο για το άρωμα και έξτρα παρμεζάνα!
Το ριζότο μας είναι έτοιμο και ιδανικά, θα ήταν καλό να το σερβίρουμε ζεστό! Καλή όρεξη!