Ο Ανδρέας Ηλιάδης επανέφερε το θέμα κατά τη χθεσινή του κατάθεση, δίνοντας άλλη βαρύτητα στην πτυχή αυτή.
«Μας έκανε εντύπωση μια τιμή τροπονίνης. Έχω το σχεδιάγραμμα αν θέλετε να σας το δείξω, είναι εντυπωσιακό. Όταν στρεσάρεται μία καρδιά μπορεί να πάει στο 500, ίσως και 1.000. Στην Τζωρτζίνα είχαμε μία τιμή πάνω από 8.000. Και το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η τιμή αυτή έπεσε σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω.
«Η γιατρός ακόμα μου ανέφερε για μυδρίαση, διαστολή της κόρης, στο μάτι της Τζωρτζίνας, κάτι που μπορεί να προκληθεί από χρήση φαρμάκων. Η κεταμίνη για παράδειγμα προκαλεί μυδρίαση».
Ο ρόλος της κεταμίνης
Κάπως έτσι ο Ανδρέας Ηλιάδης υπαινίχθηκε πως η κεταμίνη ίσως ευθύνεται και για την ανακοπή της Τζωρτζίνας που την άφησε τετραπληγική τον Απρίλιο του 2021.
Πρόεδρος: Τα επεισόδια με σπασμούς, που υποχωρούσαν αυτόματα διαπιστώθηκαν από τους γιατρούς;
Ηλιάδης: Δε διαπιστώθηκαν ποτέ. Μελέτησα τα δύο βίντεο, με κανέναν τρόπο δεν καταγράφουν επεισόδιο σπασμών. Εμφανίζεται ένα παιδί που κλαίει και γενικά έχει εικόνα που είναι αναμενόμενη. Ζήτησα να τραβηχτούν βίντεο του παιδιού και υπάρχει βίντεο του μόνιτορ που ήταν συνδεδεμένο το παιδί.
Πρόεδρος: Γιατί τα επεισόδια γίνονταν μόνο όταν το παιδί ήταν κοντά στη μητέρα του και όχι όταν μεταφερόταν σε θάλαμο ΜΕΘ;
Ηλιάδης: Υπάρχει εξήγηση. Θα σας πάω πίσω στα red flags της πλασματικής διαταραχής (συνδρόμου Μινχάουζεν).
Ο κορυφαίος εντατικολόγος τόνισε πως όλα τα αναφερόμενα επεισόδια γίνονταν στο σπίτι της οικογένειας ή σε απλό θάλαμο παιδιατρικής και ποτέ μέσα στη ΜΕΘ όπου την εποπτεία του παιδιού είχαν αποκλειστικά οι γιατροί.
«Θέλω να σας δείξω δύο φωτογραφίες της μικρής Τζωρτζίνας που κοιμάται ήρεμα στην μονάδα εντατικής θεραπείας και μαζί σας δείχνω το ρυθμικό εγκεφαλογράφημα και το καρδιογράφημα. Οι 48ώρες στη ΜΕΘ μας έδωσε μια σαφή εικόνα ότι δηλαδή η Τζωρτζίνα μέσα στην εντατική υπό την δική μας επίβλεψη ήταν σε αυτήν την ήρεμη κατάσταση και χωρίς την ανάγκη οξυγόνου. Κανένας βηματοδότης δεν ενεργοποιήθηκε στη μονάδα».
Αύξηση τροπονίνης & πριν τον θάνατο
Εκτός από την ανακοπή, η Τζωρτζίνα παρουσίασε αλματώδη αύξηση τροπονίνης και σε επεισόδιο λίγο πριν πεθάνει τον Ιανουάριο του 22, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει με έγγραφο του το LIVE NEWS.
Στις δύο αιμοληψίες που έγιναν εκείνη την περίοδο στο Ρίο, πριν διακομιστεί στο Αγλαΐα Κυριακού, η τιμή της ουσίας ήταν 169,50 και 485,30, όταν η φυσιολογική τιμή είναι κοντά στο 10.
«Αυτή η τιμή δείχνει ότι υπάρχει κάποιος παράγοντας που στερεί από την καρδιά την τροφή και το οξυγόνο», λέει ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει πως σε αυτό το ιατρικό εύρημα είχε σταθεί και συνήγορος της κατηγορούμενης, Αλέξης Κούγιας όταν εξέταζε τον νευρολόγο της 9χρονης, κύριο Κατέρελο.
Αλέξης Κούγιας: Ενώ η τροπονίνη είναι φυσιολογική από 10 – 15 μονάδες αν σε ένα επεισόδιο πάει 8.000 αυτό είναι φυσιολογικό;
Νευρολόγος: Θα αυξηθεί η τροπονίνη μετά από ένα επεισόδιο όπως είναι η ανακοπή της Τζωρτζίνας αλλά τόσο πολύ δεν ξέρω αν φτάνει.
Ο Αλέξης Κούγιας από μεριάς του εστιάζει στην τροπονίνη γιατί επιχειρεί να δείξει πως τα αυξημένα επίπεδα της μαρτυρούν καρδιακό νόσημα της μικρής. Κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τις εξετάσεις ούτε από την ιατροδικαστική της μικρής που δεν έδειξαν το παραμικρό πρόβλημα στην καρδιά του παιδιού.
«Αν υπάρχει σοβαρό μυοκάρδιο πρόβλημα, η τιμή της τροπονίνης θα έπεφτε σε δυο εβδομάδες και όχι τόσο γρήγορα. Αυτό μας θυμίζει μια δυσπραγία της καρδιάς σε ένδεια οξυγόνου».
Το σίγουρο είναι ότι η τροπονίνη θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος και για τις δύο πλευρές και θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όταν ο Ανδρέας Ηλιάδης κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια το προσεχές διάστημα.