Μια δροσερή και ανοιξιάτικη σαλάτα, με ένα όσπριο σαν τα μαυρομάτικα φασόλια δεν μπορεί παρά να ενθουσιάσει στο τραπέζι! Ανάλογα με τις προσθήκες και τις διαθέσεις μας μπορεί άνετα να παίξει τον ρόλο και κυρίως πιάτου. Η συνταγή από τον Μιχάλη Ζάχαρη – Executive Chef Omikron Meze.
Υλικά για την σαλάτα
- 500 γρ μαυρομάτικα φασόλια
- 1 κούπα καλαμπόκι
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 τεμ φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 7-8 τοματινια
- 1/2 αγγούρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 πιπεριά Φλωρίνης
- Αλάτι, πιπέρι
Για την βινεγκρετ
- Χυμός ενός λεμονιού
- 1 σφηνάκι λευκό ξύδι
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ταχίνι
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Καλό είναι από το βράδυ να μουλιάζουμε τα φασόλια μας,σε χλιαρό νερό με μια κουταλιά χοντρό αλάτι.
Την επόμενη μέρα χύνουμε το νερό, κάνουμε ένα γρήγορο ντουζ,τα φασόλια πρώτα και μετά εμείς. Βράζουμε τα φασόλια και αλλάζουμε το πρώτο νερό 5′ μετά την πρώτη βράση και επαναλαμβάνουμε, προσθέτοντας 2 σφηνάκια ξύδι στο νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι, μια καλή κουταλιά σούπας. Σουρώνουμε και παγώνουμε με τρεχούμενο νερό.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τοποθετούμε στην σαλάτα την βινεγκρετ και σερβίρουμε.
Tip 1: Η σαλάτα αυτή είναι μια βάση, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις προσδοκίες μας μπορούμε να προσθέσουμε κ άλλα υλικά όπως ελιές, ραπανάκια, τόνο αν δεν νηστεύουμε…αντζούγιες ή ακόμα κ καπνιστό σολομό ή πέστροφα.
Ταιριάζει αφάνταστα και με θαλασσινά όπως γαρίδες και καλαμάρι.
Μιχάλης Ζάχαρης – Chef “Omikron Meze