Έξι μήνες συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας- δύο αγροκτηνοτροφικές δυνάμεις, έχουν βυθίσει το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα. Αυτό γράφει το Politico εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη.
Ο πόλεμος επιδεινώνει μια κρίση που έχει ήδη τροφοδοτηθεί από την κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος ζωής και την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων που δημιουργεί την πιο οξεία παγκόσμια επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες.
Μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για το άνοιγμα της Μαύρης Θάλασσας έστω για τα πλοία τροφίμων μπορεί να μην είναι αρκετή για να ανακουφίσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα πιάτο φαΐ σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
«Δουλεύω σε αυτόν τον τομέα τώρα για περισσότερα από 15 χρόνια και αυτή για μένα είναι η χειρότερη κρίση που έχουμε δει», δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό η Καρίν Σμόλερ, επικεφαλής του Shamba Centre, ενός Think Tank που εργάζεται για τον τερματισμό της παγκόσμιας πείνας.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να προετοιμαστούν για ακόμη πιο αυξημένα επίπεδα πείνας, καθώς αντιμετωπίζουν ένα ετήσιο κενό 14 δισεκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες για την επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με έκθεση του 2020 της Ceres 2030, επίσης άλλο Think Tank, διεθνούς βεληνεκούς.
Ο πόλεμος της Μόσχας στην «ψωμιέρα» της Ευρώπης έχει κλονίσει σοβαρά την παγκόσμια αγορά τροφίμων, αναγκάζοντας τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να μειώσουν τις μερίδες τροφίμων σε χώρες όπως η Υεμένη. Να σημειωθεί ότι 36 χώρες βασίζονται στην Ουκρανία και τη Ρωσία για περισσότερες από τις μισές εισαγωγές σιταριού τους.
Μια ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων του ΟΗΕ παρακολουθεί περισσότερες από 60 χώρες που δυσκολεύονται να πληρώσουν για τις εισαγωγές τροφίμων. Οι υψηλές τιμές ενέργειας και η αστάθεια στην αγορά τροφίμων έχουν ασκήσει πρόσθετη πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr