HerNews.gr
Αφιερώματα

Σήμερα η Αναστάση του Λαζάρου: Το βαθύτερο νόημα της

Η Ανάσταση του Λαζάρου, του προσώπου της Καινής Διαθήκης, φίλος και μαθητής του Χριστού, ο οποίος «ηγέρθη εκ νεκρών» προαναγγέλλοντας την Ανάσταση του Κυρίου… Το όνομα «Λάζαρος» είναι εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Ελεάζαρ.

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής.

Σε κάποια χωριά μάλιστα οι αγρότες δεν μαζεύουν τη σοδιά τους γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης φέρουν τον θάνατο μέσα τους. To νόημα της ημέρας, εκτός του ότι είναι ο προάγγελος της Αναστάσεως του Χριστού, είναι και προτύπωση της κοινής αναστάσεως όλων των ανθρώπων, όταν θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία.

Κατά την Καινή Διαθήκη , μια μέρα ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και πέθανε. Οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού , αλλά εκείνος καθυστέρησε να έρθει. Όταν έφθασε με τους μαθητές του, η Μαρία του παραπονέθηκε ότι αν ερχόταν εγκαίρως δεν θα πέθαινε ο αδελφός της.
Τότε, ο Ιησούς δάκρυσε και με φωνή μεγάλη προ του τάφου εκραύγασε: «Λάζαρε δεύρο έξω!» και ανάστησε τον Λάζαρο τέσσερεις ημέρες μετά τον θάνατό του, προκαλώντας τον θαυμασμό των παρισταμένων και το θανάσιμο μίσος των εχθρών του Φαρισαίων. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λάζαρος ήταν τότε 30 χρονών και έζησε άλλα 30 χρόνια. 

Η μεγάλη αυτή εορτή λειτουργεί ως πνευματική ανάταση στις ψυχές μας αυτές τις άγιες ημέρες. Ο εορτασμός της ανάστασης του αγίου Λαζάρου είναι τα προεόρτια της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας και η απαρχή και της δικής μας ανάστασης!

Η ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασης του Λαζάρου εορτάζεται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία το Σάββατο της πέμπτης εβδομάδας, της Κουφής όπως ονομάζεται, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Το Σάββατο του Λαζάρου, σχετίζεται με όμορφα έθιμα. Ένα από αυτά είναι τα κάλαντα τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι λεγόμενες «Λαζαρίνες». Από την προηγούμενη ημέρα έχουν μαζέψει άνθη και με αυτά έχουν στολίσει καλαθάκια, με τα οποία γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν.

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους «λαζάρηδες», τα «λαζαρούδια» ή και «λαζαράκια». «Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»

 

Νεότερα Άρθρα

«Τί σήμερα, τί αύριο, τί τώρα» – Η θλιβερή ιστορία του τραγουδιού που σφράγισε το τέλος του παράνομου έρωτα της Μαρίκας Νίνου με τον Τσιτσάνη

Her News

28η Οκτωβρίου 1940: Η επέτειος του ΟΧΙ – Τι γιορτάζουµε

Her News b

Παροιμίες: Μικρά διδάγματα για τη ζωή

Her News