Ο καθαρισμός και η απολύμανση είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα: ο καθαρισμός αφορά την απομάκρυνση των μολυσματικών παραγόντων από μια επιφάνεια, ενώ η απολύμανση αφορά τη θανάτωση των παθογόνων μικροοργανισμών.
Και τα δύο πρέπει να γίνονται καθημερινά, ειδικά εάν κάποιος έχει εισέλθει ή εξέλθει από το σπίτι σας.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μετάδοση μέσω επιφανειών, αλλά καλό είναι να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά στα σπίτια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Παραδείγματα επιφανειών με μεγάλες πιθανότητες επαφής που πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται καθημερινά είναι οι εξής:
● Πόμολα
● Επιφάνειες τραπεζιών
● Καρέκλες
● Πάγκοι κουζίνας
● Επιφάνειες μπάνιου και τουαλέτα
● Βρύσες
● Διακόπτες φωτισμού
● Τηλεχειριστήρια
● Χειριστήρια παιχνιδιών
Τρόπος καθαρισμού και απολύμανσης
1. Καθαρίστε πρώτα τις επιφάνειες, αφαιρώντας τυχόν σκόνη, ρύπους ή υπολείμματα, περνώντας τες με σαπουνόνερο (ή σπρέι καθαρισμού) και στεγνώνοντάς τες με μια πετσέτα.
2. Εφαρμόστε ένα απολυμαντικό κατάλληλο για τις επιφάνειες. Ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με απολυμαντικά μαντηλάκια ή απολυμαντικό σπρέι.
Και μόνο η προσθήκη αυτών στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης για εσάς και για οποιονδήποτε άλλον στο νοικοκυριό σας. Αν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε απολυμαντικά, απλώς κάντε σχολαστική δουλειά με το σαπούνι ή τα καθαριστικά που έχετε.
Διατηρώντας το σύστημα κλιματισμού καθαρό και φιλτραρισμένο θα συμβάλλετε στη μείωση της μετάδοσης των αερομεταφερόμενων ασθενειών στο σπίτι σας.
● Αντικαταστήστε τα φίλτρα κλιματισμού (συνήθως κάθε τρεις μήνες) και βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά τοποθετημένα.
● Αναβαθμίστε τα φίλτρα σας στους τύπους με την υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να φιλοξενήσει το σύστημά σας.
● Τα συστήματα κλιματισμού φιλτράρουν τον αέρα μόνο όταν λειτουργεί ο ανεμιστήρας. Θέστε τον ανεμιστήρα σε λειτουργία για περισσότερη ώρα ή συνεχώς, ειδικά όταν ένα μέλος του νοικοκυριού είναι άρρωστο.
● Ένας καθαριστής αέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μολυσματικών παραγόντων στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιογόνων, των μικροβίων και των ιών. Να θυμάστε ότι οι καθαριστές αέρα έχουν περιορισμένη αποτελεσματική εμβέλεια και διαθέτουν επίσης φίλτρα που πρέπει να αλλάζονται ή να καθαρίζονται τακτικά.
Σημείωση ασφαλείας: Η λειτουργία του ανεμιστήρα κλιματισμού ή ενός καθαριστή αέρα δεν αρκεί για την πρόληψη ασθενειών. Συνδυάστε τα με τον τακτικό καθαρισμό και την απολύμανση σε όλους τους χώρους του σπιτιού σας.
Απολύμανση ηλεκτρονικών συσκευών
● Πριν προσπαθήσετε να απολυμάνετε ηλεκτρονικά είδη, ελέγχετε πάντα τις οδηγίες καθαρισμού του κατασκευαστή τους.
● Ποτέ μην ψεκάζετε απολυμαντικό απευθείας πάνω στα ηλεκτρονικά σας.
● Καθαρίστε τις οθόνες με ένα υγρό πανί μικροϊνών.
● Χρησιμοποιήστε πεπιεσμένο αέρα για να απομακρύνετε τα ψίχουλα από τα πληκτρολόγια και τα τηλεχειριστήρια.
● Για να απολυμάνετε, συνδυάστε ίσα μέρη οινοπνεύματος και νερού. Βρέξτε ένα πανί μικροϊνών με το διάλυμα και σκουπίστε με αυτό τις επιφάνειες των ηλεκτρονικών σας συσκευών. Στεγνώστε τις οθόνες με ένα άλλο πανί μικροϊνών.
● Για τις οθόνες των τηλεοράσεων, αποφύγετε τη χρήση απολυμαντικού ή άλλων χημικών ουσιών. Απλώς σκουπίστε τες με ένα βρεγμένο πανί και στεγνώστε τες με ένα πανί μικροϊνών.
Συμβουλή: Αγοράστε ένα προστατευτικό οθόνης, το οποίο μπορείτε να απολυμαίνετε συχνά.