Κύριο γνώρισμά του Επιταφίου, είναι τα κάθε λογής ανοιξιάτικα λουλούδια σε κάθε χρώμα, όπως μαργαρίτες, ανεμώνες, ζουμπούλια, πασχαλιές, τριαντάφυλλα, βιολέτες, άνθη λεμονιάς, που αποτελούν το στολίδι του και του δίνουν χρώμα.
Με αυτόν τον τρόπο «σπάει» η θλίψη των ημερών με τις μυρωδιές των λουλουδιών να αναδύουν και να δημιουργούν ένα αίσθημα κατάνυξης. Ο στολισμός του Επιταφίου, αν και είναι μια θλιμμένη στιγμή της Ορθοδοξίας, δίνει το χρώμα της Άνοιξης στην Μεγάλη μας Παρασκευή.
Στολισμός Επιταφίου στην Χίο
Το έθιμο
Το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου θέλει τις νέες γυναίκες κυρίως, της κάθε ενορίας, να ξενυχτούν στολίζοντας τον ξυλόγλυπτο επιτάφιο. Ο στολισμός γίνεται με κάθε λογής ανοιξιάτικα λουλούδια. Συνήθως τα λουλούδια μαζεύονται από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης από τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών στα χωριά. Αυτό βέβαια ισχύει πλέον μόνο σε χωριουδάκια και νησιά, καθώς στις μεγάλες πόλεις οι Επιτάφιοι στολίζονται από ανθοπωλεία πλέον..
Τι συμβολίζουν τα λουλούδια του Επιταφίου;
Στα χρώματα των λουλουδιών κρύβονται διάφοροι συμβολισμοί. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα, το μωβ το πένθος και το λευκό την αγνότητα.
Τα λουλούδια που έπαιρναν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνταν ευλογημένα και τα τοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς. Και άλλοι τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο.
Η έρευνα της Βασιλικής Καλτσή για τα λουλούδια του Επιταφίου
Τα λουλούδια, με τα οποία στολίζεται ο Επιτάφιος, σύμφωνα με την έρευνα της κ.Καλτσή, «έχουν μαγική δύναμη, αν είναι κλεμμένα από ξένους κήπους». «Κι αν αφαιρεθούν από τον Επιτάφιο, μετά τη λήξη της τελετής, έχουν ακόμα πιο δραστική ενέργεια. «Είναι σαν φυλαχτά ή σαν φάρμακα (βρασμένα με λίγο νερό στα κάρβουνα) για τα άρρωστα παιδιά» προσθέτει.