Ο καπνός από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία ταξίδεψε πάνω από 3.000 χιλιόμετρα σύμφωνα με τη NASA και αυτό καταγράφεται πρώτη φορά στην ιστορία. Την ίδια ώρα ρωσικό ινστιτούτο παρακολούθησης προειδοποίησε ότι οι φλόγες επιδεινώνονται.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε όλη τη Σιβηρία με αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια, κάτι που οι μετεωρολόγοι και οι περιβαλλοντολόγοι της Ρωσίας έχουν συνδέσει με την κλιματική αλλαγή και την υποχρηματοδοτούμενη δασική υπηρεσία.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ για το κλίμα δημοσίευσαν χθες μια έκθεση που δείχνει κατηγορηματικά ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εκτυλίσσεται πιο γρήγορα από ό, τι φοβόταν και η ανθρωπότητα φέρει σχεδόν εξ ολοκλήρου την ευθύνη.
Μία από τις πιο πληγείσες περιοχές της Σιβηρίας φέτος ήταν η Γιακουτία, η μεγαλύτερη και ψυχρότερη περιοχή της Ρωσίας που βρίσκεται στην κορυφή του μόνιμου παγετού. Η περιοχή είχε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας.
Το ρωσικό ινστιτούτο παρακολούθησης του καιρού Rosgidromet δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κατάσταση στην περιοχή, γνωστή και ως Sakha, «συνεχίζει να επιδεινώνεται».
Σύμφωνα με το Rosgidromet, κοντά στα 8,4 εκατομμύρια στρέμματα καίγονται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που είναι δύσκολα προσβάσιμες και απομακρυσμένες.
Το Σάββατο, η NASA ανέφερε ότι οι δορυφορικές της εικόνες έδειχναν τον καπνό από τις πυρκαγιές, ο οποίος ταξίδεψε «πάνω από 3.000 χιλιόμετρα από τη Γιακούτια φτάνοντας στον Βόρειο Πόλο». Χαρακτήρισε το συμβάν το «πρώτο στην καταγεγραμμένη ιστορία».
Πρόσθεσε ότι στις 6 Αυγούστου το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας ήταν καλυμμένο από καπνό.
Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν τις αρχές ότι άφηναν μεγάλες περιοχές να καίγονται κάθε χρόνο, βάσει ενός νόμου, που επιτρέπει να μην επεμβαίνουν, εάν το κόστος κατάσβεσης είναι μεγαλύτερο από τις ζημιές που προκαλούνται ή εάν δεν επηρεάζουν κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με τη ρωσική δασική υπηρεσία, οι φετινές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 15 εκατομμύρια εκτάρια, καθιστώντας τη, τη δεύτερη χειρότερη σεζόν με πυρκαγιές από το τέλος του αιώνα.
Ο επικεφαλής του δασικού προγράμματος της Greenpeace στη Ρωσία, Αλεξέι Γιαροσένκο, συνέδεσε τις αυξανόμενες πυρκαγιές στις περιοχές της Ρωσίας με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και τη «συνεχιζόμενη παρακμή της κρατικής διαχείρισης των δασών».