Το ταμπουλέ είναι μια συνταγή αραβική (tabbouleh), όμως ταιριάζει στην Ελλάδα μας αφού διαθέτουμε σε πληθώρα όλα τα απαραίτητα συστατικά.
Πρόκειται για μία σαλάτα απίστευτα υγιεινή και θρεπτική που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας. Όλοι ξέρουμε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου, του λεμονιού και των λαχανικών που χρησιμοποιούνται.
Όμως και ο μαϊντανός δεν πάει πίσω, αφού 30 γραμμάρια φρέσκου μαϊντανού καλύπτουν το 108% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη A, το 53% σε βιταμίνη C και το 547% σε βιταμίνη K.
Δοκιμάστε λοιπόν την παρακάτω συνταγή για ένα πλήρες γεύμα. Αν δεν τρώτε γλουτένη, μπορείτε και πάλι να φτιάξετε το πεντανόστιμο ταμπουλέ, αντικαθιστώντας το πλιγούρι με βρασμένη κινόα.
Υλικά για τη σαλάτα ταμπουλέ
- 1 ποτήρι πλιγούρι (ψιλό ή μεσαίο μέγεθος)
- 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
- 1 μεγάλη ντομάτα
- 1 αγγούρι
- Λίγο φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Φρεσκοστυμμένος χυμός λεμόνι
- Μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζουμε 2 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα να βράσει. Ρίχνουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά να μη κολλήσει. Μόλις το νερό τελειώσει, βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αφήνουμε να καθίσει 30 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το κρεμμύδι.
- Ψιλοκόβουμε την ντομάτα και το αγγούρι αφαιρώντας τα κουκούτσια και τα περιττά υγρά
- Προσθέτουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι και τον χυμό λεμονιού
Extra tip: Η σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι ή κινόα μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε υλικό σας αρέσει (π.χ πιπεριές), ενώ πολλοί προσθέτουν ψητό στήθος κοτόπουλου για να γίνει ένα χορταστικό κυρίως γεύμα.