Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το κατεξοχήν χαρακτηριστικό πιάτο της 25ης Μαρτίου όπου γιορτάζεται και ο Ευαγγελισμός.
Ένα πιάτο που με πολύ απλά βήματα γίνεται πεντανόστιμο.
Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.
Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς συναντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.
Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.
Η συνταγή είναι από την αγαπημένη μου γιαγιά Καίτη
Υλικά για μπακαλιάρο:
- 1,5 κιλό μπακαλιάρος φιλέτο
- 1 κουτάκι μπίρα
- 8 κ.σ αλεύρι
- λίγο αλάτι
- 1 κ.γ baking powder (για να φουσκώσει)
Εκτέλεση:
Παίρνουμε το μπακαλιάρο, βγάζουμε την πέτσα και τον κόβουμε σε όσα κομμάτια επιθυμούμε.
Στη συνέχεια τον ξεπλένουμε ώστε να φύγει το αλάτι (3-4 φορές). Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με νερό και τον αφήνουμε για 2 ώρες. Αλλάζουμε νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 4-5 φορές για να φύγει το πολύ αλάτι.
Μόλις τελειώσει η διαδικασία ξεπλένουμε και βάζουμε τα φιλέτα μας στο σουρωτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα τοποθετούμε στον πάγκο μας λίγο ρολό χαρτί, βάζουμε πάνω τα φιλέτα μας και ξανά βάζουμε από πάνω χαρτί.
Κουρκούτι
Βάζουμε τη μπίρα, το αλεύρι το αλάτι και το baking powder σε ένα μεγάλο μπολ, τα ανακατεύουμε καλά ώστε να μη κάνει σβώλους το κουρκούτι μας. Αν το κουρκούτι είναι αρκετά νερουλό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Έπειτα βουτάμε το μπακαλιάρο μας σε αλεύρι και μετά στο κουρκούτι. Το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε στο τηγάνι με μπόλικο λάδι σε δυνατή φωτία ώστε να ψηθεί καλά.
Μόλις τα φιλέτα μας είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα λάδια.
Σκορδαλιά
Υλικά:
- 5-6 πατάτες βρασμένες
- Μισό φλιτζάνι λάδι
- αλάτι
- 1 λεμόνι (το χυμό) ή λίγο ξύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο ή τριμμένο στον τρίφτη
Εκτέλεση
Όπως είναι ζεστές ακόμη οι πατάτες μας, τις λιώνουμε με ένα πιρούνι, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα, ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη.
Καλή απόλαυση!