Το ζεστό, γλυκό κρασί του χειμώνα, είναι γνωστό με διάφορα ονόματα όπως mulled wine, Gluhwein ή glögg, αλλά η ιδέα είναι πάνω κάτω η ίδια: ένα ζεστό κόκκινο κρασί αρωματισμένο με μπαχαρικά και ενισχυμένο με μέλι και πολλές φορές και κάποιο αλκοόλ, όπως μπράντι ή κονιάκ.
Σε όλες τις υπαίθριες αγορές της βόρειας Ευρώπης, θα βρείτε το χειμώνα το Gluhwein, ή αλλιώς το ζεστό, γλυκό κρασί με μπαχαρικά να σερβίρεται σε κούπες.
Μπορείτε όμως να το φτιάξετε και μόνοι σας στο σπίτι, για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Το ζεστό γλυκό κρασί χαλαρώνει και είναι εύγευστο και απολαυστικό. Αποτελεί παραδοσιακό ποτό του Ευρωπαϊκού βορρά.
Υλικά για το Gluhwein
1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί
250γρ. μέλι
Τζίντζερ
1 φρέσκο πορτοκάλι
2 ξύλα κανέλας
Ρούμι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση του Gluhwein
Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι προσεκτικά,
το στύβουμε και κρατάμε το χυμό του.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρασί με το μέλι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τα ξύλα κανέλας, το τζίντζερ, τα γαρίφαλα, τον χυμό και αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά. Αν θέλουμε, κόβουμε μια φέτα πορτοκαλιού σε ροδέλα και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Δεν θέλουμε να κοχλάσει, απλά να αχνίσει και να ενωθούν τα αρώματα
Στραγγίζουμε από τα μυρωδικά και τη φλούδα πορτοκαλιού και σερβίρουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ένα σφηνάκι ρούμι. Κάποιοι προσθέτουν αστεροειδή γλυκάνισο, μήλο, άνθος κανέλας, ζάχαρη αντί για μέλι και άλλα μπαχαρικά.
Να θυμάστε:
Το ότι το κρασί είναι ζεστό δεν σημαίνει πως χρειάζεται βράσιμο, διότι αλλιώς θα οδηγήσει στην εξάτμιση του αλκοόλ, με αποτέλεσμα το Gluhwein σας.. να μετατραπεί σε σουμάδα.
Επιλέξτε ένα καλό κρασί για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα! Καταναλώστε το ζεστό!