Καλοκαιρινοί, νόστιμοι, αφράτοι και μυρωδάτοι, οι μαραθοκεφτέδες Μυτιλήνης, αποτελούν το πιο απολαυστικό ορεκτικό.
Ο μάραθος είναι ένα αρωματικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές της μαγειρικής. Έχει μεγάλo φυλλωτό βολβό που τρώγεται ωμός ή μαγειρεμένος. Τον συναντάμε στις τοπικές κουζίνες όλων των Ελληνικών νησιών. Ας δούμε αναλυτικά την συνταγή για τους μαραθοκεφτέδες Μυτιλήνης, συνοδευόμενοι με σπιτική σως γιαουρτιού.
Συνταγή του Γεώργιου Φωντή
Υλικά
- 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει
- 1 1/5 φλυτζάνι ζεστό νερό
- 3 καρότα τριμμένα
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 ματσάκι μάραθο
- 1 κουταλιά του γλυκού baking powder
- 2 αυγά
- 200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια μικρή λεκάνη ανακατεύουμε τα λαχανικά μαζί με τον μάραθο και αλατοπιπερώνουμε
- Προσθέτουμε το αλεύρι , το baking powder, τα αυγά και την φέτα
- Προσθέτουμε το νερό όσο είναι ακόμα ζεστό
- Ανακτεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
- Ψήνουμε σε λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ναθμούς για 30 λεπτά (ενναλακτικά τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν)
Για την σπιτική σως γιαουρτιού …
Υλικά
- 300 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
- 1 λεμόνι (χυμός)
- 1 κουταλάκι της σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλάκι της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως
- Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα