HerNews.gr
Καριέρα

Τα λάθη που κάνουμε στην επιλογή καριέρας

Κάποια στιγμή στη ζωή σου θα κληθείς να πάρεις σημαντικές αποφάσεις, όπως είναι η επιλογή του επαγγέλματος που θες να ακολουθήσεις. Μπορεί να ξέρεις χρόνια με τι θες να ασχοληθείς, μπορεί και όχι. Μπορεί να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με κάτι που τελικά να δεις ότι δεν σου ταιριάζει. Λάθη καριέρας θα κάνεις, το θέμα είναι να τα αναγνωρίσεις σύντομα και κάποια να τα αποφύγεις.

Επηρεάζεσαι από τα λάθος άτομα

Πρέπει να ξεκαθαρίσεις στο κεφάλι σου, ότι ναι μεν οι γονείς σου νοιάζονται για σένα όσο κανένας άλλος, αλλά αν δεν είναι άκρως ενημερωμένοι ή σχετικοί με τα αντικείμενα που σε ενδιαφέρουν, δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να σε συμβουλεύσουν.
Το ότι θέλουν να σε δουν γιατρό, δικηγόρο, μηχανικό ή οτιδήποτε άλλο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σε επηρεάζει αυτή την στιγμή.

Αντίστοιχα, άτομα, όπως οι παλιοί καθηγητές σου που έχουν όλη την καλή διάθεση να συνεχίσουν να σε καθοδηγούν και να σε βοηθάνε, αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χάσει κάθε επαφή με την αγορά εργασίας.

Ρώτα άτομα που δουλεύουν πάνω στα αντικείμενα που σε ενδιαφέρουν. Μάθε η καθημερινή τους δουλειά στην πράξη τι προϋποθέτει.

Αντιγράφεις άλλους

Το ότι κάποιος πέτυχε σε κάτι που νομίζεις ότι σου αρέσει, δεν σημαίνει ότι αν αντιγράψεις τις κινήσεις του θα έχεις κι εσύ την ίδια κατάληξη.

Μιλάμε για διαφορετικές προσωπικότητες και σίγουρα η επιτυχία είναι πολυπαραγοντική, οπότε δεν έχει νόημα σε μια άλλη χρονική στιγμή να ακολουθείς τυφλά μια επαγγελματική νόρμα.

Πάρε παράδειγμα από πολλούς ανθρώπους που σε εμπνέει η επαγγελματική τους πορεία και σύγκρινε τα βήματά τους για επιλογή καριέρας και το πώς οδηγήθηκαν στην επιτυχία.

Δεν ενημερώνεσαι σωστά και αρκετά

Το να λες “Αα, εγώ θέλω τελικά να γίνω ηθοποιός ή να κάνω καριέρα στο digital marketing που είναι τάση”, έχοντας απλά δει ένα άτομο που περνάει καλά την ώρα που κάνει την δουλειά του  ή βγάζει αρκετά λεφτά είναι τεράστιο σφάλμα.
Πήγαινε σε σχετικά σεμινάρια, μίλα με ανθρώπους του εκάστοτε χώρου, ψάξε στο διαδίκτυο ότι μπορείς να βρεις σε σχέση με την θεωρία πίσω από την δουλειά και το τι γνώσεις χρειάζεται να έχεις για να την κάνεις καλά. Ευτυχώς το LinkedIn πια αποτελεί μια πλατφόρμα-πολυεργαλείο με άρθρα σχετικά με διάφορους κλάδους.

Βάζεις ως μεγάλο κριτήριο τα χρήματα

Το ότι την συγκεκριμένη εποχή κάποιοι κλάδοι έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και πιο εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση σε συνδυασμό με καλές αποδοχές, δεν σημαίνει ότι είναι πανάκεια και ο κάθε απογοητευμένος από την σχολή του θα πάει εκεί και θα έχει κάνει την σωστή επιλογή καριέρας.

Το να επιλέξεις και ένα επάγγελμα μόνο για τα χρήματα, θα κάνει την καθημερινότητά σου σε τελική βάση ανυπόφορη.

Ανακάλυψε πρώτα τι περίπου σε ενδιαφέρει και ποιες είναι οι κλίσεις σου, για τι πράγμα απολαμβάνεις να δουλεύεις στην καθημερινότητά σου και μετά δες τις σχετικές με αυτό τάσεις, που θα μπορούσαν να σου εξασφαλίσουν και ένα καλύτερο εισόδημα και τότε βάζεις λίγο νερό στο κρασί σου στον βωμό των χρημάτων ή τα συνδυάζεις.

Νομίζεις ότι μόλις βρεις αυτό που θέλεις θα λυθούν όλα

Ναι μεν θα αρχίσεις να εξειδικεύεσαι σε κάτι και θα αποκτήσεις έναν πιο συγκεκριμένο στόχο, αλλά ζωή είναι η διαρκής επίλυση προβλημάτων καριέρας, αλλά και γενικά.
Την σημερινή εποχή έχει μεγαλώσει το ποσοστό των ανθρώπων που καλούνται να αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό στην μέση της ζωής τους. Και αυτό δεν σημαίνει ότι τα προηγούμενα skills που έχουν αποκτήσει πάνε στα σκουπίδια.

Κάθετι που μαθαίνεις σε εξελίσσει σαν προσωπικότητα.

Σκέψου το ιδανικό σου περιβάλλον εργασίας και έχε στο νου σου ότι ακόμα κι αν δεν το βρίσκεις με την πρώτη ή κάνεις μια λάθος επιλογή αρχικά, δεν είσαι δέντρο και μπορείς να το αλλάξεις. Ακόμα κι αν το βρεις, η αρχή πάντα είναι δύσκολη, θέλει προσπάθεια, σκληρή δουλειά και συμβιβασμούς. Μην απογοητευτείς κατευθείαν με την κατάσταση, όπως είναι στην πράξη, αλλά συνέχισε να διεκδικείς το καλύτερο για τον εαυτό σου.

Πηγή: Ergasia.gr

Νεότερα Άρθρα

9 πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι μετανιώνουν στην καριέρα τους

georgegsp

Ρεπό: Γιατί είναι τόσο απαραίτητη η ξεκούραση από τη δουλειά;

georgegsp

Πώς να εντοπίσετε έναν κακό χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

georgegsp