Υπάρχουν τραγούδια που έβαλαν το λιθαράκι τους για να αλλάξει η ιστορία. Πίσω από τραγούδια που εμείς τραγουδάμε, υπάρχει μια πολύ πολύ μεγάλη ιστορία για τον κόσμο..
SEX PISTOLS – God Save the Queen (1977)
Κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του Ασημένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 1977. Προκάλεσε αμέτρητες αντιδράσεις. Παρόλο που οι στίχοι και το εξώφυλλο του single λογοκρίθηκαν, το τραγούδι κατάφερε να φτάσει στη δεύτερη θέση των Αγγλικών Charts. Ενώ ταυτόχρονα το BBC αρνήθηκε την αναπαραγωγή του.
Το ίδιο το BBC μετά από 23 ολόκληρα χρόνια παραδέχθηκε ότι το “God Save the Queen” έφτασε στην κορυφή των charts εκείνη την περίοδο αλλά διάφοροι «περίεργοι» μηχανισμοί δεν επέτρεψαν το album να πάρει τη θέση που του άξιζε.
Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τον εθνικό ύμνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κυριότερος λόγος που λογοκρίθηκε ήταν ότι περιέγραφε ως φασιστικό το καθεστώς της μοναρχίας ενώ οι στίχοι ανέφεραν ότι η Αγγλία δεν έχει μέλλον.
Το περιοδικό Q κατέταξε το 2001, το εξώφυλλο του “God Save the Queen” στην κορυφή των 100 καλύτερων εξωφύλλων όλων των εποχών.
QUEEN – Bohemian Rhapsody (1975)
Στην εποχή του ήταν το ακριβότερο single που ηχογραφήθηκε ποτέ ενώ είναι τραγούδι δίχως ρεφραίν. Όταν κυκλοφόρησε έμεινε στην πρώτη θέση των Βρετανικών charts για εννέα συνεχόμενες βδομάδες και πούλησε περισσότερο από ένα εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε τρεις μήνες. Το κομμάτι έγραψε ο Freddie Mercury στο σπίτι του στο Δυτικό Λονδίνο και είναι από τα λίγα των QUEEN που δεν συντέθηκαν στο studio όπως συνήθιζε τις περισσότερες φορές το συγκρότημα.
Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων ο Mercury, o May και ο Taylor έγραφαν τα φωνητικά δέκα με δώδεκα ώρες την ημέρα ενώ χρειάστηκαν τρεις βδομάδες για να ολοκληρωθεί.
O Mercury ποτέ δεν αποκάλυψε το νόημα των στίχων λέγοντας μόνο ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις των ανθρώπων. Το “Bohemian Rhapsody” έγινε το πρώτο τραγούδι στην ιστορία της μουσικής που βρέθηκε με την ίδια έκδοση στη πρώτη θέση των charts. Την πρώτη όταν κυκλοφόρησε και τη δεύτερη το 1991 μετά τον θάνατο του Mercury. Αξίζει να αναφερθεί πως διασκευάστηκε εξαιρετικά από τον Bruce Dickinson (IRON MAIDEN) και την Montserrat Caballe.
LED ZEPPELIN – Stairway to Heaven (1971)
Το περιοδικό Classic Rock το κατέταξε στην πρώτη θέση της λίστας του με τα δέκα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών ενώ το περιοδικό Guitar World του έδωσε την πρώτη θέση στη λίστα του με τα 100 καλύτερα κιθαριστικά solos που γράφτηκαν ποτέ. Το κομμάτι γράφτηκε το 1970 από τους Jimmy Page και Robert Plant στο εξοχικό Bron-Y-Aur, ένα κτίριο του 18ου αιώνα στην Ουαλία όπου την δεκαετία του 50’ οι γονείς του Plant χρησιμοποιούσαν ως τόπο διακοπών.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εισαγωγή του κομματιού είναι πανομοιότυπη με το ορχηστρικό κομμάτι των SPIRIT “Taurus”, συγκρότημα για το οποίο οι ZEPPELIN έπαιξαν support αρκετές φορές πριν τη σύνθεση του “Stairway to Heaven”. Το 2000 έγινε γνωστό ότι το κομμάτι είχε παιχτεί στα Αμερικάνικα ραδιόφωνα πάνω από 3 εκατομμύρια φορές κάνοντας το ένα από τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια στην ιστορία του ραδιόφωνου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 1990 ένας σταθμός της Florida έπαιζε το κομμάτι για 24 ώρες συνεχόμενα.