Η Tarte Tatin είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γαλλικά γλυκά, γνωστό για τη μοναδική του γεύση και την εκλεπτυσμένη εμφάνισή του. Αυτή η ανάποδη μήλοπιτα, με τη ζύμη από πάνω και τα καραμελωμένα μήλα που λιώνουν στο στόμα, αποτελεί ένα απόλυτο απόλαυσης για τους λάτρεις των γλυκών.
Η ιστορία πίσω από την Tarte Tatin έχει μια ρομαντική αίσθηση και ένα αέρα περιπέτειας. Σύμφωνα με τον μύθο, η συνταγή προήλθε από ένα ατύχημα στην κουζίνα των αδελφών Tatin το 1888. Κατά τη διάρκεια μιας κυνηγετικής περιόδου, μια από τις αδελφές προσπαθούσε να φτιάξει μια τάρτα με μήλα, αλλά τα ξέχασε στο φούρνο και τα μήλα καραμελώθηκαν. Αντί να τα πετάξει, αποφάσισε να τα τοποθετήσει πάνω από ένα φύλλο ζύμης και να τα ψήσει ξανά.
Tarte Tatin: Η πιο νόστιμη συνταγή για ανάποδη μηλόπιτα
Όταν σερβίρισε την τάρτα, όλοι οι παρευρισκόμενοι ξετρελάθηκαν με τη γεύση της. Η φήμη της γλυκιάς αυτής τάρτας έφτασε γρήγορα στο Παρίσι και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Και πώς να μην γίνει έτσι, όταν το γευστικό αποτέλεσμα είναι τόσο απολαυστικό που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Σήμερα, η Tarte Tatin έχει καταντήσει ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να απολαμβάνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η μοναδική της γεύση και η ρομαντική ιστορία πίσω από τη δημιουργία της την καθιστούν ένα κομμάτι της γαστρονομικής κληρονομιάς που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
Υλικά
210 γρ. αλεύρι
105 γρ. βούτυρο
75 γρ. κρύο νερό
Για τα μήλα
8 πράσινα μήλα
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
400 γρ. νερό
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την καραμέλα
225 γρ. άχνη ζάχαρη
225 γρ
80 γρ. νερό
Για την επίστρωση
2 κ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
Εδώ είναι οι οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής της Tarte Tatin:
Για τη Ζύμη:
- Ρίξτε σε ένα μπολ το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και το αλάτι.
- Τρίψτε τα υλικά με τα χέρια σας μέχρι να πάρει το μείγμα την υφή βρεγμένης άμμου.
- Προσθέστε το νερό και ζυμώστε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
- Απλώστε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού ψησίματος και βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για να σφίξει για τουλάχιστον μισή ώρα.
Για την Καραμέλα:
- Βάλτε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και λιώστε τη ζάχαρη ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
- Στροβιλίστε την κατσαρόλα και αφήστε τη ζάχαρη να ψηθεί και να καραμελώσει.
- Όταν η καραμέλα πάρει ένα ωραίο σκούρο ξανθό χρώμα, αδειάστε την στη φόρμα για την τάρτα και στροβιλίστε τη φόρμα για να καλύψει πλήρως τον πάτο.
Για τα Μήλα:
- Αφαιρέστε τον πυρήνα από τα μήλα, ξεφλουδίστε τα και κόψτε τα στα τέσσερα.
- Βάλτε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
- Βράστε και βυθίστε τα κομμάτια μήλου μέσα και μαγειρέψτε τα για περίπου 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Αφαιρέστε τα μήλα όταν είναι τρυφερά αλλά άθικτα, στραγγίστε τα καλά και τα τοποθετήστε σε πιατέλα.
Σουπιές με σπανάκι: Η απόλυτη συνταγή για μια υγιεινή και πλούσια γεύση!