HerNews.gr
Αφιερώματα

Τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος: Οι εθισμοί, τα σκάνδαλα και ο ύποπτος θάνατος του αδερφού του

Η παρουσία του Χουάν Κάρλος στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σχολιάστηκε έντονα, δεδομένου ότι ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, ζει εξόριστος τα τελευταία χρόνια.

Ποιος είναι όμως ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος;

Ο Ιωάννης Κάρολος Α΄, ή αλλιώς Χουάν Κάρλος ήταν βασιλιάς της Ισπανίας από το 1975 έως την παραίτησή του το 2014. Εν μέσω σκανδάλων, αποφάσισε να αυτοεξοριστεί και να εγκαταλείψει την Ισπανία το 2020. Έκτοτε ζει στο Άμπου Ντάμπι, καθώς έγινε στόχος πολλών ερευνών στην Ισπανία για τις οικονομικές συναλλαγές και τις ερωτικές του περιπέτειες.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Χουάν Κάρλος γεννήθηκε στη Ρώμη το 1938 και είναι γιος του Χουάν των Βουρβόνων, εγγονός του βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι απόγονος από την πλευρά του πατέρα του, του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Μητέρα του είναι η Μαρία δε λας Μερθέδες των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών, του Οίκου των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών, επίσης απόγονος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας.

Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στην Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός, και χρέη αρχηγού κράτους εκτελούσε ο Φρανθίσκο Φράνκο.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1975, ο ετοιμοθάνατος Φράνκο τον όρισε προσωρινό αρχηγό κράτους (ήδη τον είχε χρίσει διάδοχό του το 1969). Δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής που είχε συντάξει ο Φράνκο. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του.

Ο ύποπτος θάνατος του αδερφού του και οι φήμες

Προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, ο Χουάν Κάρλος έκρυβε από μικρός μία σκοτεινή πλευρά, αφολυ υπήρξε πρωταγωνιστής σε ένα μυστήριο που δεν λύθηκε ποτέ.

29 Μαρτίου 1956. Στην εξοχική κατοικία της οικογένειας στην Ισπανία, ένας αναπάντεχος κρότος έμελλε να ταράξει το κατά τα άλλα ήρεμο ανοιξιάτικο απόγευμα. Στο δωμάτιο των δύο αγοριών, ο 14χρονος  Αλφόνσο κείτοταν νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι. Ο αδελφός του Χουάν Κάρλος, πάνω από το άψυχο κορμί του αδερφού του, τον κοιτούσε αποσβολωμένος. Ο πατέρας τους έτρεξε στο δωμάτιο, όμως δεν κατάφερε να επαναφέρει τον νεαρό Αλφονσίτο. Την επόμενη ημέρα έγινε η κηδεία, ενώ ο Χουάν Κάρλος πέταξε στη θάλασσα το όπλο.

Οι φήμες άρχισαν να οργιάζουν κατηγορώντας τον Χουάν ότι ήταν εκείνος που πάτησε τη σκανδάλη, από ζήλια. Φίλος του Αλφόνσο είχε δηλώσει πως ήταν μπροστά την ώρα που ο πατέρας του φώναζε στον Χουάν «Πες μου ότι δεν ήσουν εσύ! Πες μου ότι δεν τον σκότωσες επίτηδες!».

Η οικογένεια δεν έδωσε ποτέ απάντηση και προτίμησε τη σιωπή, μέχρι να ξεπεραστεί το συμβάν. Το μυστήριο για το κατά πόσο ήταν πράγματι ατύχημα ή δολοφονία παραμένει άλυτο.

Τα σκάνδαλα και οι χιλιάδες ερωμένες του Χουάν Κάρλος

Ο 83χρονος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, παραιτήθηκε το 2014 δίνοντας το στέμμα στον γιο του Φίλιππο και από το καλοκαίρι του 2020, ζει «εξόριστος» στο Αμπού Ντάμπι αφότου έγινε στόχος πολλών ερευνών στην Ισπανία για τις οικονομικές συναλλαγές και τις ερωτικές του περιπέτειες.

Επιθυμεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στο σπίτι του, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ισπανικής κοινής γνώμης αντιτίθεται στην επιστροφή του. Ο ίδιος θεωρεί ότι έπραξε το καθήκον του για την Ισπανία παίζοντας σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1975.

«Αδιαφορεί για την ζημιά που θα μπορούσε να κάνει στη μοναρχία με την επιστροφή του γιατί πιστεύει ότι έχει κάνει το καθήκον του», τόνισε ο καθηγητής Σιμόν. «Γνωρίζοντας ότι του απομένουν μόνο λίγα χρόνια ζωής, απλά δεν τον νοιάζει».

Υπενθυμίζεται ότι είναι αντιμέτωπος με τρεις διαφορετικές ποινικές έρευνες στην Ισπανία. Η μία αφορά τη χρήση πιστωτικών καρτών που συνδέονται με ξένους λογαριασμούς μετά την παραίτησή του τον Ιούνιο του 2014, όταν έχασε την συνταγματική του προστασία έναντι της δίωξης ως εν ενεργεία μονάρχης.

Οι εισαγγελείς προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο πρώην βασιλιάς είχε πρόσβαση σε κεφάλαια που είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς ενός Μεξικανού επιχειρηματία και ενός αξιωματούχου της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το δεύτερο μεγάλο σκάνδαλο που δεν μπόρεσε να του συγχωρέσει η Ισπανία ήταν ένα πολυδάπανο ταξίδι για κυνήγι ελέφαντα στη Μποτσουάνα το 2012, την εποχή που η χώρα είχε βυθιστεί στην οικονομική κρίση και η ανεργία άγγιζε το 23%. Μάλιστα η είδηση έγινε τότε γνωστή έπειτα από τον τραυματισμό του τέως βασιλιά στον γοφό. Την ώρα που η κυβέρνηση υιοθετούσε σκληρά μέτρα λιτότητας, ο ισπανικός Τύπος φιλοξενούσε οργισμένα δημοσιεύματα για τα ακριβά χόμπι του τότε βασιλιά κάνοντας λόγο για ταξίδια συνολικού κόστους άνω των 35.000 ευρώ τη φορά.

Στο συγκεκριμένο μάλιστα σαφάρι στην Μποτσουάνα ο Χουάν Κάρλος συνοδευόταν από μια γυναίκα με την οποία φέρεται ότι είχε παράνομο δεσμό δέκα ετών, μια γερμανίδα 28 χρόνια νεότερή του, την Κορίνα τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν.

Οι συνεντεύξεις της Κορίνας κάποιο καιρό αργότερα δεν βοήθησαν τον τέως βασιλιά. Η Κορίνα είναι μία από τις πέντε χιλιάδες ερωμένες τις οποίες φέρεται να είχε ο Χουάν Κάρλος, όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2016 ο Ισπανός Ιστορικός Μαρτινέζ Ινγκλές.

Το 2016, η Κορίνα εκμυστηρεύθηκε στον τότε αρχηγό της ισπανικής αστυνομίας ότι μέλη της συνοδείας του «του έκαναν τις ενέσεις με θηλυκές ορμόνες για να του φρενάρουν τις σεξουαλικές του ορμές».

Η ίδια πρόσθεσε ότι, μετά τις ενέσεις, «ο Χουάν Κάρλος δεν μπορούσε πια να πάει με γυναίκα».

Εκτός από τις ενέσεις, όπως είπε στον τότε αρχηγό της ισπανικής αστυνομίας, οι μυστικές υπηρεσίες του έδιναν μετά το 2011 και πολλά υπνωτικά χάπια.

Ο εθισμένος στο σεξ, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, πρώην βασιλιάς, φέρεται να είχε 62 ερωμένες σε μία περίοδο έξι μηνών, ενώ από το 1976 έως το 1994 είχε δώσει… ρέστα στο κρεβάτι αφού είχε κοιμηθεί με 2.154 γυναίκες.

Η μεγάλη επιστροφή;

Ο Χουάν Κάρλος είχε ζητήσει να μετακομίσει στο Παλάτι Ζαρζουέλα, την κατοικία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας στη Μαδρίτη, την ώρα που δημοσκόπηση του ισπανικού δικτύου «20 Minutos» δείχνει ότι το 42% των Ισπανών δεν θεωρούν ότι είναι καλή ιδέα.

Περίπου το 35% των πολιτών τάσσεται υπέρ της επιστροφής του στην πατρίδα. Ο ίδιος πάντως σκέφτεται να φτιάξει βαλίτσες και να επιστρέψει στη Μαδρίτη το 2023.

Θα πάρει τελικά την απόφαση να «βγει» από την εξορία του και να έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σαν σήμερα η πρώτη πράξη αντίστασης: Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη

Her News b

Κιμ Καρντάσιαν: Η αμέτρητη περιουσία της

Her News b

Τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια από την επανάσταση του 1821

HerNews ka