Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Υγεία με εγκεφαλικό επεισόδιο, «έφυγε» το βράδυ της Τρίτης από τη ζωή. Η υγεία του ήταν αρκετά επιβαρυμένη με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να ήταν αρκετά συχνές το τελευταίο διάστημα.
Από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας του στο νοσοκομείο Υγείας ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε στο πλευρό του την οικογένειά του. Οι περισσότεροι γνώριζαν, μάλιστα, τη σοβαρότητα της κατάστασής του γι’ αυτό και είχαν γίνει συζητήσεις για το ζήτημα της τελετής και της ταφής του.
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι συζητήσεις στο Μαξίμου για την ταφή
Πού θα γίνει τελικά η τελετή και η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου; Οι δύο γιοί του, ο Νικόλαος και ο Παύλος προσπαθούν να διευθετήσουν μία σειρά από νομικά ζητήματα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει μιλήσει με δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη. Πληροφορίες θέλουν μέλη της οικογένειας να επιθυμούν η σορός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, σε μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει για το τελετουργικό το οποίο θα ακολουθηθεί για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η κηδεία δεν θα γίνει δημοσία δαπάνη, ενώ θα αποφασιστεί το αν θα υπάρξει κάποια τιμή εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, κατώτερης βαθμίδας και όχι αρχηγού κράτους, αλλά και το αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνει η ταφή του Κωνσταντίνου στο Τατόι, εκτός αν υπάρξει διαφορετική επιθυμία της οικογένειας. Στο Τατόι ενταφιάστηκε και η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία απεβίωσε το 1981 όταν ακόμα ήταν νωπές οι μνήμες του δημοψηφίσματος του 1974 με το οποίο έγινε αλλαγή πολιτεύματος και τελείωσε η περίοδος της βασιλείας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα οι γιοι του Κωνσταντίνου, Νικόλαος και Παύλος, όπως και ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Λιδωρίκης που χειρίζεται τις υποθέσεις της τέως βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα, για να συναντηθούν με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, πιθανότατα το πρωί της Τετάρτης (11/01) έτσι ώστε να παρθεί άμεσα η απόφαση για το πώς θα τελεστεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Η ιθαγένεια
Ένα ακόμα ζήτημα έχει να κάνει με την ιθαγένεια του Κωνσταντίνου, ο οποίος δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Ο Κωνσταντίνος έφερε Δανέζικο διαβατήριο από το 1983 ως King Constantine και το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της οριστικής μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μποορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου».
Δεν του απεδόθη, όμως, ιθαγένεια. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, το ότι δεν είναι Έλληνας πολίτης δεν είναι απαγορευτικό για να δικαιούται να ταφεί δημοσία δαπάνη επί της αρχής, καθώς θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί την προσφορά του στη χώρα. Με τα ως τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κλίνει σε αυτή την επιλογή.