Ήρθε η ώρα για θάλασσα και αυτό που ακούμε από μικρά παιδιά είναι ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε “φαγωμένοι” Τι σημαίνει αυτό; Δεν πρέπει να πάμε κολυμπήσουμε ή δεν πρέπει να μπουν καν μέσα; Υπάρχουν απαραίτητες προϋποθέσεις για το τι θα πρέπει να καταναλώνουμε πριν η μετά την επίσκεψη μας στην παραλία;
Γιατί δεν πρέπει να μπαίνουμε στην θάλασσα μετά το φαγητό;
Όταν τρώμε αλλά και κατά τη διάρκεια της πέψης αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού. Ξανά μπαίνοντας στη θάλασσα μετά το φαγητό και αφού έχουμε καθίσει για λίγο στον ήλιο, προκύπτει ένας σοβαρός κίνδυνος. Αυτός ο κίνδυνος είναι το θερμικό σοκ από τη διαφορά της θερμοκρασίας του σώματός μας με το παγωμένο νερό.
Ασφάλεια και κολύμπι
Η πέψη και η διαδικασία της αλλά και η αυξημένη θερμοκρασία σώματος εξαιτίας της διαρκεί περίπου 1-3 ώρες. Ανάλογα με το τι και πόσο έχουμε φάει. Παρότι ένα βαρύ γεύμα δεν είναι κάτι που θα σύστηνε κανείς πριν το μπάνιο, και η φυσική δραστηριότητα με άδειο στομάχι δεν είναι το ιδανικό γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε από συμπτώματα υπογλυκαιμίας και ζαλάδας.
Πρέπει να προτιμήσουμε ένα ελαφρύ σνακ το μεσημέρι εάν είναι να επιστρέψουμε μετά το φαγητό στην παραλία.Αν έχει πολλή ζέστη ή είναι παγωμένα τα νερά ή και τα δύο, μπαίνουμε σταδιακά στο νερό, βρέχοντας πρώτα το λαιμό, τους καρπούς και το πρόσωπο πριν βουτήξουμε.
Όλα αυτά πρέπει να τα προσέξουμε γιατί όλοι μας πηγαίνουμε στην παραλία να περάσουμε καλά. Αν έχουμε φάει πολύ, η θάλασσα μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Αν δεν έχουμε φάει καθόλου, θα νιώθουμε μια δυσφορία και ζαλάδα. Κάτι που θα μας χαλάσει την διάθεση κι δεν θέλουμε. Ας είμαστε προσεκτικοί και να σκεφτόμαστε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την μαμά μου που μας φώναζε.. Είτε γιατί έχουμε φάει, είτε γιατί δεν έχουμε φάει στην θάλασσα. Και στα 2, είχε δίκιο…