HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Θάνος Ασκητής: Έτσι θα είναι η σεξουαλική μας ζωή μετά την καραντίνα

Ο Δρ. Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας. Πρόκειται για τον επιστήμονα που έχει ασχοληθεί περισσότερο από κάθε άλλον με την σεξουαλική ζωή των Ελλήνων και όχι μόνο. Οι γνώσεις και το ήθος του τον ξεχωρίζουν, αφού δεν είναι τυχαία η προτίμηση που δείχνει ο κόσμος στο πρόσωπό του. 

Μιλά αποκλειστικά στο HerNews.gr και την δημοσιογράφο Σοφία Λεούση για την σεξουαλική πορεία του κόσμου μετά το πέρασμα της καραντίνας! 

Η κατάργηση της τηλεργασίας και η επανένταξη στο εργασιακό περιβάλλον συμβάλλει στην πιο ενεργή σεξουαλική ζωή;

Μάλλον θα μειωθεί! Η συνεχής συνύπαρξη μέσα στο σπίτι θα απομυθοποιήσει το σεξουαλικό ενδιαφέρον. Όταν οι άνθρωποι ζουν μαζί αφήνουν την εικόνα τους, δεν έχουν πια ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον. Η τηλεργασία θα αδελφοποίησει το ζευγάρι. Εγώ δεν είμαι θετικός. Μπορεί να είναι ένα πρακτικό είδος καλύτερης δράσης για την επαγγελματική πορεία αλλά στη συντροφική του ζωή θα τον κάνει ακόμα πιο μοναχικό, πιο εσωστρεφή και πιο κλεισμένο στο δικό του εγώ. Άρα, η σεξουαλικότητα θα πέσει, όπως και έπεσε στην περίοδο της καραντίνας. Μόνο στην πρώτη περίοδο της καραντίνας ένα μέρος ζευγαριών έδειξε να κάνει σεξ. Μετά έπεσε πάρα πολύ, είχαμε, σχεδόν, 40% με 50% μείωση στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών του ζευγαριού. Για έναν ελεύθερο άνθρωπο η επιστροφή στην εργασία θα είναι καλύτερο κριτήριο συναισθηματικής και κοινωνικής σύνδεσης.

Πως ένα ζευγάρι, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, καταφέρνει να λαχταρίσει σεξουαλικά ο ένας τον άλλον;

Να είναι, όσο γίνεται περισσότερο, χώρια! Όταν το σπίτι είναι πιο μεγάλο είναι καλύτερες συνθήκες απομόνωσης, άρα και περισσότερη διάθεση να σε αναζητήσω και να με αναζητήσεις..

Πολλοί νέοι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές γνωριμιών αλλά και τα social media για να γνωρίσουν συντρόφους, συνήθως περιστασιακούς. Αυτό το γεγονός, μειώθηκε, αυξήθηκε ή παρέμεινε στάσιμο κατά την περίοδο της πανδημίας;

Μάλλον αυξήθηκε! Όχι ιδιαίτερα, αλλά θα το περιμένουμε περισσότερο. Αλλά τα applications χρησιμοποιήθηκαν πολύ στην περίοδο της καραντίνας γιατί ο άνθρωπος αναζήτησε μέσα από το ψηφιακό σύστημα έναν σεξισμό. Η σεξουαλικότητα από τα δύο φύλα εκφράστηκε ψηφιακά. Η θετική πλευρά είναι ότι συνέβη και σε ζευγάρια που δεν έμεναν μαζί και βρίσκονται σε πλήρη απόσταση. Όμως, όταν τα application χρησιμοποιούνται για να κάνουμε μέσα από την οθόνη στοματικό σεξ ο ένας στον άλλον, τότε μιλάμε για διαταραχές συμπεριφοράς, που λέγονται παραφυλίες.

 

Το καλοκαίρι, είναι γνωστό, πως είμαστε πιο ενεργοί σεξουαλικά. Φέτος, σε συνδυασμό με την πανδημία και με το άνοιγμα της εστίασης θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ποσοστό;

Ναι! Το να βγει κανείς έξω το καλοκαίρι και να φλερτάρει, να ερωτευθεί και να κάνει σχέσεις.. ναι, είναι θετικό. Βεβαίως, ο κόσμος θα είναι πιο φοβισμένος από τις προηγούμενες εποχές. Ένα μέρος θα αναπτύξει μια σεξουαλική αναζήτηση αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι θα είναι επιφυλακτικό στο να κάνει σχέση! Γενικώς, μετά την πανδημία θα δούμε διαφορετικά μοντέλα κοινωνικής προσέγγισης. Μετά το τέλος του 2022 θα αρχίσουμε να πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον! Σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, η σεξουαλική ζωή θα είναι καλύτερη λόγω των εμβολίων και οι άνθρωποι θα είναι πιο χαλαροί.

Για λόγους υγιεινής, οι αγκαλιές και τα φιλιά έχουν περιοριστεί. Πόση σημασία έχει την ψυχολογία μας αυτή η έλλειψη;

Η σωματική επαφή είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια της διαπροσωπικής σχέσης αλλά και της κοινωνικής επαφής. Οι άνθρωποι θέλουν να εκφραστούν…Άρα, η αγκαλιά, το φιλί, το χάδι χρειάζεται. Η ανθρώπινη και αυθόρμητη σωματική επαφή έχει «φύγει».

Τα διαζύγια, αυτή τη χρονιά, αυξήθηκαν κατά πολύ;

Δεν αυξήθηκαν, όσο λέγαμε, ότι θα αυξηθούν. Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι θα έχουμε έξαρση διαζυγίων και εγκυμοσύνης. Δεν υπήρξε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Οι άνθρωποι, σήμερα, βολεύονται στον γάμο τους και δεν ζητούν διαζύγιο. Έχει ο καθένας την δική του σχέση και ζουν ισόρροπα στην τετράδα τους γιατί σκέφτονται τα χρήματα που θα ξοδέψουν. Ο γάμος είναι μια νομοτελειακή πράξη.

Οι ναρκωτικές ουσίες, επίσης, αυξήθηκαν. Πως συνέβαλε η πανδημία σε αυτό;

Συνέβαλε πολύ! Κυρίως το αλκοόλ και το χασίσι αυξήθηκαν. Βεβαίως, η ηρωίνη κυκλοφορεί αρκετά στην Ελλάδα. Η κοκαΐνη, παρατηρείται στις πιο οικονομικά εύπορες περιοχές. Αν πάει κανείς στην Εκάλη θα δει την κοκαΐνη, αν πάει στο Καματερό θα δει το χασίσι. Πάντως υπάρχει αύξηση των ναρκωτικών ουσιών παγκόσμια.

 

Σοφία Λεούση 

Contact me @ :

Insta: https://www.instagram.com/sophia.leoush/

FB:https://www.facebook.com/profile.php?id=100028386426632 

Twitter:https://twitter.com/LeousiSophia?s=09 

Νεότερα Άρθρα

Εξομολόγηση ψυχής από την Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η διαδικασία της εξωσωματικής είναι Γολγοθάς, έχει προσωπικό κόστος»

georgegsp

Άρης Σοϊλέδης: «Μετά τον χωρισμό μου απέκτησα 1.500 ακόλουθους σε μια μέρα»

HerNews ka

Όλα όσα είπε η Ευρυδίκη στη Γιώτα Τσιμπρικίδου και στο #27 Art Podcast!

georgegsp