Θηλασμός, η περίοδος που χρειάζεται καλή διατροφή. Οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται 350-400 θερμίδες την ημέρα επιπλέον από τις θερμιδικές ανάγκες μιας μη θηλάζουσας μητέρας.
Τι να τρώω λοιπόν όταν θηλάζω;
Καταρχάς, δεν χρειάζεται να ακολουθείτε ειδική διατροφή. Απλά να υιοθετήσετε τους κανόνες μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής που θα σας συνοδεύουν σε όλη σας τη ζωή.
Υπάρχουν καθημερινές υγιεινές επιλογές που βοηθούν στην εξασφάλιση όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας και κάποιες από αυτές θα τις βρείτε παρακάτω:
Πρώτα από όλα, Λαχανικά και φρούτα (κατά προτίμηση της εποχής) νωπά ή μαγειρεμένα. Προσοχή στο λεπτομερές πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων για να μειώσετε την έκθεση σε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Να καταναλώνετε 4-5 μερίδες ημερησίως.
Επίσης οι υδατάνθρακες και τα διάφορα είδη κόκκων (σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, κριθάρι, κεχρί) κατά προτίμηση ολόκληροι κόκκοι καθώς επίσης σιμιγδάλι και αλεύρι (προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού και των ζυμαρικών).
Μην ξεχνάμε φυσικά, τις πρωτεΐνες από ζωικές πηγές (γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, κρέας και ψάρι) ή και φυτικές πηγές (φακές, φασόλια, σόγια).
Ορισμένες βιταμίνες και πρωτεΐνες απορροφώνται καλύτερα αν υπάρχουν άλλες βιταμίνες και μέταλλα ταυτόχρονα. Για αυτό δείτε και τους συνδυασμούς, είναι πολύ σημαντικοί.