HerNews.gr
Ελλάδα

Τι αλλάζει με τα τατουάζ – Απαγορεύονται τα μελάνια

Αλλαγές στα τατουάζ με χρωματιστά μελάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς απαγορεύονται πάνω από 4.000 χημικές ουσίες. Πρόκειται για χημικές ουσίες, όπως η ισοπροπυλική αλκοόλη, όπου χρησιμοποιούνται σε χρωματιστά μελάνια. 

Τα περισσότερα από τα μελάνια θα είναι σύντομα παράνομα σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες.

Ενώ κάποια κράτη-μέλη διέθεταν ήδη νομοθεσία για τον περιορισμό των επικίνδυνων χημικών ουσιών που περιέχονται σε μελάνια για τατουάζ, θεσπίστηκαν νέοι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την ίση προστασία των πολιτών σε όλη την ΕΕ.

Αντιδρούν οι tattoo artists -Ξεκίνησε εκστρατεία με τον τίτλο «Save the Pigments»

Οι «καλλιτέχνες των τατουάζ» ή tattoo artists καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν ένα νέο εμπόδιο.

Αντιδράσεις υπάρχουν μεταξύ άλλων στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, ενώ συγκεντρώνονται υπογραφές σε αίτηση με τίτλο «Save the Pigments», που αφορά δύο συγκεκριμένα μελάνια:

  • Το Pigment Blue 15 και
  • το Pigment Green 8.

Τα συγκεκριμένα μελάνια εξαιρούνται από την απαγόρευση, καθώς η αντικατάστασή τους αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολη, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση και η απόσυρση τους να γίνει τον Ιανουάριο του 2023.

Προκαλούν καρκίνο του δέρματος τα μελάνια για τατουάζ;

Μια έρευνα του 2012 για τα τατουάζ δείχνει ότι οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ των καρκίνων του δέρματος που προκύπτουν στα τατουάζ «πρέπει να θεωρείται μέχρι στιγμής ως τυχαία». Ακόμα μια έρευνα του 2016 εκτιμά ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι «σχετικά σπάνιες» και «γενικά απρόβλεπτες».

Στο δημοσίευμά του το Politico αναφέρει ότι τα δεδομένα από την επιστημονική έρευνα δεν δείχνουν ξεκάθαρα αν τα μελάνια του τατουάζ προκαλούν καρκίνο.
Κάποιες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν τα μελάνια, έχουν αποδειχθεί καρκινογόνες, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποδειχθεί άμεση σύνδεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 12% των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, έχει κάνει τατουάζ.

Νεότερα Άρθρα

e-paravolo: Πλήρωσε γρήγορα και ανέπαφα από το κινητό σκανάροντας τον κωδικό QR

Her News

Η αδελφή της Φαίης Μπακογιώργου ομολόγησε τη δολοφονία της – «Τη μισούσα»

HerNews ka

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πληρώνεται – Πώς θα το υπολογίσετε

Her News