Η τοξική ευγνωμοσύνη, γνωστή και ως αναγκαστική ή ανειλικρινής ευγνωμοσύνη, είναι όταν οι άνθρωποι εκφράζουν ευχαριστίες χωρίς να το εννοούν πραγματικά.
Τα σημάδια της τοξικής ευγνωμοσύνης περιλαμβάνουν την υποχρέωση, τη χειραγώγηση, τη δυσαρέσκεια και την υπερβολική συγγνώμη.
Μπορεί να προκληθεί από κοινωνικές προσδοκίες, δυναμική εξουσίας και φόβο σύγκρουσης.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Οι συνέπειες της τοξικής ευγνωμοσύνης περιλαμβάνουν τεταμένες σχέσεις και απώλεια της ταυτότητας του. Για να αποφύγει κανείς την τοξική ευγνωμοσύνη, θα πρέπει να έχει αυτογνωσία, να θέτει όρια, να επικοινωνεί ανοιχτά, να ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση και να κάνει αυθεντικές συνδέσεις.
Η ευγνωμοσύνη είναι ένα θετικό και υγιές συναίσθημα, αλλά όταν μιλάμε για τοξικότητα, μπορεί να βλάψει άτομα και σχέσεις.
Η ευγνωμοσύνη είναι ένα φυσικό και θετικό συναίσθημα που προκύπτει όταν αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την καλοσύνη, τη βοήθεια ή τις θετικές εμπειρίες που λαμβάνουμε από τους άλλους. Είναι μια ουσιαστική πτυχή του κοινωνικού δεσμού και της συναισθηματικής ευημερίας. Η γνήσια ευγνωμοσύνη είναι εγκάρδια και εθελοντική, εκφράζοντας αληθινή εκτίμηση για τις πράξεις ή τις συνεισφορές κάποιου.
Σημάδια τοξικής ευγνωμοσύνης
Το άτομο που εκφράζει ευγνωμοσύνη δεν αισθάνεται ειλικρινά ευγνωμοσύνη, αλλά προσποιείται. Επίσης η ευγνωμοσύνη εκφράζεται από αίσθημα καθήκοντος ή κοινωνική πίεση και όχι από γνήσια επιθυμία να αναγνωρίσεις την εύνοια ή τη χειρονομία.
Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ψεύτικη ευγνωμοσύνη για να χειραγωγήσει ή να κερδίσει την εύνοια των άλλων, συχνά με κρυφές ατζέντες. Το άτομο που εκφράζει ευγνωμοσύνη μπορεί να τρέφει κρυφά αρνητικά συναισθήματα ή δυσαρέσκεια προς το άτομο που ευχαριστεί.
Η υπερβολική συγγνώμη ή η υπερβολική έκφραση ευγνωμοσύνης, ειδικά όταν δεν είναι δικαιολογημένη, μπορεί να είναι σημάδι τοξικής ευγνωμοσύνης.
Αιτίες και συνέπειες
Η τοξική ευγνωμοσύνη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Η κοινωνία συχνά μας ενθαρρύνει να είμαστε ευγενικοί και ευγνώμονες, οδηγώντας μερικές φορές σε αναγκαστικές εκφράσεις ευγνωμοσύνης.
Σε σχέσεις με ανισορροπίες εξουσίας, το λιγότερο ισχυρό μέρος μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένο να εκφράσει ευγνωμοσύνη, ακόμα κι αν δεν το νιώθει πραγματικά.
Μερικά άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν ψεύτικη ευγνωμοσύνη για να αποφύγουν τις συγκρούσεις ή να διατηρήσουν την ειρήνη, ακόμα και όταν διαφωνούν ή είναι δυσαρεστημένοι με κάτι.