Με μια σπάνια μορφή καρκίνου, το καρκίνωμα nut, πάλευε για δύο χρόνια ο σπουδαίος Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, όμως δεν κατάφερε να βγει νικητής.
Όπως ο ίδιος έγραψε στην τελευταία του ανάρτηση στο Facebook, το καρκίνωμα nut είναι εξαιρετικά σπάνιο. Τόσο που εννιά στους δέκα Έλληνες γιατρούς το ακούν για πρώτη φορά.
Τι πρέπει να ξέρουμε λοιπόν για το καρκίνωμα nut;
Τι είναι το καρκίνωμα Nut
Όπως αναφέρεται σε επιστημονικά άρθρα, το καρκίνωμα NUT είναι ένας σπάνιος εξαιρετικά επεμβατικός κακοήθης όγκος με άγνωστη προέλευση. Εμφανίζεται στα όργανα μέσης γραμμής των παιδιών και των νέων.
Ο Kees και ο Kubonishi ανέφεραν για πρώτη φορά αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου το 1991. Το 2015, ο καρκίνος NUT συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του ΠΟΥ για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θύμου και καρδιάς.
Το πλήρες όνομα είναι “καρκίνος μεσαίας γραμμής με πυρηνική πρωτεΐνη της αναδιάταξης γονιδίων όρχεων (NUT)”, επίσης γνωστή ως “καρκίνος με μετατόπιση t (15, 19) (q13, p13.1)”.
Οι σωματικές κυτταρογενετικές μεταβολές αποτελούν τη βάση του καρκίνου της μέσης γραμμής. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το γονίδιο NUT (NUTM1) που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 15q14 μετακινείται 100% με άλλα γονίδια στον καρκίνο του NUT.
Περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων είναι μεταθέσεις t (15, 19) (q13, p13.1), οι οποίες συντήκουν το εξόνιο γονιδίου BRD4 στο 19q13.1 με το exon γονιδίου NUT στο 15q14 για να σχηματίσουν το γονίδιο σύντηξης BRD4-NUT.
Η νόσος είναι πολύ επιθετική. Ο καρκίνος αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Καρκίνωμα Nut: Πόσο συχνό είναι και ποια τα συμπτώματα
Το καρκίνωμα nut είναι πολύ σπάνιο. Υπολογίζεται ότι τα σχεδόν μισά από τα περιστατικά που έχουν έως σήμερα αναφερθεί, έχουν διαγνωσθεί μετά το 2010. Έχει αναφερθεί σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Στις ΗΠΑ αναφέρονται ετησίως περίπου 20-30 περιστατικά. Η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες. Το ποσοστό 2ετούς επιβίωσης είναι 30%.
Μερικά γενικά συμπτώματα είναι:
- Πόνος
- Ακούσια απώλεια βάρους
- Κούραση
- Βήχας
- Δυσκολία στην αναπνοή
Ωστόσο εξαρτώνται και από το πού αναπτύσσεται το καρκίνωμα στο σώμα.
Για να εντοπιστεί το καρκίνωμα στον οργανισμό, ο γιατρός περνά είτε σε βιοψία, λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα από τον όγκο με μια βελόνα, είτε σε απεικονιστικές σαρώσεις όπως CT, MRI και PET για να εξετάσει το μέγεθος και την τοποθεσία στο σώμα.
Πώς αντιμετωπίζεται το καρκίνωμα NUT
Το καρκίνωμα NUT είναι τόσο σπάνιο που δεν υπάρχει τυπική θεραπεία για αυτό. Αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία.
Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:
- Χειρουργική επέμβαση: Μόλις διαγνωστεί το καρκίνωμα NUT, μπορεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση δεν είναι επιλογή. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας άλλες επιλογές.
- Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ακτινοβολία στοχεύει στην περιοχή του όγκου για να αποτρέψει την ανάπτυξή του μετά την αφαίρεσή του.
- Χημειοθεραπεία: Όταν οι όγκοι NC είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται με χειρουργική επέμβαση.