Η δεισιδαιμονία για την φαγούρα της παλάμης υποστηρίζει ότι εάν έχετε φαγούρα στις παλάμες, πρόκειται να βιώσετε καλή τύχη, να αποκτήσετε χρήματα ή να γνωρίσετε κάποιον. Αλλά στην πραγματικότητα, η φαγούρα στις παλάμες δεν είναι σημάδι οτιδήποτε άλλο εκτός από μια κατάσταση δέρματος ή υγείας που προκαλεί φαγούρα. Τι προκαλεί λοιπόν φαγούρα στις παλάμες;
Συχνές αιτίες φαγούρας στην παλάμη
Εάν αναρωτιέστε «Γιατί έχουν φαγούρα οι παλάμες μου;», ένα από αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι το ένοχο.
Ξηρό δέρμα
Ο κνησμός μπορεί να εμφανιστεί λόγω ξηρού δέρματος . Μπορεί να μην χρησιμοποιείτε αρκετά συχνά κρέμα χεριών ή ίσως έχετε μια δουλειά που απαιτεί να πλένετε συχνά τα χέρια σας ή να κρατάτε τα χέρια σας βυθισμένα στο νερό, το οποίο στεγνώνει το δέρμα. Οι χημικές ουσίες στα προϊόντα καθαρισμού μπορούν επίσης να απορροφήσουν την υγρασία από τα χέρια σας και να προκαλέσουν ερεθισμό που προκαλεί φαγούρα.
Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε φαγούρα στις παλάμες όταν ο αέρας είναι ξηρός, όπως κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή εάν ζείτε σε ξηρό μέρος της χώρας.
Έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα)
Ο κνησμός είναι ένα από τα σημάδια του εκζέματος , μιας φλεγμονώδους πάθησης του δέρματος που μπορεί επίσης να προκαλέσει ρωγμές, αιμορραγία, ξηρότητα ή ακόμα και ξεφλούδισμα. Μια κακή περίπτωση εκζέματος χεριών μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πρήξιμο των δακτύλων σας.
Το έκζεμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με κρέμες υδροκορτιζόνης χωρίς ιατρική συνταγή, τοπικά σκευάσματα με συνταγογραφούμενα κορτικοστεροειδή, συνταγογραφούμενες μη στεροειδείς κρέμες και αλοιφές που μειώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και με αντιισταμινικές ουσίες (εάν το έκζεμα προκαλείται από αλλεργίες).
Δερματίτιδα εξ επαφής
Ο κνησμός, η ερυθρότητα, το πρήξιμο και, σε σοβαρές περιπτώσεις, οι μικροσκοπικές φουσκάλες γεμάτες με υγρό είναι όλα συμπτώματα αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής , μιας αλλεργίας σε κάτι που αγγίζετε. Τα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν δηλητηριώδη κισσό, λατέξ, αρώματα, συντηρητικά σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα, συστατικά σε προϊόντα καθαρισμού και μέταλλα σε δαχτυλίδια και άλλα κοσμήματα. Αυτές οι δερματικές αλλεργίες συχνά επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία προκαλεί κνιδωτικό κόκκινο εξάνθημα, προκαλείται από την επανειλημμένη έκθεση σε ερεθιστικά σαπούνια, απορρυπαντικά ή βιομηχανικές χημικές ουσίες.
Η δερματίτιδα εξ επαφής αντιμετωπίζεται συχνά με από του στόματος αντιισταμινικά και στεροειδή κρέμες. Εάν η περίπτωσή σας είναι σοβαρή, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ένα από του στόματος στεροειδές. Η φωτοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για χρόνιες, σοβαρές αλλεργίες.
Ψωρίαση
Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των παλάμες. Αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, όπως με τοπικά και από του στόματος φάρμακα, φωτοθεραπεία και βιολογικά με ένεση ή έγχυση.
Διαβήτης
Ο διαβήτης και το ξηρό δέρμα με φαγούρα πάνε χέρι-χέρι, για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει πάρα πολύ σάκχαρο στο αίμα, το σώμα τραβά περισσότερο υγρό από τα κύτταρα για να παράγει ούρα, τα οποία μεταφέρουν τη ζάχαρη έξω από το σώμα. Ο διαβήτης σας κάνει επίσης πιο ευάλωτους σε δερματικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, όπως μυκητιάσεις.
Ηπατική νόσο
Διάφοροι τύποι ηπατικών παθήσεων μπορεί να προκαλέσουν κνησμό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την πρωτοπαθή χολική κίρρωση (PBC), η οποία πιστεύεται ότι είναι αυτοάνοσο νόσημα και επηρεάζει κυρίως γυναίκες. Ο κνησμός των χεριών και των ποδιών μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι PBC. Η κόπωση είναι ένα άλλο πρώιμο σύμπτωμα. Η χρόνια ηπατίτιδα C, μια ισόβια ηπατική λοίμωξη που προκαλείται από έναν ιό, μπορεί να προκαλέσει φαγούρα οπουδήποτε στο σώμα.
Οι ερευνητές έχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με το γιατί ορισμένες ασθένειες του ήπατος προκαλούν κνησμό, αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Πώς να αποτρέψετε τον κνησμό στην παλάμη
Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κνησμό της παλάμης και να τον κρατήσουν μακριά.
- Πλύνετε τα χέρια σας σε χλιαρό νερό αντί για ζεστό νερό.
- Χρησιμοποιήστε ένα απαλό σαπούνι χωρίς άρωμα.
- Εφαρμόστε τακτικά μια ενυδατική κρέμα ή αλοιφή χωρίς άρωμα – όχι λοσιόν. Οι λοσιόν περιέχουν περισσότερο νερό και δεν σφραγίζουν επίσης την υγρασία. Τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν διμεθικόνη, γλυκερίνη, βαζελίνη, κεραμίδια και βούτυρο καριτέ. Οι Cetaphil, Eucerin και CeraVe είναι καλές μάρκες για να δοκιμάσετε.
- Εάν τα χέρια σας είναι εξαιρετικά στεγνά, δοκιμάστε να τα καλύψετε με κρέμα ή αλοιφή πριν τον ύπνο. Καλύψτε τα με κάλτσες ή γάντια για να προστατέψετε τα σεντόνια σας.
- Φοράτε γάντια σε κρύο καιρό.
- Φοράτε γάντια για τον καθαρισμό και το πλύσιμο των πιάτων. Εάν αντιδράτε στο λατέξ, φορέστε γάντια από καουτσούκ ή PVC με βαμβακερή επένδυση ή γάντια PVC πάνω από βαμβακερά γάντια.
- Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στον στεγνό αέρα του εσωτερικού χώρου. Στοχεύστε σε επίπεδα υγρασίας από 30% έως 50%.