Όταν κάνουμε μακιγιάζ, λέει η ολιστική ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Pepper, στέλνουμε ένα μήνυμα στο υποσυνείδητό μας ότι έχουμε ελαττώματα και ότι αυτά τα ελαττώματα πρέπει να καλυφθούν ή να κρυφτούν. Ουσιαστικά, εξηγεί η Pepper, είμαστε πιο χαρούμενοι με την αλλαγμένη εμφάνισή μας και ταυτιζόμαστε έντονα μαζί της, γιατί επηρεάζει το πώς νιώθουμε μέσα μας.
Υπάρχει όμως και η ρουτίνα του μακιγιάζ. Για πολλούς από εμάς, η ρουτίνα μας κρατά σε ευθυγράμμιση με τους στόχους μας. Εάν η ρουτίνα μας ενσωματώνει μακιγιάζ, τότε είναι λογικό ότι η παράλειψη του μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κάποιες ανισορροπίες. Μικρές ανισορροπίες μπορούν να προστεθούν και μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό μας.
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν σταματήσετε να φοράτε μακιγιάζ;
Λοιπόν, έχετε σπάσει τη ρουτίνα και ο εγκέφαλος αναγνωρίζει πότε παρακάμπτουμε βήματα. Αλλά όπως κάνετε μια ρουτίνα φορώντας μακιγιάζ, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα χωρίς να φοράτε καλλυντικά. Όσο περισσότερο κάνουμε κάτι, τόσο καλύτερα νιώθουμε και τότε μπορούμε να μάθουμε να απομακρυνόμαστε από τη γνώμη των άλλων.
Αλλά χρειάζεται επίσης χρόνος για τον εγκέφαλό σας να βαθμονομήσει εκ νέου τη νέα σας εικόνα του εαυτού σας. Μόλις συνειδητοποιήσετε καλύτερα τον ρόλο που παίζουν τα καλλυντικά στη ζωή σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να προσαρμόσει την εικόνα του εαυτού σας. Μιλήστε στον εαυτό σας με αγάπη.
Μια μελέτη του 2016 που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ζητούσε από τις γυναίκες να κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη καθημερινά για δύο εβδομάδες χωρίς μακιγιάζ. Με την πάροδο του χρόνου, έγιναν πιο σίγουρες για τον εαυτό τους.
Επίσης αν δεν βάφεστε συνέχεια, θα κάνετε καλό και στο δέρμα σας. Το να δώσετε στο δέρμα σας ένα εκτεταμένο διάλειμμα δεν βλάπτει. Θα μπορούσε να βοηθήσει το δέρμα σας να καθαρίσει δίνοντας στους πόρους σας λίγο χώρο να αναπνεύσουν. Θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι χρειάζεται πραγματικά το δέρμα σας.