Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι καλαμποκάλευρου και μυρωδικά. Αυτή τη συνταγή πρέπει να τη δοκιμάσετε όλοι!
Ο Μιχάλης Ζάχαρης – Executive Chef – σας ετοίμασε ένα παραδοσιακό πιάτο με το πιο αφράτο κουρκούτι.
Υλικά
- 500 γρ. φιλέτο υγράλατου μπακαλιάρου
Προετοιμασία για τον μπακαλιάρο:
Ξεπαγώνουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου,τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα σκεύος με τρύπες,με χαρτί ή με μια πετσέτα τα πατάμε ελαφρά για να στεγνώσουν εντελώς, η υγρασία σε αυτό το στάδιο είναι….Καταστροφική. Τα κόβουμε σε κύβους και τα ραντίζουμε με σταγόνες από ξίδι, θα μας κρατήσει την σάρκα πιο σταθερή αλλά κ πιο νόστιμη.
Κουρκούτι
- 200 ml μπύρα
- 1 μικρό μπουκάλι ανθρακούχο νερό
- 200 γρ. καλαμποκάλευρο
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1⁄2 ματς άνηθο
- 1⁄2 ματς μαϊντανό
- Λίγη φρέσκια ρίγανη
- 1 κουτ. γλ. γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. επιπλέον για να αλευρώσουμε τον μπακαλιάρο
- Αλάτι/πιπέρι
- 1-2 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε την μπύρα και το ανθρακούχο νερό, προσθέτουμε το
καλαμποκάλευρο κ το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε κ τα υπόλοιπα υλικά, κρατάμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Για το τηγάνισμα:
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζουμε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο
που θα τηγανίσουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. - Στο σημείο αυτό, περνάμε από το αλεύρι τα κομμάτια μπακαλιάρου κ τα βουτάμε στο
κουρκούτι μια ή δύο φορές μέχρι να καλυφθούν,μετά κατευθείαν στο λάδι. - Όταν τα κομμάτια αρχίσουν να επιπλέουν κ φουσκώσουν, είναι σχεδόν έτοιμα.
- Το χρώμα πρέπει να είναι χρυσοκίτρινο.
- Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κ σερβίρουμε.
Tip 1: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύσμα από διάφορα εσπεριδοειδή για να μαρινάρουμε τον μπακαλιάρο όπως και φρέσκα μυρωδικά.
Tip 2: Το κουρκούτι πρέπει να είναι κρύο κ παχύρρευστο. Μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή κ με παστό αποξηραμένο μπακαλιάρο, μόνο που χρειάζεται να το αφήσουμε σε κρύο νερό για ένα 24ωρο και να αλλάξουμε το νερό τουλάχιστον 4 φορές.
Μιχαήλ Ζάχαρης – Chef “Omikron Meze”