HerNews.gr
Αφιερώματα

Το αρχαίο Ελληνικό γλυπτό του Έρωτα που αποτυπώνει την αγνότητα της αγάπης

Ο Έρως, ο αρχαίος Έλληνας θεός της αγάπης, αποτυπώνεται σε αυτό το εξαίσιο γλυπτό που εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης να κοιμάται ήσυχος.

Είναι πιθανόν ένα θρησκευτικό γλυπτό που ήταν αφιερωμένο σε ιερό προς τιμή των θεών της αρχαίας Ελλάδας .

Όπως λέει ένα βίντεο που παρήγαγε η Met , ο καλλιτέχνης απαθανάτισε τη στιγμή που ο θεός της αγάπης, ως παιδί, μόλις αποκοιμήθηκε. Ο καλλιτέχνης αιχμαλωτίζει την αγνότητα και την αθωότητα της αγάπης, η οποία είναι διαφορετική από το πώς απεικονιζόταν σε προηγούμενα έργα συχνά ως σκληρός και ιδιότροπος.

Το γλυπτό του Έρωτα αποτυπώνει την αγνότητα και την αθωότητα της αγάπης

Ένα από τα λίγα χάλκινα αγάλματα που έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα, αυτή η φιγούρα ενός παχουλού μωρού σε χαλαρή στάση μεταφέρει μια αίσθηση της αμεσότητας και της νατουραλιστικής λεπτομέρειας που έκανε εφικτό το μέσο του μπρούντζου.

Αυτό το άγαλμα είναι το καλύτερο παράδειγμα του είδους του. Κρίνοντας από έναν μεγάλο αριθμό σωζόμενων αντιγράφων, ο τύπος ήταν δημοφιλής στους ελληνιστικούς και, ιδιαίτερα, στους ρωμαϊκούς χρόνους. Στη ρωμαϊκή περίοδο, τα αγάλματα του Κοιμωμένου Έρωτα διακοσμούσαν κήπους και σιντριβάνια.

Η λειτουργία τους στην ελληνιστική περίοδο είναι λιγότερο σαφής, λέει ο Met. Μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί ως αφιερώματα σε ιερό της Αφροδίτης ή ενδεχομένως να είχαν στηθεί σε δημόσιο πάρκο ή ιδιωτικό, ακόμη και βασιλικό, κήπο.

Ο όμορφος  μύθος της Ψυχής και του Έρωτα

Μια συγκινητική ιστορία αγάπης που προέρχεται από την πλούσια  ελληνική μυθολογία , έχει εμπνεύσει αμέτρητους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο ανά τους αιώνες.

Από τους ζωγράφους της Αναγέννησης, μέχρι τους σημερινούς κινηματογραφιστές, η Ψυχή και ο Έρωτας έχουν χρησιμεύσει ως μεγάλες πηγές έμπνευσης και έχουν παρουσιαστεί σε πολλά σπουδαία —και μερικές φορές λιγότερο— έργα τέχνης σε μια πληθώρα παραλλαγών.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου: Πόσο σημαντικό είναι το γέλιο στη ζωή μας;

HerNews ka

Λας Βέγκας: Σαν σήμερα αποκτά ζωή η “πόλη της αμαρτίας”

Her News b

14 Φεβρουαρίου: Η ημέρα των ερωτευμένων- Πότε και πώς ξεκίνησαν όλα

HerNews ka