Σε κλινικές δοκιμές η χορήγηση της ορμόνης κισπεπτίνης σε άτομα με «χαμηλή σεξουαλική διάθεση» ή προβλήματα έλλειψης ενδιαφέροντος για το σεξ μπορεί να την ενισχύσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους και να διεγείρει βασικές περιοχές που συνδέονται με τη σεξουαλική επιθυμία.
Οι Βρετανοί ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι η κισπεπτίνη (kisspeptin) έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει μια σειρά παθήσεων που επηρεάζει περίπου το 10% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Δύο διαφορετικές κλινικές δοκιμές υπέδειξαν ότι η χορήγηση συγκεκριμένης ποσότητας της ορμόνης κισπετίνης σε άνδρες και γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική διαθέση θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας του εγκεφάλου τους και να δημιουργήσει… αυξημένη όρεξη για σεξ.
Η έλλειψη ερωτικής διάθεσης δεν θεωρείται σοβαρό πρόβλημα από τους περισσότερους και η κοινή γνώμη έχει συνδέσει αυτές τις παθήσεις με άλλα προβλήματα: από την υπερκόπωση μέχρι την κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων. Όμως σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα γίνεται οδυνηρό καθώς μπορεί να έχει καταστροφικές ψυχολογικές (π.χ. κατάθλιψη) και κοινωνικές επιπτώσεις.
Η άγνωστη ορμόνη
Η ορμόνη κισπεπτίνη λειτουργεί διαφορετικά από τα φάρμακα τύπου… Viagra, τα οποία αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία βελτιώνοντας την παροχή αίματος στο πέος. Η κισπεπτίνη είναι μια φυσική ορμόνη που διεγείρει την απελευθέρωση άλλων αναπαραγωγικών ορμονών μέσα στο σώμα. Παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι η κισπεπτίνη μπορεί να διεγείρει τις ωοθήκες των γυναικών να παράγουν ωάρια. Όμως οι κλινικές δοκιμές της ερευνητικής ομάδας του Imperial College του Λονδίνου είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που δοκιμάζεται η κισπεπτίνη σε άτομα με χαμηλή ερωτική διάθεση ή και απώλεια της «λίμπιντο» που κατά δήλωσή τους -στην φάση της επιλογής των συμμετεχόντων – φαίνεται να «επηρεάζει τη ζωή τους».
Οι δυο μελέτες βασισμένες σε κλινικές δοκιμές – σε 32 ετεροφυλόφιλους άνδρες (ηλικίας 21-52 ετών) και 32 ετεροφυλόφιλες γυναίκες (ηλικίας 19-48 ετών) – είναι οι πρώτες που δοκιμάζουν την κισπεπτίνη σε άτομα με «διαταραχή υποκινητικής σεξουαλικής επιθυμίας».
Όσοι έλαβαν μέρος συνδέθηκαν με ορό κισπετίνης και στη συνέχεια σε μια άλλη χρονική στιγμή με ορό χωρίς την ορμόνη («εικονικό φάρμακο» ή «placebo»).
Η διάθεση, η συμπεριφορά και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα αναλύθηκαν από ερευνητές του Imperial College ενώ παρακολουθούσαν ερωτικά βίντεο μέσα σε μαγνητικό τομογράφο. Διαπιστώθηκε ότι η κισπεπτίνη βελτίωσε τη δραστηριότητα σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη σεξουαλική επιθυμία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Διαβάστε περισσότερα: Vradini.gr