Το νησάκι Μαραθονήσι στον κόλπο του Λαγανά, γνωστό ως «Νησί της Χελώνας», περιλαμβάνεται στο Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου και είναι γνωστό για το χαρακτηριστικό σχήμα του και γιατί αποτελεί ζωτικό έδαφος αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών. Είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά από τα πολλά αξιοθέατα του Ιονίου.
Το νησάκι, κοντά στο μεγαλύτερο νησί της Ζακύνθου, βρίσκεται ακριβώς έξω από την παραλία Κερί, στον κόλπο του Λαγανά.
Το Μαραθονήσι περιλαμβάνει επίσης δύο ακόμη μικρότερες νησίδες, που μαζί ονομάζονται Ποντικονήσια.
Υπάρχουν δύο κύριες παραλίες στο νησάκι Μαραθονήσι, η μία με βότσαλο, ενώ η άλλη έχει ψιλή λευκή άμμο.
Αυτή η τελευταία παραλία περιλαμβάνεται στο Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου επειδή οι θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση χρησιμοποιούν ακριβώς αυτό το τμήμα της άμμου κάθε χρόνο για να σκάβουν συνολικά 1.300 διαφορετικές φωλιές για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Το νησί της χελώνας και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που ιδρύθηκε το 1999, ήταν το πρώτο εθνικό πάρκο που δημιουργήθηκε για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο. Είναι μέρος του οικολογικού δικτύου Natura 2000 .
Η νησίδα Μαραθονήσι αποτελεί προστατευόμενη περιοχή αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα.
Η καρέτα καρέτα είναι ένα είδος ωκεάνιας χελώνας που ζει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Μπορούν να βρεθούν στον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι επικρατεί σε πολλές από τις θάλασσες του κόσμου, η καρέτα καρέτα έχει χαμηλό αναπαραγωγικό ρυθμό. Τα θηλυκά γεννούν κατά μέσο όρο τέσσερις ομάδες αυγών ταυτόχρονα και στη συνέχεια δεν παράγουν καθόλου αυγά για διάστημα δύο έως τριών ετών.
Οι θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο αντιμετωπίζουν απειλές από την ανθρώπινη ανάπτυξη
Η καρέτα καρέτα είναι η μεγαλύτερη χελώνα με σκληρό κέλυφος στον κόσμο και έχει διάρκεια ζωής 47–67 χρόνια.
Οι ενήλικες μπορούν να ζυγίζουν από 80 έως 200 κιλά, αλλά συνήθως έχουν μέσο βάρος περίπου 135 κιλά. Το μεγαλύτερο δείγμα καρέτα καρέτα που πιάστηκε ποτέ ζύγιζε 545 κιλά.
Οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι η απώλεια του ενδιαιτήματος φωλιάσματος λόγω της παράκτιας ανάπτυξης, της θήρευσης των φωλιών και των ανθρώπινων διαταραχών, όπως οι κατοικίες και ο φωτισμός της ακτής.
Ακόμη και τα φαινομενικά αβλαβή φώτα κατά μήκος των παραθαλάσσιων σπιτιών και άλλων κτιρίων μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο με την επιβίωση των καρέτα καρέτα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αποπροσανατολισμό κατά την εμφάνιση των νεοσσών καθώς τρέχουν προς τη θάλασσα.
Οι θηλυκές καρέτα κολυμπούν στα πεντακάθαρα νερά του Μαραθονήσιου κάθε καλοκαίρι για να γεννήσουν τα αυγά τους στις αμμώδεις παραλίες του.
Η φώκια μονάχος στα νερά γύρω από το νησί της χελώνας
Υπάρχει ένα ακόμη είδος υπό εξαφάνιση που επίσης προστατεύεται εκεί.
Το δεύτερο είδος είναι η «φώκια μονάχος», ή Monachus Monachus, η οποία κάθε χρόνο πηγαίνει στο νησάκι για να αναπαραχθεί και να ξεκουραστεί. Παρά το μεγάλο τους μέγεθος, αυτές οι φώκιες πιστεύεται ότι είναι τα πιο απειλούμενα σαρκοφάγα υδρόβια είδη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από το 2015, υπολογίζεται ότι λιγότερες από 700 φώκιες Monachus Monachus επιβιώνουν σε τρεις ή τέσσερις απομονωμένους υποπληθυσμούς στη Μεσόγειο.