Περισσότερες από 7,5 ώρες διήρκεσε η απολογία του Σταθμάρχη της Λάρισας στις αρχές, μετά την μετωπική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Ο 59χρονος, μετά τη μαραθώνια απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.
Ειδικότερα, ο Σταθμάρχης εξέθεσε τα επιχειρήματά του προς την ανακρίτρια χθες, δεν εμφανίστηκε, όμως, με απολογητικό υπόμνημα και κρίθηκε εντέλει προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και του εισαγγελέα.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στρέφεται τώρα σε όσα κατέθεσε ο Σταθμάρχης στις ανακριτικές Αρχές, στη σκιά των νέων ντοκουμέντων που είδαν χθες στη δημοσιότητα, αποδεικνύοντας πως ο 59χρονος δεν είχε αντιληφθεί το λάθος του, αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους, με τραγικό δυστυχώς τρόπο. «Με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά προφυλακιστέος. Ήταν κάτι αναμενόμενο λόγω της σπουδαιότητας της υποθέσεως, του βάρους και των ευθυνών» επιβεβαίωσε αναφορικά με την υπόθεση και ο δικηγόρος του Σταθμάρχη, Στέφανος Παντζαρτζίδης, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς τώρα αρχίζουν όλα».
«Είπε τα πάντα, όπως ακριβώς έγιναν»
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, «ο κατηγορούμενος είπε τα πάντα: Τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες για τον εαυτό του ή όχι». Ακόμη, διευκρίνισε πως «ο άνθρωπος ούτε έπινε, ούτε γλένταγε. Πότε δεν εγκατέλειψε τη θέση του» και υπογράμμισε ότι ο 59χρονος είναι σε τραγική κατάσταση.
Σημειωτέον ότι ο συνήγορος ενός πολυτραυματία, Γιώργος Μπαρτζιώκης ισχυρίστηκε στον ΑΝΤ1, πως «από τις 6-7 το απόγευμα γινόταν ένα είδος πάρτι στον σιδηροδρομικό σταθμό, με προμήθεια διαφόρων ποτών από τη διπλανή καφετέρια». «Όλοι οι θαμώνες τις καφετέριας θα πρέπει να πάνε στην αστυνομική διεύθυνση για να καταθέσουν τι έχουνε δει τις επίμαχες ώρες για τη μουσική και την οχλαγωγία», σημείωσε ο κ. Μπαρτζιώκης, ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως «θα ανοίξουν τα στόματα και θα μιλήσουν πάρα πολλοί για το τι έγινε εκείνη τη βραδιά στο σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας». «Είναι σημαντικό ότι υπήρχαν πολλοί θαμώνες, η συγκεκριμένη καφετέρια δεν διαθέτει μουσική και σερβίρει μόνο καφέ», κατέληξε.
Πλην της προφυλάκισης, σε αργία τέθηκε χθες με ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τόσο ο Σταθμάρχης Λάρισας, Β.Σ. όσο και ο Επιθεωρητής Λάρισας, Δ.Ν., μέχρι τη διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του σταθμάρχη για υπηρεσία στον σταθμό της πόλης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Από πλευράς του, ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ με καταγωγή από το Βόλο, φέρεται να υποστήριξε, σύμφωνα με το OPEN, πως η σχετική απόφαση «στερείται νομικής βάσης» και πως ο ίδιος περιμένει να απαντήσει αφού έρθει στο φως η επίσημη αιτιολόγηση της συγκεκριμένης απόφασης.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου:
«Βάσει του άρθρου 102/30-5-2022 του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του ΟΣΕ και κατόπιν απόφασης του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Σπ. Πατέρα, από 4-3-2023 τίθεται σε αργία ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη Σαμαρά Βασιλείου για υπηρεσία στον στ. Λάρισας».
Τρεις Σταθμάρχες στη βάρδια
Επιπλέον, ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ επικαλέστηκε το φύλλο παρουσιών, σύμφωνα με το οποίο στη νυχτερινή βάρδια θα έπρεπε να εργάζονται τρεις σταθμάρχες. Ο ένας που η βάρδια του τελείωνε στις 11 το βράδυ και άλλοι δύο από τις 10 το βράδυ έως και τις 7 το πρωί. Αλλά σημείωσε ότι ο πιο έμπειρος εκ των δύο δεν παρουσιάστηκε στην υπηρεσία του, με αποτέλεσμα ο 59χρονος να μείνει μόνος του. Σε κάθε περίπτωση, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, λίγες ώρες μετά το σιδηροδρομικό ατύχημα, έσπευσε να πάρει αναρρωτική άδεια ενός μήνα.
Με ανακοίνωση επανήλθε χθες και ο ΟΣΕ, επισημαίνοντας πως «από την πρώτη στιγμή η διοίκηση και τα στελέχη του Οργανισμού βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και με ειδικά συνεργεία έχουν ρίξει το βάρος τους στον απεγκλωβισμό των επιβατών και τη συνολική αντιμετώπιση του δυστυχήματος στο πεδίο συνδράμοντας όλους τους συναρμόδιους φορείς». Παράλληλα, ο Οργανισμός δεσμεύεται ότι «θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποδοθεί πλήρης και απόλυτη δικαιοσύνη σε ότι αφορά τα αίτια του τραγικού συμβάντος στο οποίο χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές».
«Τι να κάνει το 62;»
Την ίδια ώρα, ανατριχιαστικές είναι οι συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων, καθώς τα ηχητικά ντοκουμέντα καταγράφουν τον Σταθμάρχη Λάρισας να συνομιλεί με τον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity62, λίγα λεπτά πριν την μετωπική σύγκρουση. Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνομιλία, ο μηχανοδηγός του Intercity 62 συνεννοείται με μέλος του πληρώματος του τρένου, ώστε να κλείσουν οι πόρτες και να είναι όλα έτοιμα για την αναχώρηση από τον σταθμό της Λάρισας. Στη δεύτερη συνομιλία, όμως, ο σταθμάρχης δίνει την εντολή στον κλειδούχο να μην γυρίσει το κλειδί ώστε να «κλειδώσει» στην ευθεία της ανόδου η Intercity 62, προκειμένου να περάσει το τοπικό τρένο – το 1564- όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Το τοπικό τρένο έφτασε στη Λάρισα από την γραμμή της καθόδου. Ακολούθως, στην τρίτη συνομιλία, ο σταθμάρχης δίνει εντολή στο τοπικό τρένο, που έχει ήδη κάνει τη μανούβρα και έχει μπει στην ευθεία της ανόδου προς Νέους Πόρους – τον επόμενο σταθμό – να αναχωρήσει. Ωστόσο δεν δίνει εντολή να γυρίσει το κλειδί της διαγωνίου.
Στην τελευταία συνομιλία, πλέον, ο σταθμάρχης δίνει πανομοιότυπη εντολή και στο Intercity 62 – να κατευθυνθεί δηλαδή προς Νέους Πόρους από την γραμμή της ανόδου. Τότε, ακούγεται ο μηχανοδηγός του τοπικού τρένου να ρωτά: «Τι να κάνει το 62;», πιθανότατα επειδή το Ιntercity62 μπορούσε να αναπτύξει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ως 160 χιλιομέτρων την ώρα και η απόσταση μεταξύ των δύο τρένων ήταν μικρή. Δεν είναι ακόμα γνωστό τι απάντησε ο σταθμάρχης, αλλά εκ του – τραγικού – αποτελέσματος είναι σαφές ότι ούτε και τότε συνειδητοποίησε ότι δεν είχε δώσει εντολή να γυρίσει το κλειδί για την επιβατική αμαξοστοιχία, που βρέθηκε μέσω της διαγωνίου στην αντίθετη γραμμή, δηλαδή σε πορεία σύγκρουσης με την εμπορική αμαξοστοιχία.
«Έχω σύγκρουση»
Όταν, ωστόσο, ο Σταθμάρχης φέρεται να αντελήφθη τι ακριβώς είχε κάνει, απάντησε πως «έχω σύγκρουση, δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο». Ο 59χρονος επικοινώνησε εκείνες τις στιγμές με τον συνάδελφό του από τον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων, αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, ο δεύτερος εμβρόντητος ρώτησε τον σταθμάρχη της Λάρισας «τι έκανες;» προκειμένου να βεβαιωθεί ότι άκουσε καλά με τον κατηγορούμενο για την τραγωδία να απαντά χαρακτηριστικά: «δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο, δεν θυμάμαι». Ο σταθμάρχης των Παλαιοφαρσάλων, όμως, ο οποίος διαθέτει τριάντα χρόνια εμπειρίας στο ενεργητικό του, κοίταξε αμέσως τον πίνακα και είδε ότι το κλειδί ήταν γυρισμένο και τότε αντιλήφθηκε το μέγεθος της τραγωδίας που είχε συμβεί.
Στο επιχειρησιακό σκέλος της υπόθεσης, τα σωστικά συνεργεία απότισαν χθες φόρο τιμής στους 57 νεκρούς της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα, καθώς βαίνουν στο τέλος τους οι έρευνες, όπως και η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών. Ωστόσο, μια φοιτήτρια και ένας μετανάστης που ταξίδευαν με τη μοιραία αμαξοστοιχία παραμένουν αταυτοποίητοι, γιατί ακόμη δεν έχουν βρεθεί ίχνη τους, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το τραγικό συμβάν. Πρόκειται, σύμφωνα με το Mega, για την 23χρονη Εριέττα, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής και έναν 34χρονο από το Μπαγκλαντές. Και στις δύο περιπτώσεις οι αρχές έχουν δείγματα DNA, τα οποία όμως δεν ταιριάζουν με καμία σορό.
Στο ενδιάμεσο, μέσα σε κλίμα βαθιάς θλίψης και οδύνης πραγματοποιήθηκε χθες η κηδεία της Σοφίας – Ειρήνης Ταχματζίδου, ανηψιάς του Δημάρχου Λαγκαδά, στο Κολχικό Θεσσαλονίκης. Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα στην Λάρισα και στο «τελευταίο αντίο» της Κλαούντιας- Αλεξάνδρας Λάτα, της 20χρονης φοιτήτριας στην Ιατρική ΣΣΑΣ.
«Ο χρόνος σταμάτησε απότομα και άδικα για τα δύο αγαπημένα μας παιδιά στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που συγκλόνισε το πανελλήνιο, βυθίζοντας σε βαθιά θλίψη τις οικογένειές τους αλλά κι εμάς, την «πανεπιστημιακή» τους οικογένεια, τους συμφοιτητές και καθηγητές τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και κυρίως στο Τμήμα Γεωπονίας» ανέφερε χθες σε ανάρτησή του το Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, αποχαιρετώντας τους φοιτητές του Αναστασία Παπαγγελή και Αναστάση Κουτσόπουλο.
Ο τραγικός επίλογος των δύο φοιτητών αναμένεται να γραφεί σήμερα, καθώς η κηδεία της Αναστασίας Παπαγγελή θα τελεστεί στις 14:00 στη Λυκουριά Καλαβρύτων, ενώ μια ώρα νωρίτερα τον Αναστάση Κουτσόπουλο θα χαιρετήσουν οι οικείοι του στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσας. Κι ενώ θρηνεί για το χαμό εννέα φοιτητών του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη θέσπιση υποτροφίας στη μνήμη του 23χρονου φοιτητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυπριανού Παπαϊωάννου, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, θα προτείνει η Νομική Σχολή στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Θρήνος στις δυτικές συνοικίες
Το «ύστατο χαίρε» σήμερα στις 13.30 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη και για τη Βασιλική Χλώρου, που άφησε πίσω της τέσσερα παιδιά, με το κηδειόχαρτο να αναγράφει: «εφονεύθη». Στην τελευταία τους κατοικία αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα και ο συνταξιούχος αστυνομικός Ευάγγελος Μπουρνάζης και ο 15χρονος γιος του, η κηδεία των οποίων θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ακινητοποιημένα θα μείνουν και σήμερα τα τρένα σε όλη τη χώρα λόγω της απεργίας που ανακοίνωσαν τα σωματεία εργαζομένων με αφορμή τη τραγωδία στα Τέμπη. Για τον λόγο αυτό αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια της Hellenic Train. Δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε τα δρομολόγια του Προαστιακού.
Τα όρια της κινητικότητας
Διευκρινίσεις, επίσης, έδωσε αργά χθες το βράδυ το Υπουργείο Εσωτερικών ως προς τη διαδικασία της μετάταξης του Σταθμάρχη Λάρισας, μέσω του συστήματος της κινητικότητας. «Ο εν λόγω υπάλληλος ήταν μετατασσόμενος και δεν είχε περιορισμό ορίου ηλικίας» τόνισε το ΥΠΕΣ, γνωστοποιώντας, παράλληλα ότι ο ΟΣΕ προκήρυξε συνολικά στον A΄ Κύκλο Κινητικότητας του 2022, 114 θέσεις. Από αυτές τις 114 θέσεις, καλύφθηκαν μόλις 8 θέσεις συνολικά. Από τις 114 θέσεις οι 18 αφορούσαν Σταθμάρχες, εκ των οποίων καλύφθηκαν οι δυο μόλις θέσεις.