Το ξέρεις ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που ανεβάζουν τη λίμπιντο στα ύψη, ξέρεις όμως ποιες βοηθούν στη στύση;
Τροφές για την τόνωση της λίμπιντο
Τα στρείδια είναι από τα πιο διάσημα αφροδισιακά στην ιστορία. Τα αποτελέσματά τους μπορεί να οφείλονται στην περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα καθημερινά για πολλές ζωτικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός των κυττάρων, η αντοχή και η ρύθμιση των επιπέδων τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη είναι σημαντική ανδρική ορμόνη.
Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι χρήσιμος για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο. Τα στρείδια έχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιαδήποτε άλλη τροφή ανά μερίδα.
Μερικά παραδείγματα άλλων τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι:
- καβούρια
- αστακός
- κόκκινο κρέας
- εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
- κουκουνάρι
Ωστόσο, η σεξουαλική επιθυμία είναι περίπλοκη και έχει να κάνει με πολλούς περισσότερους παράγοντες πέρα από τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων ενός ατόμου, των επιπέδων άγχους και των προσωπικών προτιμήσεων.
Είναι φυσικό για τους ανθρώπους να βιώνουν σκαμπανεβάσματα στο ενδιαφέρον τους για το σεξ. Πολλοί επαγγελματίες υγείας ισχυρίζονται ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει.
Τροφές που βοηθούν στη διατήρηση στη στύση
Η κατανόηση των σωματικών, διανοητικών και συναισθηματικών παραγόντων που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να βοηθήσει τους άντρες να επιλέξουν μια διατροφή που προάγει το καλύτερο σεξ.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) περιλαμβάνουν:
- προβλήματα με τη ροή αίματος και την παραμονή του στο πέος
- βλάβη στα νευρικά κέντρα του πέους
- παρενέργειες φαρμάκων, ακτινοβολίας και άλλων ιατρικών θεραπειών
- κατάθλιψη, άγχος και στρες
Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας είναι ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία της ΣΔ.
Αλλά ένα άλλο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άντρες είναι να τρώνε περισσότερα φρούτα. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές συνέδεσαν την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων με 14% μείωση του κινδύνου για ΣΔ. Η περιεκτικότητα πολλών φρούτων σε φλαβονοειδή μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτήν τη βελτίωση.
Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή:
- μούρα
- εσπεριδοειδή
- σταφύλια
- μήλα
- καυτερές πιπεριές
- προϊόντα κακάο
- ερυθρό κρασί
- τσάι (πράσινο, λευκό και μαύρο)
Έρευνα σε ζωικό μοντέλο έδειξε ότι και το καρπούζι μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά της ΣΔ. Η περιεκτικότητά του στο αμινοξύ l-κιτρουλίνη μπορεί να εξηγήσει αυτήν τη θετική επίδραση.