HerNews.gr
Αφιερώματα

Βασιλιάς Κάρολος: Οι μυστηριώδεις δεσμοί του με την Ελληνική Ορθόδοξη πίστη

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄, η στέψη του οποίου θα γίνει το Σάββατο στο Λονδίνο, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την ελληνορθόδοξη πίστη τις τελευταίες δεκαετίες.

Η στέψη του θα περιλαμβάνει ελληνορθόδοξες ψαλμωδίες ως φόρο τιμής στον αείμνηστο πατέρα του βασιλιά, πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ήταν μέλος της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

«Κατόπιν αιτήματος της Αυτού Μεγαλειότητας, ως φόρο τιμής στον αείμνηστο πατέρα του, Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, τον Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, θα υπάρχει επίσης ελληνική Ορθόδοξη μουσική στη λειτουργία του Βυζαντινού Συνόλου Ψαλτών», αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.

Το  Σύνολο Βυζαντινών  Ψαλτών θα διευθύνει ο Δρ. Αλέξανδρος Λίγκας, ο οποίος σχημάτισε το σύνολο ειδικά για τη  στέψη. Το σύνολο αποτελείται από έμπειρους τραγουδιστές που έχουν υπηρετήσει ως ιεροψάλτες σε καθεδρικούς ναούς και ενορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

Το ιερό λάδι που θα χρησιμοποιηθεί για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου έχει καθαγιαστεί στην Ιερουσαλήμ.

Ο Θεόφιλος Γ’, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, και ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος της πόλης Χοσάμ Ναούμ, καθαγίασαν το ιερό λάδι στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το παλάτι.

Το λάδι θα χρησιμοποιηθεί για να χρίσει τον Κάρολο όταν αυτός και η σύζυγός του Καμίλα στέφονται στο Αβαείο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου, σε αυτό που θεωρείται το πιο ιερό μέρος της επίσημης τελετής.

Τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου μηνύματός του που παρακολούθησαν εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε μια εκπληκτική αναφορά στην Ελληνική Ορθοδοξία.

Μίλησε για την «δια βίου επιθυμία» του να επισκεφθεί τη Βηθλεέμ και την Εκκλησία της Γεννήσεως, την οποία τελικά εκπλήρωσε τον Ιανουάριο του 2020.

Καθώς μιλούσε, εικόνες του Βασιλιά με τους Ορθοδόξους ιερείς και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικούς δέκτες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κάρολος Γ’ είναι γνωστός για την αγάπη του στην Ελλάδα, φιλέλληνας και τακτικός επισκέπτης. Ήταν παρών και έδωσε ομιλία στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και είναι γνωστό ότι επισκεπτόταν συχνά το Άγιο Όρος μακριά από πολυτέλειες και φώτα της δημοσιότητας. 

Όταν ο βασιλιάς Κάρολος -τότε ο πρίγκιπας Κάρολος- είπε ότι η Ελλάδα  είναι στο αίμα του κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα , δεν μιλούσε απλώς μεταφορικά, καθώς και ο πατέρας και ο παππούς του γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Ο παππούς του πρίγκιπα της Ουαλίας, Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, γεννήθηκε στο Ανάκτορο Τατοΐ, στα περίχωρα της Αθήνας το 1882. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, ο δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε στο νησί της Κέρκυρας στο Μον Ρεπό. Παλάτι το 1921.

Ο Κάρολος είναι «ερωτρευμένος με την ελληνορθόδοξη πίστη»

Μια αναφορά της εφημερίδας Guardian το 2004 έδειξε ότι ο τότε πρίγκιπας Κάρολος είχε ερωτευτεί την Ορθόδοξη πίστη σε σημείο που στόλισε ένα τμήμα του σπιτιού του στο Χάιγκροουβ με πολύτιμες βυζαντινές εικόνες. Πολλές πιστεύεται ότι κατάγονται από το Άγιο Όρος, τον ιερότερο τόπο του ορθόδοξου κόσμου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βρετανός βασιλιάς είναι ορθόδοξος στην καρδιά του», εκμυστηρεύτηκε στον Guardian ένας μοναχός καθώς ο Κάρολος έκανε μια μυστική επίσκεψη στο Άγιο Όρος. «Δυστυχώς, είναι πολύ περιορισμένος από τη θέση του», πρόσθεσε ο μοναχός.

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι όταν ο πρίγκιπας έφτασε στον Άθω μέρες μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου που τον παρότρυνε να προσχωρήσει στην πίστη. Κλεισμένος σε μια αίθουσα μόνος με τον ηγούμενο, ο Κάρολος πιστεύεται ότι είχε κάνει μια «πνευματική δέσμευση» στη Χριστιανική Ορθοδοξία.

Αυτό διαψεύστηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Σε όλη του τη ζωή, ο Κάρολος έχει επιδείξει ένα άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον για τις παγκόσμιες θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ, του Βουδισμού και άλλων δογμάτων του Χριστιανισμού, αλλά η σχέση του με την Ορθοδοξία είναι τόσο βαθιά και ουσιαστική.

Τώρα που αναλαμβάνει το ρόλο του Αρχηγού της Εκκλησίας της Αγγλίας, του Υπερασπιστή της Πίστεως, ο νέος Βασιλιάς επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για διαθρησκειακό διάλογο και αρμονία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών σε μια ολοένα και πιο πολυπολιτισμική Βρετανία.

Έντονος υποστηρικτής της θρησκευτικής ελευθερίας, φαίνεται απίθανο να εγκαταλείψει την πνευματική και πνευματική του δέσμευση στην Ελληνική Ορθοδοξία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Διεθνής Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας: Προέλευση, σημασία & γιατί γιορτάζεται στις 28 Ιουνίου

HerNews ka

Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου: Δείτε το ξεκαρδιστικό βίντεο της Φίνος Φιλμ

HerNews ka

27 Δεκεμβρίου: Η γιορτή του Αγίου Στεφάνου

HerNews ka