Αν αποφάσισες να πεις «ναι» στη νηστεία της Σαρακοστής, τότε εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να δημιουργήσεις τα πιο πρωτότυπα πιάτα με τα πιο απλά υλικά. Ένα τέτοιο πιάτο είναι η βελουτέ σούπα με ρεβίθια και πιπεριές Φλωρίνης που σου προτείνουμε.
Ακόμη κι αν τα ρεβίθια δεν είναι το αγαπημένο σου υλικό, παρά τη θρεπτική αξία τους, δώσε τους αυτή την ευκαιρία και δεν θα χάσεις!
Υλικά για τη σούπα βελουτέ με ρεβίθια
Για να ετοιμάσεις τη βελουτέ σούπα από ρεβίθια και πιπεριές Φλωρίνης, θα χρειαστείς στον πάγκο της κουζίνας σου τα εξής υλικά:
- 200 γρ. ρεβίθια
- 1 κύβος λαχανικών
- 4 κρεμμύδια ξερά
- 3 πιπεριές Φλωρίνης
- 3 ντομάτες
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 2 κ.σ. δεντρολίβανο
- 200 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κρουτόν (προαιρετικά)
- Φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Αρχικά πρέπει να μουλιάσεις καλά τα ρεβίθια σου, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ.
Κόψε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και ψιλόκοψε τα κρεμμύδια του. Στη συνέχεια, θα κόψεις στη μέση τις πιπεριές και θα αφαιρέσεις τους σπόρους τους, ενώ το ίδιο θα κάνεις και με τις ντομάτες.
Έπειτα, θα ετοιμάσεις τα ρεβίθια. Αφού τα ξεπλύνεις καλά, θα τα βάλεις σε μία κατσαρόλα και θα τα αφήσεις να βράσουν για 10 λεπτά. Θα προσθέσεις τον κύβο λαχανικών και θα τον αφήσεις να διαλυθεί, ανακατεύοντας καλά. Ανά διαστήματα φρόντισε να αφαιρείς τον αφρό που συσσωρεύεται στην επιφάνεια του νερού.
Όταν τα ρεβίθια θα έχουν βράσει επαρκώς, θα τα σουρώσεις καλά, κρατώντας μία μικρή ποσότητα από τον ζωμό τους και θα προθερμάνεις τον φούρνο στους 180°C. Στη συνέχεια, θα απλώσεις ομοιόμορφα σε ένα ταψί τα λαχανικά, προσθέτοντας σκόρδο, δεντρολίβανο και ραντίζοντας με τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου. Θα ψήσεις τα λαχανικά για 20 με 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Αφού βγάλεις τα λαχανικά από τον φούρνο, θα περιμένεις λίγο να κρυώσουν και θα τα βάλεις στο mutli για να τα πολτοποιήσεις σε ένα ενιαίο, παχύρευστο μείγμα. Για να πετύχεις την ιδανική, βελουτέ, κρεμώδη υφή, μπορείς να προσθέσεις σταδιακά και μία μικρή ποσότητα από τον ζωμό που κράτησες. Έπειτα, θα βάλεις τον πολτό σε μία κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο λάδι, το κρασί και τον ζωμό που έχει περισσέψει. Θα προσθέσεις αλάτι, πιπέρι και θα τοποθετήσεις την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Θα αφήσεις το μείγμα να βράσει για λίγα λεπτά και έπειτα θα ρίξεις στην κατσαρόλα τα ρεβίθια. Θα αφήσεις το περιεχόμενο να βράσει για 4 με 5 λεπτά και έπειτα, θα αποσύρεις την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Τέλος, μπορείς να γαρνίρεις τη σούπα σου με λίγα κρουτόν και φύλλα βασιλικού.