Παγωμένα νερά;Ανάσα δροσιάς κάτω από δέντρα; Ανεμιστήρες σε συνεχή κυκλική τροχιά; Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να αντέξει κανείς την ανελέητη επέλαση του καύσωνα. Όσο κακόπιστοι και αν είναι μερικοί απέναντι στη χρήση του air condition, αυτές τις μέρες οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Βέβαια ,την κάθε ανάσα δροσιάς που παίρνεις την οφείλεις στον Willis Carrier, τον τύπου που εφηύρε το air condition πριν από χρόνια .
Αν ο κόσμος μας ήταν δίκαιος, τα καλοκαίρια θα έπρεπε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με το όνομα αυτού του, λιγότερο γνωστού στο ευρύ κοινό, εφευρέτη. Πολύ συχνά τον φέρνουμε στην σκέψη μας και όχι άδικα! Κι αυτό γιατί είναι ο άνθρωπος που κάνει τον βραδινό μας ύπνο τόσο άνετο μέσα στην αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού.Το όνομά του εφευρέτη του air condition είναι Willis H. Carrier!
Η ιστορία του εφευρέτη του κλιματιστικού !
Η ιστορία του ξεκινά ένα κρύο και ομιχλώδες βράδυ του 1902 .Συγκεκριμένα, ο Carrier βρέθηκε σε μία πλατφόρμα τρένων στο Πίτσμπουργκ.Εκεί περίμενε το τρένο για να επιστρέψει σπίτι από τη δουλειά. Κοιτώντας μέσα από την ομίχλη, συνειδητοποίησε ότι αυτό το φυσικό φαινόμενο κρύβει μέσα του το μυστικό για την ψύξη του ζεστού αέρα.
Στη συνέχεια σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να στεγνώσει τον αέρα περνώντας τον μέσα από το νερό για να δημιουργήσει ομίχλη.Καθώς η ομίχλη δεν είναι κάτι παραπάνω από υδρατμός που έχει συμπυκνωθεί στον αέρα. Μέσα στο επόμενο έτος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα του υδρατμού που μπορεί να περιέχει ο ατμός του νερού, εξαρτάται από τη θερμοκρασία.
Ολοκληρώνοντας την εφεύρεσή του, δημιούργησε μια διαδικασία η οποία καθιστούσε δυνατή την παραγωγή αέρα με συγκεκριμένες ποσότητες υγρασίας. Κατάφερε δηλαδή να ελέγξει τα επίπεδα της υγρασίας του αέρα, δημιουργώντας έτσι το θεμέλιο για το σύγχρονο κλιματισμό.
Μέσα σε πενήντα χρόνια εργασίας, ο Willis Carrier έγινε πρωτοπόρος και στην κατάψυξη. Παράλληλα απέκτησε περισσότερες από 80 πατέντες στο πεδίο του. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Willis Carrier θεωρείται επάξια ο «πατέρας του κλιματισμού».
Μετά από 35 χρόνια από το θάνατό του, το 1985, το όνομά του εισήχθη στη National Inventors Hall of Fame. Ταυτόχρονα το 1998 ονομάστηκε από το περιοδικό TIME ως ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα.
Η αξία του έργου του.
Η εταιρεία Carrier κρατά την κληρονομιά του ιδρυτή της ζωντανή. Μέχρι και σήμερα ηγείται της βιομηχανίας του κλιματισμού παρουσιάζοντας συνεχώς καινοτομίες.Αυτές οι καινοτομίες αλλάζουν τον κόσμο μας σε σχεδόν κάθε πλευρά της καθημερινής ζωής. Γιατί ο κλιματισμός δεν είναι αναγκαίος μονάχα στο σπίτι και το γραφείο.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας της Carrier, τα τρόφιμα και τα ποτά, διατηρούν την ποιότητα και τη φρεσκάδα τους . Παράλληλα η συμβολή της αγγίζει ακόμα και τον τομέα της υγείας . Συγκεκριμένα η εταιρεία έχει κάνει εφικτή τη μεταφορά και παράδοση ιατρικών προμηθειών ζωτικής σημασίας υπό ιδανικές συνθήκες!
Η Carrier έχει κλιματίσει μεγάλα έργα πολιτιστικά σε ολόκληρο τον κόσμο όπως :
- την Καπέλα Σιξτίνα,
- την Όπερα του Σίδνεϋ,
- τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας,
- τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση,
- το Μουσείο της Ακρόπολης
Η υπεροχή τους ωστόσο δεν σταματά εκεί αφού οι εξελιγμένες λειτουργίες τους σε φροντίζουν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.Όπως:
- η λειτουργία Sleep, η οποία αυξομειώνει αυτόματα τη θερμοκρασία του κλιματιστικού ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της νύκτας, φροντίζει για έναν ατάραχο ύπνο.
- η λειτουργία Intelligent Eye σε εντοπίζει μέσα στο χώρο είτε κινείσαι είτε κάθεσαι και στρέφει τα κύματα αέρα του κλιματιστικού προς το μέρος σου ή μακριά από σένα, ανάλογα τις επιθυμίες σου!
Φυσικά , η Carrier δεν ξεχνά την περιβαλλοντική της ευθύνη. Ειδικότερα ,εφαρμόζει τα αυστηρότερα περιβαλλοντολογικά πρότυπα με την υπογραφή της Eurovent, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού φορέα.Ο συγκεκριμένος φορέας ελέγχει και πιστοποιεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κλιματιστικών.
Σήμερα η Carrier, με έδρα τον Κονέκτικατ, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 179 χώρες . Ωστόσο , σίγουρα με τον καύσωνα να μας επισκέπτεται παραδοσιακά κάθε χρόνο, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ο καλύτερος πελάτης της.