Γίνεσαι γονιός και ξαφνικά θεωρείς πως πρέπει να τα ξέρεις όλα σχετικά με την ανατροφή παιδιών.
Πως να μεγαλώσεις το παιδί σου με τις κατάλληλες δόσεις αγάπης αλλά και αυστηρότητας για να μη βγει κακομαθημένο, να γίνει αυτόνομο και ανεξάρτητο, να βρεις την κλίση του νωρίς ώστε να το σπρώξεις προς τα εκεί, να το κάνεις να σε σέβεται και να σε ακούει αλλά χωρίς να σε φοβάται, να να να…..
Στοπ! Πάρε βαθιά ανάσα!
Η αλήθεια είναι πως όλοι όσοι είμαστε γονείς έχουμε κάνει σίγουρα τις παραπάνω σκέψεις και προσπαθούμε όσο μπορούμε να τις υλοποιήσουμε κιόλας.
Όμως, η σχέση γονιού- παιδιού είναι μια δυναμική σχέση που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Καθώς αυτό το μικρό πλάσμα ανακαλύπτει τον κόσμο, παράλληλα ανακαλύπτουμε και εμείς τη νέα μας ταυτότητα, αυτή του γονιού!
Δε χρειάζεται να τα ξέρουμε όλα προκαταβολικά, ούτε είναι κακό κάποιες φορές να κάνουμε και κάποιο λάθος.
Αρκεί να το διορθώσουμε και να χτίσουμε ένα ακόμη λιθαράκι σε αυτή τη σχέση αγάπης που έχουμε με το παιδί μας.
Σκέψου ένα παράδειγμα.
Ας πούμε ότι περνάς στη Νομική και περιμένεις την επόμενη μέρα να είσαι σε θέση όχι μόνο να υπερασπιστείς τον πελάτη σου αλλά θες και να κερδίσετε και τη δίκη! Όσο εξωφρενικό ακούγεται αυτό το σενάριο, εξίσου εξωφρενικό είναι να περιμένεις από τον εαυτό σου να τα γνωρίζει όλα εξ αρχής.
Μη βάζεις ταμπέλεςστον εαυτό σου, ούτε να ανεβάζεις τον πήχη ψηλά χωρίς λόγο. Ένα βήμα τη φορά αρκεί.
Το ότι έγινες γονιός δεν έγινες ξαφνικά και φωτεινός παντογνώστης που θα αναθρέψει τέλεια τα παιδιά του!
Η γνώση είναι δύναμη, όπως έλεγε και ο άγγλος φιλόσοφος Φράνσις Μπείκον και είχε απόλυτο δίκιο. Υπάρχουν πολλά βιβλία σχετικά με την ανατροφή παιδιών όπου μπορεί να τα συμβουλευτεί ένας γονιός.
Προσωπική μου άποψη είναι πως τέτοιου είδους βιβλία καλό είναι να διαβάζονται και από οποιοδήποτε άτομο έρχεται σε επαφή με παιδιά για πολλές ώρες (πχ νταντάδες).
Ενδεικτικά κάποια βιβλία είναι:
Όλα τα παραπάνω βιβλία παρέχουν λύσεις και συμβουλές σχετικά με τις περισσότερες καταστάσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο γονιός, όπως τον έπαινο, πότε και πώς να τον χρησιμοποιεί, τη διαφορά μεταξύ τιμωρίας και συνέπειας, τη σημασία του να ενημερώνεις το παιδί για τα συναισθήματά του κ.ά.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν με τη βοήθεια των παραπάνω βιβλίων και με όπλο την ειλικρίνεια και την ενσυναίσθηση να γίνουμε καθοδηγητές των παιδιών μας και να τους δώσουμε όσα εφόδια χρειάζονται για να έχουν γερές βάσεις στην μετέπειτα ζωή τους!
Καλή ανάγνωση!
Αν θέλετε μπορείτε και εσείς να μας προτείνετε βιβλία που σας βοήθησαν πολύ στην ανατροφή των παιδιών!
Μαριάννα Χρηστίδη,
Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.