HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ζέφη Δημαδάμα: Oι γυναίκες είναι φτιαγμένες για την πολιτική

Η Ζέφη Δημαδάμα, είναι αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου για το Κίνημα Αλλαγής αλλά και αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παράλληλα διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Σήμερα συνομίλησα μαζί της για το κίνημα me too και φυσικέ τις γυναίκες στην πολιτική. 

 

1. Γυναίκες στην πολιτική. Είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα να κάνει καριέρα στην πολιτική;

“Μα είναι οι γυναίκες φτιαγμένες για την πολιτική”; Αυτό το σχόλιο άκουσα, στα πρώτα μου βήματα στα κοινά, από συμπολίτη μου και έτσι θέλω να αρχίσω την απάντηση στο ερώτημά σου αγαπητή Κέλυ. Αν οι άνδρες είναι φτιαγμένοι για την πολιτική είναι και οι γυναίκες. Δεν θα πω ψέμματα, ναι, είναι δύσκολος ο δρόμος των γυναικών και στην πολιτική, όπως και στην εργασία, στις επιχειρήσεις γιατί τα στερεότυπα επιμένουν.
Ειδικά στην πολιτική, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία ερευνών που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι γυναίκες, τείνουν να λαμβάνουν λιγότερη οικονομική υποστήριξη για την προεκλογική τους πορεία, ενώ πιο συχνά και πιο αυστηρά κρίνονται σε σχέση με τους συνυποψήφιούς τους για το πως θα τα καταφέρουν να συνδυάσουν οικογένεια και πολιτική. Δυστυχώς, ανεκπλήρωτος στόχος παραμένει η εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής αφού οι γυναίκες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο σπίτι.

2. Ποια είναι η άποψη σου για το κίνημα me too;

Η θύελλα που προκλήθηκε με το κίνημα #metoo και στην Ελλάδα αποκάλυψε την κακοποίηση που λαμβάνει χώρα εντός των σπιτιών μας, αλλά και τη βια, την παρενόχληση και την κακοποίηση στην εργασία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και στην πολιτική. Ανησυχώ αν το κίνημα αυτό θα συνεχιστεί και θα στηριχθεί με θεσμικές πρωτοβουλίες και δεν θα “σβήσει” σταδιακά αφήνοντας ατιμώρητους εκατοντάδες θύτες.
Θα ήθελα να επιμείνω στις θεσμικές παρεμβάσεις και ειδικά σε τροποποιήσεις του Ποινικού μας Κώδικα που έρχονται στη δημοσιότητα και αφορούν το βιασμό, άρα και το κίνημα #metoo. Στον ποινικό κώδικα μαθαίνουμε ότι προωθείται η απάλειψη του όρου «χωρίς τη συναίνεση του θύματος» δηλαδή αν το θύμα δεν αντισταθεί στο βιασμό του π.χ. από το σοκ ή τον αιφνιδιασμό τότε δεν υπάρχει βιασμός. Απαράδεκτο!

 

3. Είχες μιλήσει και εσύ παλιότερα για μια τέτοια δυσάρεστη εμπειρία που είχες. Τι θα συμβούλευες μια κοπέλα που μπαίνει στην πολιτική και μπορεί να της συμβεί κάτι ανάλογο;

Στόχος κάθε καταγγελίας είναι η ενθάρρυνση των γυναικών να μιλήσουν. Συντάχθηκα, από την πρώτη στιγμή, με τις φωνές διαμαρτυρίας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κακοποίησης των γυναικών, η οποία παίρνει διάφορες μορφές, σε πάρα πολλούς χώρους.

Με το κίνημα #metoo σπάει ένα μεγάλο ταμπού και οι γυναίκες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο τραύμα αποζητώντας δικαιοσύνη. Καμιά δεν καταγγέλλει τέτοια περιστατικά για “5 λεπτά δημοσιότητας”. Η σεξουαλική και όχι μόνο βια υπάρχει δίπλα μας και πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

 

4. Πήρες ξεκάθαρα θέση για το bodyshaming με αφορμή τον σχολιασμό των κιλών της Έλενας Παπαρίζου. Γιατί θεωρείς ότι εν ετη 2021 ασχολούμαστε ακόμα με τέτοια ζητήματα;

Τα στερεότυπα καλά κρατούν και το 2021 και στιγματίζουν κυρίως τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια. Κουράστηκα να ακούω για τις προδιαγραφές των “τέλειων γυναικών” σαν να μιλάμε για τις προδιαγραφές της “τέλειας ηλεκτρικής σκούπας”! Είμαστε άνθρωποι, όχι αντικείμενα και είμαστε διαφορετικοί και αυτό είναι όμορφο! Κάθε άνθρωπος, κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να ακολουθεί τους δικούς της κανόνες και πρότυπα και να είναι ευτυχισμένη και χαρούμενη.

Όπως και κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος της, μιας και έχει ξεσπάσει μεγάλη συζήτηση και για αυτό. Το αν και πότε κάθε γυναίκα θα γίνει μητέρα είναι δικαίωμά της και δεν χωρά καμιά αμφιβολία για αυτό.

5. Θέλω να κλείσεις την συνέντευξη με ένα μήνυμα, οποίο θες εσύ!

Θέλω να κλείσω με ένα μήνυμα που σχετίζεται με το βιβλίο “Είμαι επικίνδυνη” στο οποίο γράψαμε 100 γυναίκες τις εμπειρίες μας σχετικά με τα θέλω μας, τις προτεραιότητες μας, τους στόχους μας και τα όνειρα μας, τα οποία για κάποιους φαντάζουν ως απειλητικά και επικίνδυνα. Διεκδικούμε αυτό που θέλουμε, αυτό που αγαπάμε καταρρίπτοντας στερεότυπα και αναχρονιστικές λογικές. “Έχω τη δύναμη να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα”.

 

kelly

Κέλλυ Βρανάκη

Contact me @:

Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/

Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/

 

 

 

Νεότερα Άρθρα

Φανης Μουρατίδης για το MeToo: «Η εποχή του φόβου έχει τελειώσει»

Her News b

Ζέφη Δημαδάμα: «Η Φώφη Γεννηματά μας κληροδότησε την πολιτική και ανθρώπινη παρακαταθήκη της»

georgegsp

Δέσποινα Βανδή: «Τώρα πια επιλέγω σχέσεις που βασίζονται στην ειλικρίνεια »

georgegsp