Η αντισύλληψη μας δίνει την ελευθερία να απολαμβάνουμε την σεξουαλική επαφή χωρίς τον φόβο της γονιμοποίησης. Η απόκτηση ενός παιδιού είναι σίγουρα μια ευλογία καθώς πρόκειται για μια νέα ζωή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επιθυμητή από κάθε γυναίκα.
Η σεξουαλική επαφή συνδέεται με πολλά περισσότερα πράγματα πλέον. Είναι μια απόλαυση για το ζευγάρι. Αποτελεί όμως και την βασική μέθοδο της γονιμοποιήσης. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ενήμερες για την σωστή αντισύλληψη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντισύλληψης , ο κάθε ένας από αυτόυς είναι διαφορετικός. Έτσι , μαζί με τον γυναικολόγο σου μπορείς να επιλέξεις ποιος τρόπος σου ταιριάζει.
Ας δούμε έναν – έναν τους τρόπους αντισύλληψης:
Αντισυλληπτικά χάπια
Πρόκειται για χάπια που παίρνετε καθημερινά για 21 ημέρες το μήνα, στη συνέχεια τα διακόπτετε για μια εβδομάδα όπου και εμφανίζεται η περίοδος της γυναίκας. Περιέχουν οιστρογόνο και προγεσταγόνο και αναστέλλουν την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγονται ωάρια, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η σύλληψη.
Αποτελεσματικότητα: 99%
Σπιράλ
Πρόκειται για ράβδο από χαλκό ή πλαστικό σε σχήμα T που τοποθετείται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα. Καθιστά το ενδομήτριο μη φιλικό για τη σύλληψη και την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, καθώς προκαλεί ελαφρές μυϊκές συσπάσεις και μικρό ερεθισμό στην κοιλότητα της μήτρας.
Αποτελεσματικότητα: 97-99%
Κολπικό διάφραγμα
Είναι ένας ελαστικός δίσκος σε σχήμα κυπέλλου που τοποθετείται μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας πριν κάνετε σεξ, και στη συνέχεια αφαιρείται. Εμποδίζει την είσοδο σπερματοζωαρίων στη μήτρα.
Αποτελεσματικότητα: 73-80%
Νεοι Μέθοδοι Αντισύλληψης
Ενδοκολπικός δακτύλιος: Ένας ελαστικός δακτύλιος με πολλές μικρές τρύπες, απ’ όπου απελευθερώνεται ελεγχόμενη ποσότητα οιστρογόνων και προγεσταγόνων ημερησίως, καθιστώντας το ενδομήτριο αφιλόξενο για σύλληψη. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται από το γυναικολόγο και στη συνέχεια η γυναίκα θα πρέπει κάθε 21 ημέρες να τοποθετεί καινούργιο δακτύλιο. Παρόλο που λειτουργεί όπως ακριβώς τα αντισυλληπτικά χάπια, ως ορμονική μέθοδος αντισύλληψης είναι πιο ελαφριά, γιατί παρακάμπτεται η δίοδος από το στομάχι.
Ενέσιμο διάλυμα: Πρόκειται για διάλυμα βραδείας απορρόφησης οιστρογόνων, εφαρμόζεται υποδορίως με τοπική ένεση στον ώμο, στους γλουτούς ή στην κοιλιά, και διαφοροποιεί το ενδομήτριο καθιστώντας το αφιλόξενο για σύλληψη. Η αντισυλληπτική δράση του διαρκεί 3 μήνες. Η γονιμότητα επανέρχεται 6-24 μήνες μετά την τελευταία ένεση. Ενδείκνυνται για γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει και δεν θέλουν να αποκτήσουν στο μέλλον άλλα παιδιά και όχι για όσες θέλουν να προγραμματίσουν άμεσα μια εγκυμοσύνη.
Εμφυτεύματα με προγεσταγόνο: Ένα πολύ λεπτό πλαστικό καλαμάκι που εμπεριέχει προγεσταγόνο και τοποθετείται από το γυναικολόγο υποδορίως, συνήθως στο μπράτσο της γυναίκας, αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία. Η ορμόνη που απελευθερώνει καθιστά το ενδομήτριο αφιλόξενο για σύλληψη. Η αντισυλληπτική του δράση φτάνει το 1 έτος.
Εκτός από αυτές μεθόδους, υπάρχει και η αντισύλληψη από την πλευρά του άνδρα, με την χρήση αντρικού προφυλακτικού. Ακόμα , υπάρχουν και φυσικοί μέθοδοι αντισύλληψης, που δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Αυτές είναι η διακεκομμένη συνουσία και η προγραμματισμένη συνουσία.
Σε περίπτωση απροσεξίας,μπορεί επίσης να χορηγηθεί και το χάπι της επόμενης μέρας.Ο γιατρός θα χορηγήσει αντισυλληπτικά δισκία ή το χάπι της επόμενης μέρας μέσα στις πρώτες ώρες μετά την ύποπτη συνουσία, αποτρέποντας την αρχή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.