Από τα αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου, το ζουμερό και νόστιμο αχλάδι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό σου, που ίσως να μην γνώριζες.
Ανακάλυψε λοιπόν τέσσερις σημαντικούς λόγους να το εντάξεις στη διατροφή σου αυτό το φθινόπωρο.
Το αχλάδι περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά
Πολλά φρούτα με έντονους και διαφορετικούς χρωματισμούς περιέχουν σημαντικές σημαντικά συστατικά για την υγεία και πρέπει να τα συμπεριλάβεις στη διατροφή σου. Το κόκκινο χρώμα ορισμένων αχλαδιών υποδηλώνει την υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Αντιστοίχως, η πράσινη φλούδα των φρούτων είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ενώσεις που είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών.
Ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς
Το αχλάδι προστατεύει την καρδιά μας. Οι προκυανιδίνες μπορούν να μειώσουν τις τιμές της κακής χοληστερόλης και να αυξήσουν την καλή χοληστερόλη. Στη φλούδα του βρίσκεται η κερκετίνη. H κερκετίνη ωφελεί την υγεία της καρδιάς, προλαμβάνοντας τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Μάλιστα, σε μια μελέτη 40 ενηλίκων με μεταβολικό σύνδρομο, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 2 μεσαίων αχλαδιών κάθε μέρα για 3 μήνες μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η περίμετρος της μέσης.
Μια άλλη δεκαετής μελέτη σε πάνω από 20.000 άτομα διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση 25 γραμμάριων από φρούτα με λευκή σάρκα, όπως τα αχλάδια, μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 9%.
Βελτιώνει την υγεία του εντέρου
Το αχλάδι, όπως όλα τα φρούτα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που προάγουν τη λειτουργία του εντέρου. Ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι (178 γραμμάρια) περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών, το 22% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες. Τα πρεβιοτικά που περιέχουν, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, συμβάλλουν στη γενική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Καταναλώστε το αχλάδι σας με τη φλούδα, για να λάβετε περισσότερες φυτικές ίνες.
Συγκεντρώνει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Το αχλάδι αποτελεί πλούσια πηγή φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών. Αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφορετικών ασθενειών, όπως του σακχαρώδους διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Κατά της φλεγμονής στοχεύουν επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα των αχλαδιών όπως ο χαλκός και οι βιταμίνες C και K.