Οι αρχαίοι Έλληνες κοίταξαν τον νυχτερινό ουρανό και ρώτησαν «είμαστε μόνοι;» Όπως αποδεικνύεται, αυτό το υπαρξιακό ερώτημα έθεσαν και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Ένας τέτοιος φιλόσοφος, ο Αναξαγόρας, πρότεινε ότι μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή στο φεγγάρι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στην αρχαία Ελλάδα στράφηκαν στη θρησκεία για να εξηγήσουν τα αστέρια, τους πλανήτες και τα άλλα στοιχεία του σύμπαντος. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι Έλληνες στην αρχαιότητα πίστευαν ότι η θέση του ήλιου στον ουρανό καθοριζόταν από τον ηλιακό θεό Ήλιο και το μονοπάτι του στον ουρανό με το άλογο άρμα του.
Ωστόσο, ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Αναξαγόρας δοκίμασαν να συλλογιστούν τη λειτουργία του σύμπαντος με πιο επιστημονικούς όρους.
Η θεωρία του Αναξαγόρα για το φεγγάρι και τους εξωγήινους
Ο Αναξαγόρας, ένας αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που έζησε μεταξύ 500 π.Χ. και 428 π.Χ., κέρδισε τόσο φήμη όσο και δόξα κατά τη διάρκεια της ζωής του για τις αστρονομικές του θεωρίες.
Ο φιλόσοφος, που γεννήθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη των Κλαζομεναίων στη Μικρά Ασία, υποστήριξε ότι η Σελήνη είναι ένας μεγάλος βράχος και ο Ήλιος μια πύρινη μάζα από καυτό μέταλλο. Υποστήριξε επίσης ότι τα άλλα αστέρια, όπως ο ήλιος, καίνε καυτούς βράχους.
Αν και ο Αναξαγόρας εσφαλμένα πίστευε ότι η Γη ήταν επίπεδη, ήταν ο πρώτος που εξήγησε σωστά το φαινόμενο των εκλείψεων.
Ο Έλληνας φιλόσοφος είχε και κάποιες σκέψεις για τους εξωγήινους. Ο Αναξαγόρας πρότεινε τη θεωρία ότι υπήρχε εξωγήινη ζωή στη Σελήνη, πιθανώς στα βουνά της.
Εξορία
Οι απόψεις του Αναξαγόρα για τα ουράνια αντικείμενα και την εξωγήινη ζωή αποδείχθηκαν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες. Έρχονταν σε αντίθεση με τις κυρίαρχες θρησκευτικές πεποιθήσεις και απόψεις που υποστήριζαν άλλοι φιλόσοφοι.
Σύμφωνα με πολλές εκδοχές της ελληνικής μυθολογίας , η Σελήνη προσωποποιήθηκε ως η θεά Σελήνη , η οποία επισκέφτηκε τη Γη σύμφωνα με τον σεληνιακό κύκλο. Αυτή η θρησκευτική άποψη αντικρούστηκε από τη θεωρία του Αναξαγόρα, ότι η Σελήνη ήταν ένα βραχώδες φυσικό σώμα που πιθανώς κατοικούνταν από εξωγήινους.
Σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, ο Αναξαγόρας αναγνωρίζεται ως λαμπρός επιστήμονας και φιλόσοφος, αλλά τότε οι θεωρίες του του κέρδισαν την οργή του αθηναϊκού κράτους, όπου ζούσε.
Μάλιστα, κατηγορήθηκε για ασέβεια και αναγκάστηκε να εξοριστεί. Αν και ο στενός του φίλος, ο διαβόητος Έλληνας πολιτικός και στρατηγός Περικλής, κατέθεσε στην υπεράσπισή του στη δίκη, δεν ήταν αρκετό για να τον σώσει από την εξορία.
Η Αρχαιοελληνική εκδοχή του… “Kama Sutra” που είχε γραφτεί από την Φιλαίνις
Aκολουθήστε μας στo Google News