HerNews.gr
Αφιερώματα

Η Αρχαιοελληνική εκδοχή του… “Kama Sutra” που είχε γραφτεί από την Φιλαίνις

Οι αρχαίοι Έλληνες επαινούνται για τη συνεισφορά τους στις επιστήμες, τη φιλοσοφία και την τέχνη, αλλά μπορεί επίσης να ήταν καινοτόμοι στo κρεβάτι τους.

Μια γυναίκα που ονομάζεται Φιλαίνις της Σάμου πιστεύεται ότι έγραψε ένα διαβόητο εγχειρίδιο σεξ της αρχαίας Ελλάδας .

Παρά το γεγονός ότι ολόκληρο το αντίγραφο του σεξουαλικού εγχειριδίου της Φιλαίνης δεν έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, και η ακριβής σύνθεσή του είναι άγνωστη, σώζοντα θραύσματα δείχνουν ότι ήταν κάπως παρόμοιο με το περίφημο Κάμα Σούτρα, το οποίο προήλθε από την Ινδία μεταξύ 400 π.Χ. και 200 ​​μ.Χ. .

Το αρχαίο ελληνικό εγχειρίδιο σεξ γράφτηκε πιθανώς τον τέταρτο αιώνα π.Χ. Μερικά θραύσματα του “οδηγού” πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκαν σε παπύρους από την πόλη της Οξύρρυγχου τη δεκαετία του 1970.

Όποιος ελπίζει να κάνει έρωτα σαν αρχαίος Έλληνας μπορεί να απογοητευτεί από τα λιγοστά βασικά στοιχεία που υπάρχουν στον οδηγό. Το 1972, δημοσιεύτηκαν κάποια ευρήματα σχετικά με τα θραύσματα του οδηγού γραμμένα σε πάπυρο.

Το ερωτικό εγχειρίδιο γράφτηκε σε απλή γλώσσα και χωρίστηκε σαφώς σε διάφορες ενότητες. Το εγχειρίδιο οργανώθηκε για να οδηγήσει τον αναγνώστη σε μια διαδικασία από την αποπλάνηση, στην κολακεία, στο φιλί, στη συναναστροφή.

Σύμφωνα με ένα απόσπασμα που έχει διασωθεί, η Φιλαίνις συμβούλεψε: «Τώρα, ο αποπλανητής πρέπει να έρθει στη γυναίκα απεριποίητος και αχτένιστος, ώστε να μην φαίνεται στη γυναίκα ότι είναι ένας άντρας που ταλαιπωρείται πολύ…»

Η Φιλαίνις συμβούλεψε επίσης έναν άνδρα να κάνει κολακευτικές συγκρίσεις μεταξύ της γυναίκας που ήθελε να αποπλανήσει και ορισμένων θεοτήτων.

Ένα απόσπασμα που έχει διασωθεί λέει, «ενώ εκείνος λέει ότι αυτή… είναι ίση με μια θεά, ότι αυτή που είναι άσχημη είναι τόσο όμορφη όσο η Αφροδίτη»

Το εγχειρίδιο φύλου καθόριζε περαιτέρω ιδιαιτερότητες ανάλογα με τον σωματότυπο. Η Φιλαίνις έδωσε οδηγίες ότι οι άνδρες πρέπει να χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με τις σωματικές συνθέσεις των συντρόφων τους.

Σύμφωνα με την “συγγραφέα” οι «μικροκαμωμένες», «σωματώδεις» και «όμορφες» ήταν μεταξύ των διαφορετικών σωματότυπων γυναικών.

Το μεγαλύτερο μέρος του εγχειριδίου δυστυχώς είχε αποσυντεθεί από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε και το χειρόγραφο είναι σχεδόν δυσανάγνωστο σε μέρη, γεγονός που δυσκόλεψε τους ιστορικούς να ανακατασκευάσουν τον οδηγό στο σύνολό του.

Οι Ρωμαίοι δημιούργησαν πίνακες που απεικονίζουν στάσεις σεξ που περιγράφονται στο εγχειρίδιο αργά στην αρχαιότητα. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ερωτικός οδηγός περιέγραψε τις σεξουαλικές στάσεις με σημαντικές λεπτομέρειες.

Ποια ήταν η Φιλαίνις της Σάμου;

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη Φιλαίνις και η ταυτότητά της ήταν σημείο εικασίας ακόμη και στην αρχαιότητα. Μπορεί να ήταν εταίρα . Στην αρχαία Ελλάδα, οι εταίρες ήταν ένας τύπος πόρνης που παρείχε μουσική, διασκέδαση και συνομιλία στους άντρες επισκέπτες.

Σε αντίθεση με άλλες ιερόδουλες, όπως οι πόρνες της κατώτερης τάξης, οι εταίρες ήταν συνήθως καλά μορφωμένες. Ως εταίρα, είναι εφικτό η Φιλαίνις να ήταν μορφωμένη. Μάλιστα, ο Σωκράτης ισχυρίστηκε ότι η Ασπασία, μια εταίρα, ήταν η συγγραφέας του περίφημου επικήδειου λόγου του Περικλή.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι το Φιλαίνις ήταν ψευδώνυμο. Οι πραγματικοί συντάκτες του εγχειριδίου για το σεξ μπορεί να κρύφτηκαν πίσω από το όνομα Φιλαίνις για να αποφύγουν την κριτική.

Παρά τις συχνές αναφορές στην αρχαιότητα για την απόδοση του έργου στη Φιλαινίς, υπάρχουν και οι σχετικές αμφισβητήσεις. Μάλιστα ο Αισχρίων αναφέρει τον Αθηναίο Πολυκράτη ως πραγματικό συγγραφέα του ερωτικού πονήματος.

Και υπερασπιζόμενος τη Φιλαίνις θα συνθέσει ένα επιτύμβιο επίγραμμα με το οποίο προσπαθεί, χρόνια μετά τον θάνατό της, να αποκαταστήσει την τιμή της:

«Εγώ η Φιλαινίδα στον κόσμο κακοφημισμένη/εδώ κοιμούμαι στα βαθιά τα γηρατειά μου.Ναύτη απερίσκεπτα που περνάς τον κάβο/μη με χλευάζεις και περιγελάς και μη με κοροϊδεύεις./Μα το θεό και τα παιδιά μου που ‘ναι τα στον κάτω κόσμο/ακόλαστη δεν ήμουνα ούτε κοινή γυναίκα./Ο Πολυκράτης ο παμπόνηρος και τη γενιά Αθηναίος/έγραψε ό,τι έγραψε ο κακόγλωσσος, μα εγώ δεν έχω ιδέα»

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

Νεότερα Άρθρα

Τρίτη και 13: Γιατί αυτή η ημέρα θεωρείται τόσο γρουσούζικη;

HerNews ka

25 Μαρτίου: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου- Από τις σημαντικότερες γιορτές του Χριστιανισμού

HerNews ka

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Ο συμβολισμός του λουλουδιού & η αρχαιοελληνικές ρίζες

HerNews ka