Η ανοργασμία στις γυναίκες μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει όταν υπάρχει μια σημαντικά μειωμένη ένταση ή συχνότητα οργασμών για τουλάχιστον έξι μήνες, που προκαλεί σημαντική ενόχληση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανοργασμία μπορεί να σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί πλέον να φτάσει σε οργασμό ή δεν έχει βιώσει ποτέ οργασμό.
Τύποι ανοργασμίας
Έχουμε τον δια βίου οργασμό, δηλαδή μια γυναίκα δεν έχει βιώσει ποτέ οργασμό στην ζωή της. Επίσης έχουμε την επίκτητη ανοργασμία, όπου υπάρχει εμπειρία οργασμού, αλλά πλέον δύσκολα η γυναίκα βιώνει την σεξουαλική κορύφωση.
Συμπτώματα γυναικείας ανοργασμίας
Το κύριο σύμπτωμα είναι μια οδυνηρή αδυναμία επίτευξης οργασμού ή σημαντική μείωση της έντασης ή της συχνότητας των οργασμών. Η περιστασιακή ανοργασμία είναι μια κατάλληλη διάγνωση μόνο όταν μια γυναίκα έχει βιώσει προηγουμένως οργασμό με συγκεκριμένο τύπο διέγερσης και δεν είναι πλέον σε θέση να φτάσει σε οργασμό με αυτόν τον τρόπο.
Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό αν νιώθετε ανήσυχες για ανικανότητα ή δυσκολία στον οργασμό. Μπορεί να σας επηρεάσει παρά την κατάσταση της σχέσης σας και μπορεί να επηρεάσει την υγεία μιας σχέσης. Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτήν την ανησυχία με τον γιατρό σας και εάν είστε σε σχέση, εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε μαζί συμβουλευτική ή σεξουαλική θεραπεία ζευγαριών.
Τι μπορεί να προκαλέσει ανοργασμία;
Ο οργασμός είναι μια σύνθετη ψυχολογική και φυσιολογική διαδικασία. Σπάνια υπάρχει μία μόνο βασική αιτία για την ανοργασμία. Είναι πολλοί οι πιθανοί παράγοντες που μπορούν να σας εμποδίσουν να φθάνετε σε οργασμό σταθερά ή με ικανοποιητική ένταση. Το στρες οποιουδήποτε είδους είναι συχνά ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας ή της έντασης των οργασμών και στην έλλειψη επιθυμίας για σεξ.
Ψυχολογικές ανησυχίες
Το άγχος είναι σημαντικό εμπόδιο για να βιώσετε τη χαλάρωση που είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική απελευθέρωση. Η ντροπή, η ενοχή ή το άγχος γύρω από τη σεξουαλική δραστηριότητα, προβλήματα με την εικόνα του σώματος ή ιστορικό τραύματος ή κακοποίησης μπορεί επίσης να είναι παράγοντες που οδηγούν σε έλλειψη οργασμού.
Το γεγονός ότι μεγαλώνετε παίζει ρόλο
Οι φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής μπορούν να αλλάξουν την ικανότητα της γυναίκας να έχει οργασμό. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά τον τοκετό μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα για οργασμό. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση και μπορεί να συμβάλει στην ανοργασμία.