HerNews.gr
Beauty

Αντηλιακό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συστατικά του

Το αντηλιακό μας είναι η καλύτερη αντιγηραντική κρέμα και δε χρειάζονται εκπτώσεις στον δείκτη προστασίας. Υπάρχουν ποικίλες μορφές αντηλιακής κρέμας, όπως είναι η πούδρα, το spray, το stick.  

 Ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση η επιλογή του, αφού τα συστατικά που περιέχουν είναι αμέτρητα και εσείς δε μπορείτε να αποφασίσετε. Τι σημαίνει ο όρος “καθαρό” και “φυσικό” για ένα αντηλιακό; 

 Στην πραγματικότητα απαιτούνται πολλές ώρες μέχρι να κατανοήσετε εις βάθος αυτούς τους όρους και κυρίως μέχρι να μάθετε να ξεχωρίζετε ποιοι από αυτούς είναι σημαντικοί και ποιοι χρησιμοποιούνται για λόγους διαφήμισης.  

 Το βασικότερο από όλα είναι να βλέπετε τη βαθμολογία στην μπροστινή ετικέτα της αντηλιακής σας κρέμας. Ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός δείκτης προστασίας δε θα περιορίσει τις βλάβες που μπορούν να δημιουργηθούν από την ηλιακή ακτινοβολία. Επιλέξτε προϊόντα με τουλάχιστον 30 SPF δείκτη προστασίας.  

 Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε στον τύπο του αντηλιακού που σας ταιριάζει. Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες: Το φυσικό, το χημικό και ο συνδυασμός και των δύο. Εκείνο που ταιριάζει σε εσάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της επιδερμίδας σας. Ποια είναι όμως τα συστατικά εκείνα που πρέπει να προσέχετε πριν επιλέξετε το αντηλιακό σας το φετινό καλοκαίρι;  

 Ευρύ φάσμα 

 O συγκεκριμένος όρος είναι πολύ σημαντικός όταν αφορά την επιλογή αντηλιακής κρέμας, αφού δείχνει πως παρέχει προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB. Ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να προστατευτείτε και από τα δύο είδη ακτινοβολίας;   

 Οι ακτίνες UVB προκαλούν κάψιμο και κοκκίνισμα του δέρματος, ενώ οι ακτίνες UVA συνδέονται κυρίως με τη γήρανση και τις ρυτίδες. Τα πιο δημοφιλή συστατικά που διαθέτουν προστασία ευρέους φάσματος είναι το οξείδιο ψευδαργύρου και και το διοξείδιο του τιτανίου. 

 Χημικό αντηλιακό 

 Αυτή η κατηγορία περιέχει οργανικές ενώσεις που προστατεύουν το δέρμα απορροφώντας τις ακτίνες UV.  Δραστικά συστατικά όπως είναι η οξυβενζόνη, η αβοβενζόνη και η οκτισαλική μετατρέπουν τις ακτίνες UV σε θερμότητα, η οποία στη συνέχεια απελευθερώνεται από το δέρμα. 

 Clean Beauty  

 Ο όρος “καθαρό- clean” όσον αφορά την skincare ρουτίνα έχει δημιουργήσει πολλές παρανοήσεις, τις οποίες η Φωτεινή Μπαγεώργου θέλει να διευκρυνήσει. Αρχικά, ο συγκεκριμένος όρος εμφανίζεται και σε σχέση με τα φυσικά και σε σχέση με τα χημικά αντηλιακά.  

 Τα αντηλιακά που χαρακτηρίζονται ως “clean” είναι καινοτόμα, οργανικά και δεν περιέχουν καμία ενοχοποιημένη χημική ουσία. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή τους συνάδει με τις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας και  τα φυσικά τους φίλτρα είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου και εμποδίζουν τις ακτινοβολίες UVA+UVB να περάσουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. 

 Διαυγής ψευδάργυρος ή καθαρός ψευδάργυρος: 

 Το οξείδιο του ψευδαργύρου – είναι ένα συστατικό- ήρωας των ορυκτών αντηλιακών λόγω της ισχυρής προστασίας ευρέου φάσματος που παρέχει. Τα αντηλιακά που αναγράφουν στην ετικέτα τους τον συγκεκριμένο όρο είναι ανθεκτικά στο νερό και έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μειονέκτημα τους είναι η παχύρρευστη υφή τους. 

 Φυσικό 

 Σε αυτό το σημείο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, αφού δεν είναι λίγα εκείνα τα αντηλιακά που αναγράφονται στην ετικέτα τους ως “φυσικά” και παράλληλα εξακολουθούν να έχουν χημικά συσατικά, όπως είναι η οξυβενζόνη.  

 Μη φαγεσωρογόνο

 Αν έχετε ακμή ή παρουσιάζετε τάσεις ακμής τότε η ένδειξη στην αντηλιακή σας κρέμα “μη φαγεσωρογόνο” πρέπει να μην παραλείπετε. Η συγκεκριμένη φόρμουλα συμβάλλει στο να μην φράζουν οι πόροι του δέρματος. Τις περισσότερες φορές βέβαια, ο όρος είναι παραπλανητικός και καθόλου αντικειμενικός, αφού δεν υπάρχει κάποιος τυπικός τρόπος για να επιβεβαιωθεί ότι ένα skincare προϊόν δεν είναι φαγεσωρογόνο. 

 Non-Nano or Nano-Free 

 Τα νανοσωματίδια είναι τα συστατικά που βρίσκονται σε χημικά ή φυσικά αντηλιακά. Στο παρελθόν έρευνες έδειξαν ότι μικρές ποσότητες νανοσωματιδίων μπορούσαν να απορροφηθούν από την επιδερμίδα. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ένα έντονο συναίσθημα ανησυχίας και σε αυτό το σημείο δημιούργηθηκε ο όρος “non-nano” και “nano-free”.  

 PA+ 

 Αν έχετε  παρατηρήσει ποτέ “PA+”, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως συσχετίζεται μα την προστασία από τις ακτίνες UVA.  Καλό θα ήταν να αναζητήστε ένα με τέσσερα ή πέντε σημάδια “συν” για μέγιστη προστασία ευρέου φάσματος.  

 SPFF 

 Αυτό το ακρωνύμιο σημαίνει “Sun Protection Factor” και δείχνει το  πόσο αποτελεσματικό είναι ένα αντηλιακό στην προστασία του δέρματός από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Επίσης, συνοδεύεται από έναν αριθμό ή μια βαθμολογία, η οποία σας δείχνει το για πόσο καιρό ένα αντηλιακό θα σας προστατεύει από τον ήλιο. Τι σημαίναι αυτό στην πραγματικότητα; Παραδείγματος χάρη, αν εφαρμόζεσετε ένα αντηλιακό με  SPF 30 σημαίνει ότι θα χρειαστεί 30 φορές περισσότερο χρόνο για να καείτε από τον ήλιο από όσο θα χρειαζόσασταν χωρίς τη χρήση του.  

 Η διακεκριμένη δερματολόγος συστήνει να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες και κυρίως αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Να θυμάστε ότι το SPF είναι μια μέτρηση μόνο της ακτινοβολίας UVB 

 Αδιάβροχο 

 Αυτό σημαίνει πως η δράση του αντηλιακού σας δεν επηρεάζεται από το νέρο, δηλαδή από το κολύμπι ή τον ιδρώτα. Τα περισσότερα αντηλιακά που υπάρχουν στην αγορά είναι αδιάβροχα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν επιβάλλεται να ανανεώνονται ανά δύο ώρες. Ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) τονίζει πως τα αντηλιακά μπορούν να είναι αδιάβροχα μόνο για 80 λεπτά το πολύ μετά την εφαρμογή τους στο δέρμα. 

Πως θα προστατεύσετε το νέο σας τατουάζ από το νερό & τον ήλιο

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

 

Νεότερα Άρθρα

Πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας

georgegsp

Eνυδατική κρέμα σώματος: Ποια είναι τα 3 πιο συχνά λάθη που κάνετε;

HerNewskl

Banana bun: Απόκτησε το πιο messy chic χτένισμα μόνη σου

Her News b