Εναλλακτικός και ιδιαίτερος μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι φάβας ..Η πρόταση του Chef Μιχαήλ Ζάχαρη!
Ο μπακαλιάρος είναι το πιάτο που όλοι πρέπει να τιμήσουμε στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Ας δούμε μια παραλλαγή του, για κάτι διαφορετικό αυτή την χρονιά! Η διαφορά; Στο κουρκούτι, που θα γίνει με .. φάβα!
Υλικά:
500 γρ. φιλέτο υγράλατου μπακαλιάρου
Προετοιμασία για τον μπακαλιάρο
Ξεπαγώνουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου και τα ταμπονάρουμε με χαρτί, να μην έχουν καθόλου υγρασία.
Τα κόβουμε σε κύβους και τα ραντίζουμε με λίγο ξύδι για περισσότερη γεύση και σταθερότητα στο σώμα τους. Αλατίζουμε ελαφρά.
Για το κουρκούτι:
200-300ml μπύρα
1 μικρό μπουκάλι ανθρακούχο νερό
200 γρ
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. επιπλέον για να αλευρώσουμε τον μπακαλιάρο Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι ή μανταρίνι Αλάτι/πιπέρι αν χρειάζεται….
1-2 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική
Λίγους κοπανισμενους σπόρους γλυκάνισου (προαιρετικά)
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε την μπύρα και το ανθρακούχο νερό, προσθέτουμε το αλεύρι φάβας κ το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός.
Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, κρατάμε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Για το τηγάνισμα
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, βάζουμε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο που θα τηγανίσουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Στο σημείο αυτό, περνάμε από το αλεύρι τα κομμάτια μπακαλιάρου και τα βουτάμε στο κουρκούτι μια ή δύο φορές μέχρι να καλυφθούν. Μετά τα βάζουμε κατευθείαν στο λάδι.
Όταν τα κομμάτια αρχίσουν να επιπλέουν και φουσκώσουν, είναι σχεδόν έτοιμα.
Το χρώμα πρέπει να είναι χρυσοκίτρινο και ρόδοκόκκινο.
Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και ταμπονάρουμε από τις δύο πλευρές, σερβίρουμε αμέσως.
Σημείωση: Η συνταγή γίνεται και με παστό μπακαλιάρο, αλλά θέλει και 24 ώρες ξαλμυρισμα τουλάχιστον, σε κρύο νερό με γάλα.
Μερικά tips που θα σας χρησιμέψουν:
Tip 1: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύσμα από διάφορα εσπεριδοειδή για να μαρινάρουμε τον μπακαλιάρο όπως και φρέσκα μυρωδικα ακόμα και μπαχαρικά της αρεσκείας μας.
Tip 2: Το κουρκούτι πρέπει να είναι κρύο και παχύρρευστο,το χρησιμοποιούμε απευθείας από το ψυγείο!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Μιχαήλ Ζάχαρης – Chef “Omikron Meze”
Facebook: https://www.facebook.com/michel.zach.3
Instagram: https://www.instagram.com/michael_zacharis