Η πιτυρίδα μαστίζει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Και όμως δεν φαίνεται να μπορούμε να αποφασίσουμε αν πρόκειται για ασθένεια ή διαταραχή.
Τα ράφια των καταστημάτων είναι γεμάτα με οργανικά και χημικά προϊόντα για την πιτυρίδα . Στην καλύτερη περίπτωση, μοιάζει για πρόβλημα με εύκολες απαντήσεις. Στη χειρότερη, μια χρόνια πηγή κοινωνικής αμηχανίας που επηρεάζει κάθε δεύτερο άτομο στον πλανήτη.
Θα νομίζατε ότι ένα πρόβλημα με τόσους πολλούς πάσχοντες πρέπει να έχει μόνιμη λύση, και αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο εύκολο.
Για να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα, πρέπει να αντιμετωπίσετε μερικούς μύθους πρώτα.
#1 Η πιτυρίδα είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής
Ψέμα. Δεν έχει καμία σχέση με την υγιεινή, έχει πολλές άλλες αιτίες. Είναι μια φυσιολογική απόκριση του τριχωτού της κεφαλής και συμβαίνει όταν διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος του κυτταρικού κύκλου του δέρματος και υπάρχει αύξηση του κυτταρικού κύκλου με αργή αποβολή των νεκρών κυττάρων.
#2 Η πιτυρίδα επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες
Σωστό και λάθος. Ορισμένες ηλικιακές ομάδες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό, όπως οι προέφηβοι και οι έφηβοι, λόγω της αλλαγής των ορμονών και της ανάπτυξης των αδένων ελαίου.
Τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερο αριθμό αδένων λίπους και ασθενέστερη λειτουργία του φραγμού του τριχωτού της κεφαλής, επομένως έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για πιτυρίδα.
#3 Η πιτυρίδα προκαλείται μόνο το καλοκαίρι
Ψέμα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η πιτυρίδα εμφανίζεται κυρίως το καλοκαίρι, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη εποχή. Μπορείς να δεις πιτυρίδα και τον χειμώνα. Επειδή λούζουμε λιγότερο τα μαλλιά μας το χειμώνα, η συσσώρευση νεκρών κυττάρων αυξάνεται.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη τεκμηριωμένη αιτία της πιτυρίδας. Είναι η υπερβολική συσσώρευση νεκρού δέρματος του τριχωτού της κεφαλής.
Η πιτυρίδα οφείλεται επίσης στις κακές συνήθειες του τρόπου ζωής, στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και στο στρες. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε λάθος σαμπουάν, υπερβολικό πλύσιμο , συχνό χτένισμα, έκθεση στον ήλιο, βρωμιά και υπερβολική ρύπανση.
Ορισμένες δερματικές διαταραχές όπως η ψωρίαση και το έκζεμα μπορεί επίσης να εκληφθεί εσφαλμένα με πιτυρίδα.
#4 Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα μπορούν να αντιμετωπίσουν την πιτυρίδα
Σωστό και λάθος. Η πιτυρίδα μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας την κοινή λογική. Αποφύγετε να πιάνετε ή να ξύνετε τα μαλλιά σας, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Λούστε τακτικά τα μαλλιά σας , ειδικά αν υδρώνετε υπερβολικά, αλλά αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού στο τριχωτό της κεφαλής σας. Αποστειρώνετε τις χτένες και τα αξεσουάρ μαλλιών σας κάθε εβδομάδα.
#5 H πιτυρίδα δεν επηρεάζεται από το περιβάλλον, την διατροφή και τον τρόπο ζωής
Ψέμα. Η ρύπανση συμβάλλει στην πιτυρίδα. Οι ρυπογόνες χημικές ουσίες όπως οι υδρογονάνθρακες μπορούν να απορροφηθούν από το τριχωτό της κεφαλής και να οδηγήσουν στη συσσώρευση του τριχωτού της κεφαλής που δημιουργεί πιτυρίδα.
Οι καιρικές αλλαγές μπορούν να επιδεινώσουν την προϋπάρχουσα πιτυρίδα. Η μετάβαση από ένα κρύο γραφείο με υπερβολική υγρασία και ζέστη έξω μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση ιδρώτα, αυξάνοντας τη συσσώρευση πιτυρίδας.
Πως να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της πιτυρίδας είναι να διατηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα πλύσης με το αγαπημένο σας σαμπουάν. Δεν χρειάζεστε σαμπουάν κατά της πιτυρίδας ή κατά των μυκήτων, εκτός εάν έχετε λοίμωξη.
Ο σωστός τρόπος χρήσης του σαμπουάν κατά της πιτυρίδας είναι: να βρέξετε τα μαλλιά, να τα κάνετε μασάζ στις ρίζες, να τα αφήσετε για 3-5 λεπτά και μετά να τα ξεπλύνετε. Αυτό δίνει στο προϊόν αρκετό χρόνο για να επιτρέψει στον θεραπευτικό παράγοντα να δράσει.