Ένα μωσαϊκό συγκλονιστικών καταθέσεων, αληθινών ιστοριών από ανθρώπους που έχασαν τις οικογένειές τους με μαρτυρικό τρόπο στην πύρινη λαίλαπα και κάποιοι από αυτούς ζουν από τύχη με σημάδια στο σώμα και την ψυχή τους, ήταν και η σημερινή συνεδρίαση στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.
Με μια συμβολική κίνηση θέλοντας να δείξουν ότι οι άνθρωποι που έχασαν δεν ξεχνιούνται οι συγγενείς των θυμάτων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τοποθέτησαν στα κενά καθίσματα φωτογραφίες των θυμάτων.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου μόλις ανέβηκε στην έδρα ρώτησε τους συγγενείς τον συμβολισμό της κίνησης αυτής, με τους συγγενείς να απαντούν «για να ραγίσουν ακόμα και οι πέτρες».
Στη συνέχεια η πρόεδρος διαβεβαίωσε τους συγγενείς ότι οι δικαστές έχουν πλήρη επίγνωση τι ακριβώς επιδικάζουν για την υπόθεση στο Μάτι.
Η δίκη συνεχίστηκε σήμερα με τις καταθέσεις συγγενών των θυμάτων και εγκαυματιών.
Με συγκινησιακή φόρτιση και με εμφανή εκνευρισμό για την εγκληματική απουσία κάθε υπευθύνου τις κρίσιμες ώρες κατέθεσε ο Παναγιώτης Νταγκαλος ο οποίος έχασε τη σύζυγο του εκείνη την ημέρα, την ημέρα της πυρκαγιάς, ενώ κατάφερε να επιβιώσει ο ίδιος και ο 3,5 ετών γιος του.
Κόλαση στο Μάτι
Μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα βρέθηκε στην κόλαση: «Η δεξιά πλευρά του προσώπου μου είχε βράσει από το θερμικό φορτίο. Τα αυτιά μου, τα χείλη μου είχαν φουσκώσει μόνο από τη θερμική ακτινοβολία. Το παιδί και η γυναίκα μου ήταν στα αριστερά μου.
Ήμουν φράγμα μπροστά τους. Μου φωνάζει η γυναίκα μου «το παιδί!» Και το τυλίγω με την πετσέτα. Ανοίγω την πόρτα του οδηγού. Το διπλανό αυτοκίνητο είχε άνθρωπο μέσα. Έτρεχα με όλη μου τη δύναμη προς τη θάλασσα. Το μέρος που είχα απομνημονεύσει να πάω. Έβλεπα γύρω στα 5-6 μέτρα».
Ο Παναγιώτης Ντάγκαλος περιέγραψε τον αγώνα δρόμου να φτάσει στη θάλασσα ενώ ο ίδιος καιγόταν ήδη από καύτρες και κλαδιά.
Όταν τα πράγματα έμοιαζαν κάπως καλύτερα ο μάρτυρας επιχείρησε να αναζητήσει τη σύζυγο του, αφήνοντας το παιδί του σε φιλική οικογένεια μέσα στη θάλασσα για να τον προσέχουν.
Κορζενιοφσκι Ζαροσλαφτς για τη φωτιά στο Μάτι: «Υπήρχαν 4 μαύροι σάκοι. Στον πρώτο ήταν ο γιος μου και στον τέταρτο η σύζυγος μου».
Νωρίτερα είχε εξεταστεί ένας ακόμα μάρτυρας ο οποίος ήρθε με την οικογένεια του από την Πολωνία στην Ελλάδα για διακοπές κι έχασε στη φονική πυρκαγιά σύζυγο και παιδί.
«Ήρθαμε να περάσουμε με ασφάλεια όμορφες διακοπές στην Ελλάδα. Όλα ήταν καλά μέχρι τις 23 Ιουλίου. Είδαμε πυκνούς καπνούς και δυνατό αέρα. Είδαμε ένα ελικόπτερο. Ρωτούσαμε αν όλα είναι καλά. Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου μας καθησύχασαν ότι δεν είναι μεγάλη η φωτιά.
Ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο. Από μακριά είδα φωτιά και μαύρους καπνούς κοντά στο ξενοδοχείο και διαμαρτυρήθηκα στη ρεσεψιόν. Τότε οι υπάλληλοι μας είπαν να φύγουμε. Αμέσως πήγαμε στα δωμάτιά μας για να πάρουμε παπούτσια και πράγματα. Εκεινη τη στιγμή είδα νερό να τρέχει στο ξενοδοχείο. Είπα στη σύζυγο μου να πάρει το παιδί και να πάει στην πισίνα, εγώ πήγα στο δωμάτιο να πάρω διαβατήρια. Κατέβηκα και μου είπαν ότι τους έδιωξαν όλους προς Ραφήνα».
Ο μάρτυρας συγκλονισμένος περιέγραψε πως έμαθε ότι η οικογένεια του στο Μάτι δεν τα κατάφερε γιατί η βάρκα αναποδογύρισε και πνίγηκαν!
«Η προϊσταμένη του γραφείου ήρθε με πήρε και πήγαμε μαζί στη Ραφήνα. Πήγαμε στο λιμεναρχείο. Με φωνάξανε και με ρώτησαν αν φορούσε κάτι στο λαιμό του το παιδί. Κατάλαβα ότι τους είχαν βρει.
Σε ένα μικρό κτίριο υπήρχαν 4 μαυροι σάκοι. Στον πρώτο ήταν ο γιος μου και στο τέταρτο η σύζυγος μου. Αυτή η τραγωδια δεν θα είχε συμβεί αν λειτουργουσαν οι υπηρεσίες. Κανεις δεν έκανε τίποτα. Πιστεύω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Από τότε η ζωή μου έχει τελειώσει όπως και όλων εδώ. Σας παρακαλώ πολύ για την απονομή δικαιοσύνης, παίρνω χάπια, δεν μπορώ να ζήσω».
Μάτι: «Λύγισε» το ακροατήριο με τη γυναίκα που έχασε άντρα και παιδιά στις φλόγες