Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δημοσκόποι και τα κομματικά επιτελεία να προβληματίζονται για τον αριθμό των αναποφάσιστων. Αυτοί άλλωστε, μαζί με την αποχή και την αδιευκρίνιστη ψήφο θα οδηγήσουν την κούρσα την επόμενη Κυριακή. Ορισμένοι ίσως και να παρακολούθησαν το προχθεσινό debate – άγνωστο αν έγιναν σοφότεροι – , άλλοι ίσως και να αποφασίσουν φτάνοντας στο παραβάν κι άλλοι μπορεί να μην φτάσουν ποτέ στο εκλογικό τμήμα. Κι αυτό γιατί οι αναποφάσιστοι δεν έχουν βρει ακόμα ποιο κόμμα τους εκφράζει.
Λύση σε αυτό μπορούν να δώσουν οι πλατφόρμες που έχουν στηθεί τα τελευταία χρόνια και μέσα από μία σειρά ερωτήσεων εντοπίζουν το κόμμα στο οποίο είναι κοντά οι αναποφάσιστοι.
Πρόκειται για μία διαδικασία απλή και καθόλου χρονοβόρα, αφού ο ψηφοφόρος καλείται να απαντήσει σε μία σειρά πολλαπλών ερωτήσεων και στο τέλος ο αλγόριθμος δείχνει το δρόμο της κάλπης, αν είναι κοντά σε κάποιο κόμμα ή ποιο του ταιριάζει.
Στο μικροσκόπιο κατά μέσο όρο 30 ερωτήσεων μπαίνει μία σειρά θεματικών ενοτήτων από την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, με βάση τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων.
Αυτές οι πλατφόρμες μετρούν αρκετά χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο , αλλά το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως κάνουν θραύση.
Φαίνεται μάλιστα πως είναι και ένας χρήσιμος οδηγός για τη νέα γενιά. 440.000 νέοι θα βρεθούν για πρώτη φορά στα εκλογικά τμήματα κι αυτοί δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τα debate και τις προεκλογικές ομιλίες των πολιτικών, οπότε είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να δώσει τροφή για σκέψη και συζήτηση.
Υπάρχουν βέβαια και πλατφόρμες για τους αναποφάσιστους που δεν βασίζονται μόνο στις ερωτήσεις.
Έχουν στηθεί και άλλες που με πέντε βασικά στοιχεία – διεύθυνση , ηλικία , τόπο διαμονής , ενδιαφέροντα – εμφανίζονται οι θέσεις των κομμάτων. Οι αναποφάσιστοι διαβάζουν τις θέσεις των κομμάτων μέσα σε κουτάκια, χωρίς να γνωρίζουν από ποιο κόμμα προέρχονται, και επιλέγουν εκείνες με τις οποίες συμφωνούν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνονται καλύτερα για τα προγράμματά τους.
Δεν είναι όμως μόνο οι αναποφάσιστοι που βρίσκουν δελεαστικές αυτές τις δωρεάν πλατφόρμες.
Ακόμη και όσοι θεωρούν ότι είναι κατασταλαγμένοι, μπαίνουν στη διαδικασία να δουν αν θα εντοπίσει ο αλγόριθμος το κόμμα που θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες η αλλαγή προδιαθέσεων των συμμετεχόντων είναι πολύ μικρή. Αντιθέτως αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι οι προδιαθέσεις να ενισχύονται.
Πηγή: Exit-Poll.gr
Οδηγός για τις εκλογές: Μάθε πού ψηφίζεις, πόσους σταυρούς βάζεις