Παραμένοντας απ’ τις δημοφιλέστερες εφαρμογές, το Tik Tok εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από όλη την νεολαία, με target group έφηβους και έφηβες.
Μιμούμενες τα trending βίντεο στο Tik Tok οι έφηβες κάνουν όλα όσα βλέπουν, ξανά και ξανά. Πρόσφατα, σε ιατρική μελέτη που πραγματοποιήθηκε ανακαλύφθηκε ότι οι έφηβες παρουσιάζουν πολλά τικ. Οι νεαρές έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Είναι χρήστες του Tik Tok.
Αναλυτικότερα
Σύμφωνα με μια σειρά άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε ιατρικά περιοδικά, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι έφηβα κορίτσια παρακολουθούσαν βίντεο από influencers στο TikTok που δήλωσαν ότι είχαν σύνδρομο Tourette, διαταραχή του νευρικού συστήματος, κατά την οποία οι πάσχοντες προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενες, ακούσιες κινήσεις ή παράγουν ανεξέλεγκτους ήχους.
Το σύνδρομο Tourette είναι μια γενετική διαταραχή του νευρικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει τικ, επαναλαμβανόμενες, ακούσιες κινήσεις ή ήχους. Η διαταραχή επηρεάζει κυρίως τα αγόρια και τα τικ συνήθως ξεκινούν όταν ένα άτομο είναι νέο και στη συνέχεια αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου.
Η γιατρός Kirsten Müller-Vahl, γιατρός με έδρα το Ανόβερο της Γερμανίας δήλωσε στην Jerusalem Post ότι βλέπει όλο και περισσότερα έφηβα και νεαρά κορίτσια να έρχονται με τικ. Η Müller-Vahl, η οποία εργάζεται με ασθενείς με σύνδρομο Tourette εδώ και 25 χρόνια, υπογραμμίζει ότι ενώ τα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή έχουν συνήθως τα δικά τους μοναδικά τικ, τα κορίτσια που έβλεπε πρόσφατα είχαν τα ίδια. Ανακάλυψε γρήγορα ότι αυτοί οι ασθενείς μιμούνταν τα τικ ενός Γερμανού YouTuber που μοιράζεται στο διαδίκτυο πώς ζει με Tourette.
Αν και δεν έχουν συγκεντρωθεί εθνικά ή διεθνή δεδομένα για την έκταση του ζητήματος, η The Journal σημειώνει ότι ορισμένα ιατρικά κέντρα, βλέπουν αύξηση έως και 10 φορές πάνω από τον συνηθισμένο αριθμό περιπτώσεων με τικ.
Πριν από την πανδημία, τα κέντρα έβλεπαν ένα ή δύο κρούσματα το μήνα, αλλά τώρα κάποιοι λένε ότι βλέπουν μεταξύ 10 ή 20 το μήνα. Η Caroline Olvera, συνεργάτιδα στο Ιατρικό Κέντρο Κινητικών Διαταραχών του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, δήλωσε στην The Journal ότι παρατήρησε πολλούς ασθενείς της να ξεστομίζουν τη λέξη «φασόλια» με βρετανική προφορά, ακόμη και ασθενείς που δεν μιλούσαν αγγλικά. Τελικά, έμαθε ότι ένας κορυφαίο Βρετανός TikToker χρησιμοποιούσε τη λέξη «φασόλια».